Home » Utile » Când se încheie sezonul ambroziei

Când se încheie sezonul ambroziei

Alexandru Cazacu / 14.09.2021, 17:06
Când se încheie sezonul ambroziei

În caz că nu știați deja, ambrozia este una dintre cele mai răspândite buruieni din lume și este adesea confundată cu pelinul. Deși este originară din America de Nord și de Sud, această plantă s-a răspândit și în Europa, putând fi găsite pe marginile drumurilor, în grădini și pe malurile râurilor. Aceste buruieni pot elibera în atmosferă o cantitate mare de polen, care poate provoca alergii unor persoane mai sensibile.

Când începe și cât durează sezonul ambroziei

Ei bine, polenul acestor plante este transportat de vând, iar numai o astfel de plantă poate elibera în atmosferă până la câteva miliarde de grăuncioare de polen. De asemenea, o singură plantă matură poate produce câteva zeci de mii de semințe, care pot rezista chiar și 40 de ani. Din cauză că se adaptează foarte ușor la condițiile de mediu, în țara noastră, ambrozia poate fi găsită în majoritatea zonelor.

În ceea ce privește sezonul ambroziei, potrivit specialiștilor, acesta poate începe la jumătatea lunii iulie și durează tocmai până în prima jumătate a lunii octombrie. Cu toate acestea, în funcție de condițiile meteo, sezonul de polen al acestei plante se poate extinde sau poate să înceapă mai devreme. În România. există peste 450.000 de oameni alergice la polenul ambroziei.

Cum putem scăpa de ambrozie

În cazul în care ambrozia este răspândită pe suprafețe mai mari, atunci se pot aplica unele substanțe erbicide, chiar din primăvară. Dacă buruiana apare doar pe arii restrânse atunci o putem smulge sau distruse cu ajutorul unor unelte de grădinărit.

Cei care se confruntă cu invazia acestor plante, trebuie să știe că cositul ambroziei trebuie făcut cât mai aproape de sol. Dacă acestea nu sunt tăiate chiar de la bază, ramificațiile care rămân se vor dezvolta în continuare, iar planta va înflori și va produce polen. De asemenea, specialiștii recomandă cositul acestora de mai multe ori pe an.

Când se încheie sezonul ambroziei și ce amenzi riscă românii care nu elimină această plantă
Când se încheie sezonul ambroziei și ce amenzi riscă românii care nu elimină această plantă

Ce amenzi riscă românii care nu elimină ambrozia

După cum am menționat anterior, în ultima vreme din ce în ce mai mulți români sunt predispuși la alergii provocate de polenul ambroziei. Această plantă poate da mari bătăi de cap, mai ales persoanelor mai sensibile, așa că autoritățile se străduiesc să rezolve această situație. De asemenea, este foarte greu să scapi de ambrozia, mai ales atunci când curțile sau locurile părăsite sunt necurățate. În acest context, din cauza lipsei de interes a unor oameni, autoritățile locale decis să sancționeze cu amenzi usturătoare pe cei care nu fac nimic din acest punct de vedere.

Mai exact, potrivit legislației în vigoare, cei care dețin terenuri pe care crește această plantă sunt obligați să o elimine și să oprească înmulțirea acesteia. Dacă nu se iau măsuri în acest sens, proprietarii acestor terenuri riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice. Pe de altă parte, în cazul firmelor amenzile sunt semnificativ mai mari. Mai exact, persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.