Home » Utile » Câți bani primești de la APIA pe hectar, în 2022. Tot ce trebuie să știi despre subvențiile oferite

Câți bani primești de la APIA pe hectar, în 2022. Tot ce trebuie să știi despre subvențiile oferite

Alexandru Cazacu / 14.06.2022, 11:05
Câți bani primești de la APIA pe hectar, în 2022. Tot ce trebuie să știi despre subvențiile oferite

În primăvara acestui an, cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au postat pe site-ul instituției Ghidul informativ pentru beneficiarii Măsurii 11 – agricultură ecologică. Află în continuare câți bani primești de la APIA pe hectar, în 2022, și multe alte detalii importante despre subvențiile oferite.

Câți bani primești de la APIA pe hectar, în 2022

Înainte de toate, trebuie să menționăm faptul că sprijinul prin măsura 11 este acordat în două direcții: conversia la metodele de agricultură ecologică și menținerea practicilor de agricultură ecologică. Așadar, sunt implementate două sub-măsuri, iar acestea sunt după cum urmează:

  • 11.1 – sprijinul pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică;
  • 11.2 – sprijinul pentru menținerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică.

Persoanele care beneficiază de plățile compensatorii din cadrul Măsurii 11 – Agricultură Ecologică sunt fermieri activi care lucrează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică. În ceea ce privește plata compensatorie, această este plătită anual ca sumă fixă pe hectar și este acordată în urma asumării unor angajamente voluntare.

De menționat este și faptul că, plățile compensatorii care se acordă celor ce beneficiază de Măsura 11, vizează compensarea costurilor suplimentare și a pierderilor de venit rezultate din aplicarea practicilor specifice agriculturii ecologice. Așadar, valorile plăților compensatorii sunt următoarele:

  • pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreț) – 293 euro/ha/an pentru sub-măsura 11.1 și 218 euro/ha/an pentru sub-măsura 11.2.
  • pachetul 2 – legume – 500 euro/ha/an pentru submăsura 11.1, iar pentru sub-măsura 11.2, valoarea acordată este de 431 euro/ha/an.
  • pachetul 3 – livezi – 620 euro/ha/an pentru pentru submăsura 11.1, iar pentru sub-măsura 11.2, valoarea acordată este de 442 euro/ha/an.
  • pachetul 4 – vii – 530 euro/ha/an pentru pentru submăsura 11.1, iar pentru sub-măsura 11.2, valoarea acordată este de 479 euro/ha/an.
  • pachetul 5 – plante medicinale și aromatice – 365 euro/ha/an pentru pentru submăsura 11.1, iar pentru sub-măsura 11.2, valoarea acordată este de 530 euro/ha/an.
Câți bani primești de la APIA pe hectar, în 2022
Câți bani primești de la APIA pe hectar, în 2022

Pachetul 6 – pajiști permanente

  • varianta 6.1 (aplicabilă la nivel național pe suprafețe fără angajament M.10) – 143 euro/ha/an pentru pentru submăsura 11.1, iar pentru sub-măsura 11.2, valoarea acordată este de 129 euro/ha/an.
  • varianta 6.2 (aplicabilă în zonele eligibile și numai împreună cu un angajament M.10) – 39 euro/ha/an pentru pentru submăsura 11.1, iar pentru sub-măsura 11.2, valoarea acordată este de 73 euro/ha/an.

Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii Măsurii 11

Cei care doresc să beneficieze de M.11 trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Așadar, printre altele, beneficiarul se angajează:

  • să mențină angajamentul pentru perioada asumată la data semnării acestuia;
  • să țină o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de bază și specifice la nivelul suprafețelor agricole, prin completarea caietului de agricultură ecologică;
  • să respecte cerințele de bază relevante pachetelor pentru care aplică, stabilite pentru fiecare angajament prin fișa tehnică a măsurii, pe parcelele agricole;
  • să respecte cerințele specifice aferente angajamentului pentru care aplică.

Condiții de eligibilitate aplicabile beneficiarului:

  • este utilizatorul unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) și se înregistrează la APIA cu suprafața agricolă;
  • deține o suprafață minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condițiile specifice schemei unice de plată pe suprafață, în cazul anumitor tipuri de culturi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha
    – pentru vii, livezi, arbuști fructiferi, hamei, pepiniere pomicole și viticole, sere și solarii);
  • este înregistrat, în fiecare an pentru care solicită sprijin, conform prevederilor legale, ca operator în agricultura ecologică;
  • încheie pe toată durata angajamentului un contract cu un organism de control (OC) independent, acreditat conform prevederilor legislației naționale;
  • se încadrează în categoria fermierilor activi, în înțelesul art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, cu modificările și completările ulterioare și prevederilor art.6 al OUG nr.11/2021.