Home » Sănătate » Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic pătrunjel. Efectele sunt uimitoare

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic pătrunjel. Efectele sunt uimitoare

Manolică Anca / 13.01.2021, 10:38
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic pătrunjel. Efectele sunt uimitoare

Pătrunjelul și-a făcut loc în bucătăria românească încă de acum sute de ani, fiind folosite în special frunzele acestuia. Pe lângă gustul deosebit care îl dă mâncărilor, planta este o adevărată comoară și pentru sănătatea noastră. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic pătrunjel. Efectele uimitoare sigur te vor convinge să-l consumi mai des.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic pătrunjel

Chiar dacă majoritatea suntem obișnuiți să îl adăugăm în preparatele culinare, trebuie să știm că pătrunjelul consumat crud acționează ca un scut pentru protejarea sănătății organismului. Bogat în proteine, vitamina C, betacaroten, uleiuri esențiale active, flavonoide, fier, calciu, fosfor, mangan, sulf, inositol sau vitamina K, acesta nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic. Dar hai să aflăm împreună ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic pătrunjel:

1. Pătrunjelul ameliorează durerile cauzate de artrită
Pătrunjelul este un puternic antioxidant, având un aport însemnat de betacaroten, vitamina C, precum și o mulțime de nutrienți care au un efect antiinflamator și ameliorează simptomele artritei. Consumând zilnic frunze de pătrunjel, vei putea elimina mai rapid acidul uric, substanța care intensifică durerile articulare și senzația de articulații rigide.

O altă alternativă pentru tratarea artritei este ceaiul de pătrunjel. Astfel, într-o cană de apă fierbinte adaugă o linguriță cu frunze de pătrunjel, lasă-le la infuzat și apoi bea licoarea.

2. Pătrunjelul previne apariția cancerului
Este demonstrat faptul că pătrunjelul are o mulțime de substanțe cu efect anticancerigen, adică inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase. De asemenea, pătrunjelul acționează ca un antioxidant, reducând radicalii liberi care pot afecta celulele sănătoase și inhibă multiplicarea celulelor canceroase în corp.

Consumul de pătrunjel previne apariția cancerului

3. Pătrunjelul ferește inima de boli
Bogat în acid folic, pătrunjelul are o mulțime de beneficii pentru sănătatea inimii. Consumul zilnic de pătrunjel va aduce un aport consistent de acid folic care protejează vasele sanguine și reduce riscul de infarct, convertind  homocisteina (produsul toxic care rezultă din descompunerea proteinelor în organism) în molecule inofensive.

4. Pătrunjelul are efect antiinflamator
Multă vreme acesta a fost folosit ca un tratament alternativ pentru vindecarea vânătăilor, a durerilor de dinți și a înțepăturilor de insecte. Conform multor studii efectuate de-a lungul anilor, pătrunjelul are proprietăți antiinflamatorii și ajută la eliminarea toxinelor din ficat.

5. Pătrunjelul întărește sistemul imunitar
Bogat în minerale, vitamine și antioxidanți, pătrunjelul este un excelent tonic pentru corp, ajutând la întărirea sistemului imunitar. Vitaminele C, A, K, niacina și folații se regăsesc din abundență în frunzele de pătrunjel, fiind extrem de benefice pentru sistemul imunitar. De asemenea, clorofila din frunzele de pătrunjel are un puternic efect antibacterian și curăță sângele de toxine.

6. Pătrunjelul previne apariția diabetului
Un studiu publicat în „Journal of Nutrition” arată că un consum ridicat și constant de alimente care conțin o substanță numită myricetin poate reduce cu 26% riscul de a apărea diabetul zaharat de tip 2. Pătrunjelul este foarte bogat în acest nutrient, conținând 8 miligrame la 100 de grame de frunze.

7. Pătrunjelul are efect diuretic
Ceea ce înseamnă că stimulează foarte bine eliminarea toxinelor din corp și are efect benefic în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Pătrunjelul ajută la eliminarea excesului de sodiu, împiedicând astfel retenția de apă.

În Franța, bolnavii de Covid primesc salată de pătrunjel

Salata Tabbouleh

Cunoscutul preparat al bucătăriei libaneze, salata de pătrunjel denumită „tabbouleh” este extrem de benefică pentru sănătate și sistemul imunitar. Preparată dintr-un mănunchi consistent de pătrunjel, cu un pic de lămâie, un pic de ulei și eventual un pic de cuș-cuș, salata îți va da un boost de fier, vitamina C și fibre, adică sănătate curată.

„Haideți să mâncăm pătrunjelul cu snopul, nu cu frunza, pentru că bate și citricele, apropo de vitamina C, bate orice sursă de fibre, iar fierul, uitați-vă la el cât e de verde, bate spanacul. Mâncându-l crud, ai acolo toate vitaminele și mineralele nealterate”, spune medicul nutriționist, Mihaela Bilic, conform Digi24.ro.