Home » Utile » A deschide cutia Pandorei. De unde provine expresia și ce înseamnă de fapt

A deschide cutia Pandorei. De unde provine expresia și ce înseamnă de fapt

Voicu Costin / 02.12.2021, 08:35
A deschide cutia Pandorei. De unde provine expresia și ce înseamnă de fapt

Expresia „a deschide cutia Pandorei” a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri și își are orginile în mitologia greacă. Menționată într-o discuție, expresia face referire la un subiect ce nu ar vrea să fie discutat, ba mai mult, ar crea controverse.

Cine a fost Pandora și ce semnifică numele

Pandora, în mitologia greacă, a fost prima femeie de pe pământ. Creată de zei, geloși pe Zeus, care crease bărbații, au hotărât să realizeze o femeie perfectă. Hefaistos, zeul meșteșugar, a folosit apă și pământ, dându-i corp și chip.

Ceilalți zei au înzestrat-o cu diverse talente: Afrodita i-a oferit frumusețea, Atena înțelepciunea, Apollo talentul muzical, Hermes puterea de convingere. Traducând din limba greacă, Pandora înseamnă „înzestrat cu toate darurile”.

Care este legenda expresiei și în ce context se folosește

Abia acum începe adevărata poveste cu măreții zei și supremația lor pe Pământ. Titanul Prometeu a creat oameni perfecți din lut, ei prinzând viață cu ajutorul razelor soarelui, oferindu-le în același timp și focul din Olimp. La aflarea acestor lucruri, Zeus, zeul cerului și la tunetelor și „The king of the kings” s-a mâniat foarte tare și l-a pus pe Hefaistos să creeze o cutie.

Acolo, zeii au aruncate toate relele pământului: cruzimea (Ares), aroganța (Poseidon), suferința (Hefaistos), vanitatea (Hermes), lăcomia și gelozia Herei, poftă trupească (Afrodita), ura (Artemis), lăcomia (Atena], bolile (Apollo), lenea (Dionis), tristețea (Demetra), teamă, suferința și moartea (Hades), înșelăciunea și subjugarea muritorilor de către zei (Zeus). Doar Hestia (sau poate mai probabil zeiță Atena) s-a deosebit de ceilalți zei depunând în această cutie, speranța.

Ca să pară un cadou greu de refuzat, pe lângă cutie, Zeus i-a oferit-o lui Prometeu și pe Pandora drept soție. Simțind că la mijloc este un șiretlic, și că regale zeilor ar vrea să îi întindă o capcană, Prometeu a refuzat ambele cadouri.

Zeus s-a îndreptat apoi către Epimeteu, fratele lui Prometeu, care, orbit de frumusețea Pandorei, a luat-o de soție fără să mai stea pe gânduri. Curiozitatea, un “defect” ce ne definește și pe noi oamenii, a împins-o pe Pandora să deschidă cutia și astfel toate relele din interior au scăpat și s-au împrăștiat pe pământ.

Dându-și seama de răul făcut și ce orori s-au năpustit asupra lumii, s-a grăbit să închidă capacul, neobservând că singurul lucru care rămăsese pe fundul cutiei era… speranța.

“Speranța moare ultima”

Cu o serie de expresii pe care poporul român le-a inventat de-a lungul vremii, se numără și expresia “Speranța moare ultima”. Dacă există o fărâmă de speranță într-un lucru în care nimeni nu are încredere, acela este românul. A face din imposibil, posibil și de a avea o „Cutie a Pandorei” fiecare din noi, ne face unici în lume, ca nație.

Tot curiozitate, lucru ce deranjează pe mulți a mai creat o altă expresie celebra: „Curiozitatea a omorât pisica”. Aceasta atrage atenția faptului că prea multă curiozitate strică. Una exagerată poate atrage controverse, evenimente negative și pot ascunde o serie de evenimente neplăcute în viața oamenilor.

Așadar, „Cutia Pandorei” oferită în dar de Zeus, zeul suprem, lui Epimeteu împreună cu frumoasa femeie, Pandora, a ajuns și pe tărâmurile noastre, fiind subiect de film chiar și pentru marii regizori de la Hollywood.