Home » Știri » Obiective turistice în Gorj – 12 locuri superbe din acest judeţ

Obiective turistice în Gorj – 12 locuri superbe din acest judeţ

Violeta Badea / 08.01.2021, 14:33

Obiective turistice în Gorj – 12 locuri superbe din acest judeţ. Judeţul Gorj este unul dintre cele 41 de judeţe ale României. Situat în sud – vestul ţării, Gorjul este străbătut de râul Jiu şi are reşedinţa în oraşul Târgu Jiu. Acesta este limitat de județele: Dolj (sud-est), Mehedinți (sud-vest), Caraș-Severin (nord-vest), Hunedoara (nord) și Vâlcea (est). Cu un potențial turistic diversificat, județul Gorj este situat la poalele munţilor Carpaţi. Dacă ajungi în zonă este uşor de observat cadrul natural pitoresc, poţi vizita monumentele de artă și arhitectură de mare încărcate de istorie.

Obiecte turistice în Gorj. Masa Tăcerii

„Masa Tăcerii” este una dintre cele trei piese de sculptură monumentală ale „Ansamblului Monumental din Târgu Jiu”, alături de „Coloana Infinitului” şi „Poarta Sărutului”.  Sculptorul român Constantin Brâncuși a creat această minunăţie pe care nu ai cum să o ratezi dacă ajungiîn Gorj.

Masa Tăcerii este lucrată din piatră de Banpotoc şi reprezintă masa dinaintea confruntării în bătălia la care urmează să participe combatanții. Cele 12 scaune-clepsidre reprezintă măsurarea timpului. Monumentul a fost creat în anul 1937, într-o primă versiune, din piatră de Câmpulung, având la bază tipul de masă ţărănească.

În anul 1938, sculptorul a comandat la un atelier din Deva o nouă masă, din piatră de Banpotoc. El a decis, până la urma, să combine cele două versiuni şi în acest fel au apărut şi scaunele. Artistul a hotărât săle aşeze la distanţă egală faţă de masă şi între ele, astfel ilustrează prezenţa imaginară a unui cerc cu semnificaţii.

Ce obiective turistice poti vizita in Gorj. Statiunea Ranca
Ce obiective turistice poti vizita in Gorj. Statiunea Ranca

Staţiunea Rânca

Staţiunea Rânca este situată la o altitudine de 1.600 m, la poalele vârfului Păpușa și străbătută de Transalpina. Această staţiune montană reprezintă un loc perfect dacă eşti un împătimit al muntelui. Mulţi turişti o vizitează şi pentru pârtiile de ski, deoarece sunt foarte bine amenjate având telescaune, teleschiuri şi instalaţii nocturne. Pe lângă sporturile de iarnă, ai parte de trasee montane de o frumuseţe rar întâlnită.

Te poţi bucura de plimbări cu atv-ul, parapanta, off road, cicloturism, canyoning, rafting, pescuit sportiv şi vânătoare, water walking ball sau summer tubing. În ceea ce priveşte siguranţa, staţiunea Rânca oferă asistenţă permanentă Salvamont în cazul accidentelor montane.

Casa Memorială Constantin Brâncuşi

Casa Memorială Constantin Brâncuşi este un muzeu al judeţului Gorj pe care nu ai cum să-l ratezi. Aceasta se află în satul natal al sculptorului, în satul Hobița, din comuna Peștișani. Casa este pe stil ţărănesc, fiind formată din trei încăperi ale casei: odaia de dormit, cunia și celarul. Cunia reprezintă bucătăria, locul unde era vatra cu corlată, unde se gătea mâncarea și unde se strângeau la masă toți membrii familiei.

Celarul e cămara și e singura încăpere care nu are tavanul drept. Deşi, după nume, te-ai aştepta ca aceasta să fie adevărata casă a lui Constantin Brâncuşi, lucrurile nu stau în acest fel. Adevărata casă în care s-a născut Brâncuși se află la o distanţă de 100 m și îi aparţinea surorii acestuia, după ce și-au împărțit averea părinților.

Ce obiective turistice poti vizita in Gorj. Casa memoriala Constantin Brancusi
Ce obiective turistice poti vizita in Gorj. Casa memoriala Constantin Brancusi

Obiecte turistice în Gorj. Coloana Infinitului

„Coloana Infinitului” face parte din „Ansamblul Monumental din Târgu Jiu”. Aceasta a fost inaugurată la data de 27 octombrie 1938 şi măsoară o înălţime de 29.35 m, având 16 module octaedrice suprapuse, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul. În perioada 1998 și 2000, monumentul a fost restaurat în urma unei colaborări dintre Guvernul României, Fondul Mondial al Monumentelor, Banca Mondială și alte grupuri românești.

Mănăstirea Tismana

În judeţul Gorj se află şi una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din România. Costrucţia se află la 36 km de oraşul Târgu Jiu. Mănăstirea Tismana a fost construită în anul 1378, având o vechime de peste 600 de ani. Aici a fost înființată prima școală de caligrafi și copiști de cărți bisericești care făceau traduceri în diverse limbi.

Peştera Muierii

„Peştera Muierii” se află în comuna Baia de Fier, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Aceast loc este plin de istorie, peştera este cunoscută ca fiind un spaţiu în care se ascundeau pe timpuri străvechi femeile şi copiii, iar bărbaţii plecau la război. În România a fost prima peşteră dotată cu energie electrică. Ca dimensiuni are o lungime de circa 7.000 de metri dispusă în patru niveluri. În urmă cu ceva timp, în „Peștera Muierilor” s-au descoperit urși de cavernă care erau pietrificaţi în totalitate.

Ce putem vizita in judetul Gorj. Pestera Muierii
Ce putem vizita in judetul Gorj. Pestera Muierii

Lacul Valea lui Iovan

Dacă vă doriţi să petreceţi un weekend la aer curat „Lacul Valea lui Iovan” este locul perfect. Acesta este un lac de acumulare realizat prin bararea râului Cerna în aval de confluența cu râul Iovanul. Acesta este situat la altitudinea de 685 m, între culmile sud-estice ale masivului Godeanu și cele nord-vestice ale masivului Mehedinți, în valea Cernei. Peisajul este unul de vis, aşadar nu rataţi acest obiectiv turistic dacă aveţi de gând să faceţi o plimbare în afara oraşului.

Obiecte turistice în Gorj. Mănăstirea Dealu Mare

Mănăstirea Dealul Mare se regăseşte în comuna Borăscu, judetul Gorj. Se află la 65 km de oraşul Târgu Jiu. Este o mănăstire ortodoxă de maici ce a fost construită în anul 1865. Are două hramuri: Adormirea Maicii Domnului (15 august) şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai). Înconjurată de o pădure superbă, peisajul este mirific.

Ce obiective poti vizita in Gorj. Manastirea Dealu Mare
Ce obiective poti vizita in Gorj. Manastirea Dealu Mare

Cheile Corcoaia

„Cheile Corcoaia” reprezită o rezervaţie naturală situată în partea de nord a Parcului National Domogled-Valea Cernei, în judetul Gorj, pe o suprafaţă de 34 ha. Rezervaţia are o arie protejată pentru habitat la nivel internațional (conform IUCN), situată în Munții Mehedinți pe cursul superior al Cernei, la 44 km în amonte de Băile Herculane, conform wikipedia.org. Aspectul rezervaţiei este mirific, greu de descris, aşa că cel mai indicat este să mergeţi să-l vizitaţi. Sigur nu veţi regreta!

Cheile Sohodului

O altă rezervaţie naturală din Gorj o reprezintă „Cheile Sohodului”. Aceasta este situată în comuna Runcu, aflându-se în partea de nord a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (o grupare ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali) și sunt străbătute de râul Jaleș (Sohodol). Rezervaţia atrage în fiecare an mii de turiști din țară și din străinătate. Aceştia au ce vedea şi se bucură, pe timp de vară, de o temperatură mai mică cu cel puţin zece grade faţă de marile oraşe din ţară unde se instalează canicula. Stâncile și apa râului Sohodol ţin umbră şi menţin temperatura plăcută. De asemenea, aici găsim peste 300 de specii de plante specifice acestor locuri.

Biserica din Lemn de la Dealul Ocii

Biserica din Lemn aflată în satul Dealul Ocii din comuna Pojogeni, județul Gorj, este un monument istoric. Datorită inscripției din era bizantină. Aceasta era recunoscută pentru că număra anii de la creație, de la Adam, nu de la nașterea lui Isus. În anul 2009, biserica a fost mutată la Mănăstirea Cămărășeasca din Târgu Cărbunești. Biserica din Lemn de la Pojogeni poartă hramul „Sfinţilor Voievozi”.

Locuri de vizitat in Gorj. Manastirea de Lemn de la Dealul Ocii
Locuri de vizitat in Gorj. Manastirea de Lemn de la Dealul Ocii

Casa memorială Ecaterina Teodoroiu

„Casa memorială Ecaterina Teodoroiu” se află chiar în oraşul Târgu Jiu. Locuinţa a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aceasta are doar câteva camere şi o tindă. Ecaterina Teodoroiu este considerată o eroină, deoarece a activat ca voluntar în luptele care au avut loc în Primul Război Mondial, făcând parte din plutonul de la Mărăşeşti şi a murit pentru patrie acolo, în data de 22 august 1917.

Ca răsplată, autorităţile au strămutat trupul acesteia şi l-au înmormântat în centrul oraşului Târgu Jiu. „Casa memorială Ecaterina Teodoroiu” a fost transformată în casa memorială, în cinstea amintirii eroinei, în anul 1959.