Home » Cum să faci orice » Cum se face ceaiul de ghimbir. Cea mai simplă rețetă

Cum se face ceaiul de ghimbir. Cea mai simplă rețetă

Manolică Anca / 30.11.2021, 17:12
Cum se face ceaiul de ghimbir. Cea mai simplă rețetă

Ceaiul de ghimbir este una dintre băuturile preferate de multe persoane, fiind ușor de preparat și având efecte tonice asupra corpului nostru. Din fericire, rădăcina proaspătă de ghimbir poate fi păstrată la frigider ori se poate congela, iar în felul acesta se va putea folosi pentru un timp mai îndelungat.

Cum se face ceaiul de ghimbir

Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, trebuie să știi că rădăcina trebuie fiartă efectiv, nu doar imersată în apă fierbinte și lăsată la infuzat. Simpla „scufundare” a rădăcinii de ghimbir în apa fierbinte nu va face decât să obții o infuzie cu o concentrație și tentă slabă de ghimbir.

Fierberea ghimbirului va duce la extragerea aromei și a esenței sale direct în apă, rezultând astfel un ceai puternic, aromat. Sigur că în funcție de preferințele fiecăruia ghimbirul să poate infuza și în apa fierbinte așa cum vom explica în rândurile de mai jos. Am ales să exemplificăm în două moduri cum poate fi folosit ghimbirul. Ceaiul poate fi „finisat” cu miere de albine, care va da mai alunga din gustul ghimbirului.

Cea mai simplă rețetă

Cu ajutorul a doar unei bucăți mici de rădăcină proaspătă de ghimbir, apă și miere, ceaiul de ghimbir va fi o alegere liniștitoare și delicioasă.

Ingrediente pentru ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir

Mod de preparare

(1) Se feliază subțire bucata de rădăcină de ghimbir, pe diagonala, obținând aproximativ patru-cinci felii în total. Apoi se pun împreună cu apa într-o cratiță și se aduc la punctul de fierbere la foc mediu-mare, după care se dă la foc mic și se lasă, acoperit parțial, până când amestecul capătă o culoare închisă și miroase puternic a ghimbir. Circa 10-15 minute. Amestecul se strecoară într-o cană, se adaugă miere sau sirop de arțar, după preferințe, zeama de lămâie și se consumă în tihnă.

(2) În cazul ceaiului făcut cu ghimbir ras trebuie să parcurgi următorii pași: se curăță rădăcina de ghimbir apoi se dă pe răzătoarea cu dinți mici sau se feliază foarte subțire. Daca se prepară într-o cratiță, se adaugă ghimbirul după ce apa a început să clocotească, se oprește aragazul, se acoperă oala cu un capat și se lasă la infuzat circa 10-12 minute. După ce a expirat timpul, se filtrează ceaiul printr-o sită. La final, se adaugă zeama de lămâie și mierea sau siropul de arțar.

Dacă este vară și vrei să te răcorești, ceaiul cu ghimbir se poate consuma și rece sub formă de Ice Tea. Pașii sunt aceiași, după care se lasă la răcit și se pune în frigider sau se adaugă cuburilor de gheață în pahar.

Poftă bună!