Home » Utile » Care este în realitate diferența între uleiul de primă presă și cel normal

Care este în realitate diferența între uleiul de primă presă și cel normal

Ileana Mladinoiu / 27.04.2021, 15:19
Care este în realitate diferența între uleiul de primă presă și cel normal

Pentru a găsi drumul în jurul diferitelor denumiri de ulei, să ne oprim la diferențele dintre uleiul virgin, uleiul extravirgin, prima presare la rece, extracția la rece și uleiul normal, cu precizarea că uleiul lichid este o variantă mai bună decât untul sau margarina (surse de grăsimi trans, considerate foarte periculoase pentru sănătate).

Ce este uleiul virgin

Cu toate acestea și în rândul uleiurilor lichide pentru gătit se remarcă tipuri care sunt unele mai benefice decât altele. Un ulei comestibil va fi sănătos sau nesănătos în funcție de cantitatea și calitatea grăsimilor conținute.

Cu cât va conține un nivel mai ridicat de grăsimi mononesaturate, cu atât este mai bun pentru consum (grasimile mononesaturate reduc colesterolul rau LDL din organism). Un alt tip de grăsimi pe care cel mai bun ulei pentru gătit le conține sunt cele polinesaturate, asociate cu o mai bună sănatate cardiacă, conform sfatulmedicului.ro.

În primul rând, trebuie să înțelegeți că uleiul virgin nu este diluat cu alte uleiuri. Termenul “virgin” indică, de asemenea, că uleiul a suferit o încălzire, pe cât posibil, mai mică în timpul fazei de fabricație a lui, ceea ce reprezintă o garanție a calității.

Uleiul de măsline virgin și extravirgin
Uleiul de măsline virgin și extravirgin

Ce este uleiul extravirgin

Pentru a fi încadrat în categoria uleiului extravirgin, un ulei de măsline, de exemplu, trebuie obținut dintr-o primă presare la rece, corespunzător unei calități optime, deoarece trebuie să îndeplinească o serie de criterii chimice.

Gradul său de aciditate nu va depăși 0,8%, în timp ce același grad al uleiului virgin poate crește până la 2%.

Ce înseamnă prima presare la rece și extracția la rece

Prima presare la rece și extracția la rece sunt două metode ce au în comun faptul că respectă legislația europeană conform căreia uleiul de măsline trebuie extras la o temperatură de sub 27 de grade C.

Doar tehnica folosită diferă. Denumirea de “prima presare la rece” a uleiului de măsline este rezervată celor care produc ulei de măsline în conformitate cu fabricarea tradițională. Înseamnă zdrobirea măslinelor pe o piatră de măcinat, spre deosebire de “extracția la rece” rezervată proceselor de fabricație în centrifuge sau cu o presă automată a pulpei de măsline.

Pulpa de măsline este presată o singură dată, iar pulpa în exces este fie uscată, fie presată din nou. În acest din urmă caz, uleiul nu va mai fi denumit prima presare.

Uleiul de măsline extras la rece, adică la o temperatură de sub 27 de grade, garantează calitatea optimă din punct de vedere gastronomic și organoleptic, păstrarea tuturor proprietăților sale și mai multe beneficii pentru sănătate.

Pentru un randament mai mare, unele companii continuă să mărească temperatura la niveluri mai mari decât cele indicate în paragraful anterior. Aceștia obțin astfel o cantitate mai mare de ulei pe kg de măsline și un volum mai mare de ulei pe piață, dar, fără îndoială, uleiul își pierde proprietățile nutriționale și organoleptice.

Soiurile de ulei de măsline extravirgin sunt fabricate prin prima extracție la rece, în conformitate cu manualele și standardele de calitate. În plus, pasta suplimentară de măsline urmează să fie refolosită, prin compostare, ca îngrășăminte în plantațiile de măslini.

Chiar dacă tehnicile utilizate sunt diferite, ele nu modifică gustul uleiului. Până la urmă, cultivarea tipului de măslin face posibilă identificarea uleiurilor.

Bonus: dieta echilibrată, după doctorii Magda Zarojanu și Camelia Adina Călin de la Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, este cea în care hrana este preparată cu mai putin ulei pentru gătit  sau chiar deloc.

Alternative prin care puteti evita folosirea acestui produs

– ungeti tava de copt sau tigaia cu spray de gatit, in loc de ulei;

– coaceti alimentele folosind hârtie de pergament sau folie de aluminiu pentru păstrarea umidității alimentelor;

– folosiți supa de pui sau vită pentru prepararea sosurilor;

– preparați legumele și carnea la aburi, în loc să le prajiți în ulei;

– asezonați salatele și alte preparate cu zeamă de lămâie;

marinați carnea sau gătiți-o cu oțet balsamic, în locul uleiului

“Succesul multor afaceri rezidă în calitatea uleiului utilizat, de aceea alegerea unui ulei profesional de gătit este esențială și nu trebuie subestimată sau neglijată” spun cei de la horeca.ro