Home » Life & Style » Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii. Tradiții, obiceuri și semnificații

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii. Tradiții, obiceuri și semnificații

Manolică Anca / 13.06.2022, 10:22
Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii. Tradiții, obiceuri și semnificații

Pe 12 și 13 iunie 2022, creștinii celebrează una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. După Duminica Rusaliilor, atunci când se sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, ziua de luni este închinată Sfintei Treimi, fiind numită și Lunea Sfântului Duh. Iată ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii.

A doua zi de Rusalii sau Lunea Sfântului Duh

Creștinii ortodocși celebrează duminică și luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, cu acest prilej luând sfârșit și ciclul de sărbători pascale: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Sfânta Treime (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh) este sărbătorită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor. De Sfânta Treime, Biserica ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

Se spune că atunci când s-au împlinit 50 de zile de la Învierea Domnului, un tunet puternic a răsunat și a străbătut mulțimea adunată la Ierusalim din toate părțile. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu doar peste cei doisprezece apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici.

Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor, lăsând mulțumea nedumerită. Vorbele Sfântului Apostol Petru în fața oamenilor au făcut ca 3.000 de persoane să se convertească la creștinism. Se crede că sărbătoarea Cincizecimii este de fapt sărbătoarea întemeierii Bisericii Creștine, cei 3.000 de oameni formând cea dintâi comunitate creștină la Ierusalim, nuucleul Bisericii de apoi.

Ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii

În Lunea Sfântului Duh, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Iată ce nu este bine să faci în a doua zi de Rusalii:

  • Potrivit credinței populare, nu este bine să faci treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.
  • De asemenea, nu este bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi.
  • Nici la scăldat nu este bine să mergi, deoarece este pericol mare de înec.
  • Credincioșii sunt de părere că nu este bine să te urci în copaci sau în locuri înalte și nici să călătorești departe de casă.
  • Tot cu ocazia acestei sărbători, în unele locuri se spune că cine nu respectă sărbătoarea, va fi pedepsit de iele, care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”.
  • Totodată, nu este bine să te cerți cu cineva în ziua de Rusalii, deoarece vei fi „luat din Rusalii”.
  • Unii credincioși spun că Ielele beau noaptea apă din fântâni iar cei care beau după ele rămân pociți. Astfel, atunci când cineva bea cineva apă dintr-o fântână, să lase un semn acolo, ca poceala să cadă pe acel semn.
  • De asemenea, se spune că e bine să acoperi căldarea cu apă pentru ca Ielele să nu se scalde și să te pocească.
  • O altă superstiție din popor spune că nu este bine să dormi sub cerul liber, pentru că te poți prinde în Hora Ielelor.