În curând, sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici va fi celebrată în România. Rețete de mucenici vor fi realizate de gospodinele din țară. Tradițiile și obiceiurile lăsate din moși strămoși au fost diferite, în funcție de zona în care s-au născut. Cele două rețete de mucenici, moldovenești și muntenești diferă, dar sunt la fel de bune amândouă. În acest articol vă vom prezenta rețeta de mucenici moldovenești. Cum puteți obține cei mai buni mucenici?
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus cu începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova – Mucenicii sau Măcinicii. În această zi, se face curățenie mare în gospodării. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.
În această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc. În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.
În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea, se păstrează aceeași formă, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
Vă prezentăm mai jos o rețetă de mucenici moldovenești, explicată pas cu pas. Iată de ce ai nevoie și cum trebuie să procedezi!
Timp de preparare – 60 de minute. Nivel de dificultat – mediu.
Poftă bună!