Home » Sănătate » Ce faci cu medicamentele care au expirat. Mesajul vehement al specialiștilor

Ce faci cu medicamentele care au expirat. Mesajul vehement al specialiștilor

Violeta Badea / 25.02.2021, 15:17
Ce faci cu medicamentele care au expirat. Mesajul vehement al specialiștilor

Ce faci cu medicamentele care au expirat. Mesajul vehement al specialiștilor. Medicamentele expirate intră în categoria deșeurilor menajere periculoase. Specialiștii ne atrag atenția asupra locurilor în care le aruncăm. În acest articol veți afla ce poți face dacă ai medicamente expirate acasă și ce riscăm să se întâmple dacă nu acționăm responsabil.

Ce faci cu medicamentele care au expirat

Medicamentele nefolosite sau expirate sunt considerate deșeuri extrem de periculoase și trebuie tratate ca atare. Acestea nu trebuie să ajungă sub nicio formă în gropile de gunoi, în apele din circuitul potabil sau pe sol, ci recomandat este să fie predate farmaciilor.

Însă, mulți oameni nu dau dovadă de responsabilitate, ci le aruncă unde nimeresc. Un exemplu este situația de la Tarnița, județul Cluj, unde au fost găsite zeci de cutii cu medicamente expirate pe malul lacului, iar aprovizionarea orașului Cluj cu apă a fost imediat oprită. A fost deschis dosar penal pentru infectarea apei, dar nu se știe ce se va întâmpla exact pentru că legislația este incompletă și neclară.

„Nu trebuie să le deversăm în apele din circuitul potabil, din păcate asta se întâmplă și nu numai la noi. Problema este o reglementare total incompletă, care tot mai mult aruncă în curtea farmaciilor responsabilitatea de a prelua de la populație astfel de deșeuri. Nu vorbim de medicamente, ele nu mai pot fi introduse în circuit, pentru că nu avem certitudinea a ce s-a întâmplat cu ele cât au fost în posesia pacientului – pot fi contaminate microbian, de cele mai multe ori sunt expirate. Trebuie tratate ca deșeuri periculoase”, a precizat Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor, pentru Digi24.

Specialistii ne atrag atentia asupra locurilor in care aruncam medicamentele expirate
Specialistii ne atrag atentia asupra locurilor in care aruncam medicamentele expirate

Unde poți arunca medicamentele expirate

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este specificat faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.”

Dar această reglementare este destul de incompletă, deoarece medicamentele conțin și deșeuri reciclabile. Un exemplu pe care l-a dat Prisada este sticla de sirop pentru copii, ambalajul exterior este carton, sticla poate fi din sticlă sau plastic, care sunt materiale reciclabile, trebuie introduse pe circuitul materialelor reciclabile, separat de partea de deșeu medicamentos.

De asemenea, o altă problemă este că nu toate farmaciile au contracte cu firmele specializate în eliminarea deşeurilor periculoase.

Care este impactul medicamentelor expirate asupra sănătății

Medicamentele expirate sunt foarte periculoase pentru sănătatea noastră, deoarece conțin substanțe chimice active, care odată ajunse în mediu pot contamina solul și apa. Ambalajele medicamentelor sunt distruse în timp, iar substanțele chimice din acestea ajung în pânza de apă freatică, pe care o vor contamina.

În România riscul este foarte mare, deoarece majoritatea populației folosește apă din puțuri sau din fântâni, în special în mediul rural, care nu este tratată înainte de consum. În aceste cazuri pot să apară îmbolnăvirile sau creșterea rezistenței la antibiotice. Medicamentele care te pot afecta cel mai grav sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer.