Expresia „a deschide cutia Pandorei” a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri și își are orginile în mitologia greacă. Menționată într-o discuție, expresia face referire la un subiect ce nu ar vrea să fie discutat, ba mai mult, ar crea controverse.
Pandora, în mitologia greacă, a fost prima femeie de pe pământ. Creată de zei, geloși pe Zeus, care crease bărbații, au hotărât să realizeze o femeie perfectă. Hefaistos, zeul meșteșugar, a folosit apă și pământ, dându-i corp și chip.
Ceilalți zei au înzestrat-o cu diverse talente: Afrodita i-a oferit frumusețea, Atena înțelepciunea, Apollo talentul muzical, Hermes puterea de convingere. Traducând din limba greacă, Pandora înseamnă „înzestrat cu toate darurile”.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Abia acum începe adevărata poveste cu măreții zei și supremația lor pe Pământ. Titanul Prometeu a creat oameni perfecți din lut, ei prinzând viață cu ajutorul razelor soarelui, oferindu-le în același timp și focul din Olimp. La aflarea acestor lucruri, Zeus, zeul cerului și la tunetelor și „The king of the kings” s-a mâniat foarte tare și l-a pus pe Hefaistos să creeze o cutie.
Acolo, zeii au aruncate toate relele pământului: cruzimea (Ares), aroganța (Poseidon), suferința (Hefaistos), vanitatea (Hermes), lăcomia și gelozia Herei, poftă trupească (Afrodita), ura (Artemis), lăcomia (Atena], bolile (Apollo), lenea (Dionis), tristețea (Demetra), teamă, suferința și moartea (Hades), înșelăciunea și subjugarea muritorilor de către zei (Zeus). Doar Hestia (sau poate mai probabil zeiță Atena) s-a deosebit de ceilalți zei depunând în această cutie, speranța.
Ca să pară un cadou greu de refuzat, pe lângă cutie, Zeus i-a oferit-o lui Prometeu și pe Pandora drept soție. Simțind că la mijloc este un șiretlic, și că regale zeilor ar vrea să îi întindă o capcană, Prometeu a refuzat ambele cadouri.
Zeus s-a îndreptat apoi către Epimeteu, fratele lui Prometeu, care, orbit de frumusețea Pandorei, a luat-o de soție fără să mai stea pe gânduri. Curiozitatea, un “defect” ce ne definește și pe noi oamenii, a împins-o pe Pandora să deschidă cutia și astfel toate relele din interior au scăpat și s-au împrăștiat pe pământ.
Dându-și seama de răul făcut și ce orori s-au năpustit asupra lumii, s-a grăbit să închidă capacul, neobservând că singurul lucru care rămăsese pe fundul cutiei era… speranța.
Cu o serie de expresii pe care poporul român le-a inventat de-a lungul vremii, se numără și expresia “Speranța moare ultima”. Dacă există o fărâmă de speranță într-un lucru în care nimeni nu are încredere, acela este românul. A face din imposibil, posibil și de a avea o „Cutie a Pandorei” fiecare din noi, ne face unici în lume, ca nație.
Tot curiozitate, lucru ce deranjează pe mulți a mai creat o altă expresie celebra: „Curiozitatea a omorât pisica”. Aceasta atrage atenția faptului că prea multă curiozitate strică. Una exagerată poate atrage controverse, evenimente negative și pot ascunde o serie de evenimente neplăcute în viața oamenilor.
Așadar, „Cutia Pandorei” oferită în dar de Zeus, zeul suprem, lui Epimeteu împreună cu frumoasa femeie, Pandora, a ajuns și pe tărâmurile noastre, fiind subiect de film chiar și pentru marii regizori de la Hollywood.