Home » Utile » Cetățenie italiană 2022. Cum pot românii obține cetățenia. Condiții și acte necesare

Cetățenie italiană 2022. Cum pot românii obține cetățenia. Condiții și acte necesare

Alexandru Cazacu / 28.06.2022, 10:52
Cetățenie italiană 2022. Cum pot românii obține cetățenia. Condiții și acte necesare

Mulți dintre românii care lucrează în Italia, după o anumită perioadă pot obține cetățenie italiană. Cu toate acestea, pentru a deveni cetățean al acestei țări, există o serie condiții care trebuie îndeplinite. Cum și în ce condiții pot obține românii cetățenia italiană, poți afla în următoarele rânduri. De asemenea, noi îți vom spune și care sunt documentele necesare și procedura de depunere a acestora.

Cum poți obține cetățenie italiană

Cetățenii români care doresc să obțină cetățenia italiană, trebuie să știe că o pot solicita doar după patru ani de rezidență legală în Italia. Această perioadă este valabilă pentru toți cetățenii țărilor membre UE. Totodată, pentru a deveni cetățeni ai acestei țări, românii trebuie să dovedească că au avut un venit minim în ultimii trei ani petrecuți pe teritoriul Italiei.

Anul trecut, venitul minim solicitat pentru depunerea cererii de cetățenie italiană este de 8.263 de euro pentru fiecare din ultimii trei ani lucrați înainte de solicitarea cetățeniei. Acesta poate fi dovedit printr-o declarație de venit, cu ajutorul formularelor 730 sau „Unico”.

De asemenea, dovada poate fi făcută și prin certificarea unică CU. Este important să menționăm faptul că, dacă unul dintre soți nu are niciun venit, atunci venitul minim necesar crește la 11.362 euro, plus alți 516 pentru fiecare minor în parte.

Acte necesare pentru obținerea cetățeniei italiene

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul de Interne din Italia, pe lângă codul fiscal, permis de ședere (după caz), pașaport și carte de identitate valabile, cetățenii UE mai au nevoie de următoarele documente:

  • Certificatul de naștere (internațional, cel de culoare albastră), cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplică doar la prefectura din județul de domiciliu din România;
  • Cazierul judiciar din România, cu timbrul apostila pe original. Apostila se aplică doar la prefectura din județul de domiciliu din România;
  • Atestatul care să demonstreze cunoașterea limbii italiene (nivelul B1). În cazul absolvirii școlii gimnaziale, a liceului sau a facultății în Italia, se va depune diploma de absolvire;
  • Dovada plății unei taxe la Poșta Italiană (250 euro în 2021);
  • 1 timbru fiscal.

Cum pot românii obține cetățenie italiană

Potrivit rotalianul.com, partea cu documentația din rândurile de mai jos este auto-certificată, în cadrul cererii. Mai exact, după primirea cererii de cetățenie italiană, Prefectura va verifica informațiile declarate, comunicând cu Ministerul de Justiție, Primăria de reședință și Agenţia Fiscală:

  • Ultimele 3 declarații de venit (CUD, modelul UNICO, modelul 730).
  • Reședințele din ultimi patru ani (Certificato di residenza storico).
  • Atestatul de ședere.
  • Certificatul care atestă componența familiei.

Trebuie să menționăm și faptul că, în cazul femeilor care și-au schimbat numele după căsătorie, este necesară prezentarea certificatului de căsătorie românesc (cu timbrul apostila pe original).  Apoi, certificatul trebuie tradus de către un traducător autorizat, iar traducerea trebuie legalizată la tribunalul din orașul de domiciliu.

Traducerea și legalizarea pot fi făcute și la Consulatele Generale ale României de pe teritoriul Italiei, însă doar dacă certificatul are timbrul de la prefectura de domiciliu din România. În ceea ce privește procedura de obținere a cetățeniei italiene, aceasta poate dura până la 2 ani de zile, începând din momentul depunerii cererii, mai scrie sursa citată.