Nu cu mult timp în urmă, în spațiul public au apărut o serie de informații precum că s-ar fi reintrodus serviciul militar obligatoriu. Află în rândurile următoare dacă este sau nu obligatoriu serviciul militar în România. Haideți să vedem ce spun reprezentanții Ministerului Apărării Naționale din acest punct de vedere.
După ce în spațiul public, mai ales în mediul online, au apărut unele informații false cu privire la reintroducerea serviciul militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale vine cu precizări în acest sens. Mai exact, serviciul militar obligatoriu nu s-a introdus și nici nu se face mobilizarea rezerviștilor.
Trebuie să menționăm faptul că au trecut mai bine de 15 ani de când a fost suspendată executarea serviciului militar obligatoriu, în calitate de militar în termen și militar cu termen redus.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Atenție la informațiile false! Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.
Ba chiar mai mult de atât, cu puțin timp în urmă, cei de la MApN atrăgeau atenția asupra unei alte dezinformări, cu privire la recrutarea militarilor. Din acest punct de vedere, Ministerul Apărării subliniază că baza de la Deveselu nu face încorporări, așa că aceste informații sunt false. Zvonurile au început să apară în urmă cu câteva zile, după ce rușii au invadat Ucraina.
Legea nr. 395/2005 stabilește că „începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen și militar cu termen redus, se suspendă”. Așadar, ultima încorporare a recruților pentru militarii în termen a avut loc în anul 2006, potrivit celor de la avocatnet.ro.
După mai stabilește Legea menționată, executarea serviciului militar devine obligatorie numai pe durata stării de război, a celei de mobilizare, dar și în perioada stării de asediu. Conform Ministerului Apărării Naționale, reluare încorporărilor se va face doar în cazul decretării unei dintre stările menționate anterior. În plus, MApN mai recomandă cetățenilor să se informeze numai din surse oficiale.
După cum spuneam, în anumite situații suspendarea executării serviciului militar poate fi ridicată. Mai exact, autoritățile pot dispune mobilizarea parțială sau totală a forțelor pentru întări sistemul de apărare. Președintele României poate decreta una dintre cele trei stări prezentate mai sus, iar Parlamentul le validează. Apoi, MApN mobilizează rezerviștii.
Concret, vorbim despre militarii rezerviști voluntari ce au vârstele cuprinse între 18 și 55 de ani. Aceștia au contracte cu Ministerul Apărării și sunt plătiți chiar dacă stau acasă, însă doar cu 30% din soldă. În caz că a fost decretată o stare din cele menționate, aceștia se vor prezenta de îndată la unitățile militare de care aparțin.
În România există un număr de 60.000 de rezerviști (bărbați care au terminat stagiul militar), iar aceștia trebuie să se prezinte la unitățile respective în termen de 48 de ore. În caz de neprezentare la data și locul menționat în ordin, persoanele în cauză pot ajunge după gratii, potrivit romaniatv.net.