Home » Când, unde, cum » Care este cea mai lungă denumire de localitate din România. Este formată din 3 cuvinte și conține 27 de litere

Care este cea mai lungă denumire de localitate din România. Este formată din 3 cuvinte și conține 27 de litere

Manolică Anca / 14.05.2022, 15:00
Care este cea mai lungă denumire de localitate din România. Este formată din 3 cuvinte și conține 27 de litere

Știai că cel mai lung nume de localitate, format dintr-un singur cuvânt, din țara noastră are nu mai puțin de 15 litere? Mai exact, este vorba despre Streisângeorgiu, o așezare din județul Hunedoara. Află, din rândurile de mai jos, care este cea mai lungă denumire de localitate din România formată din trei cuvinte.

Cea mai lungă denumire de localitate de la noi din țară

Există o localitate în românia a cărei denumite este formată din 3 cuvinte și conține 27 de litere. Mai exact, este vorba despre Staţiunea Climaterică Sâmbăta, ce aparție de comuna Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. Situată la poalele nordice ale Munților Făgăraș, la circa 30 de km de municipiul Făgăraș, localitatea este o oază de liniște pentru iubitorii de natură, fiind o zonă ce abundă de verdeață.

Un principal punct de atracție turistică din această superbă zonă este Mănăstirea Brâncoveanu, aici unde Părintele Arsenie Boca a fost stareț. De la mănăstire se poate porni și spre Chilia Părintelui Arsenie Boca, trecând pe lângă Cabana Valea Sâmbetei. De asemenea, turiștii ar trebui să se oprească și să bea o gură de apă din celebrul Izvor al Părintelui Arsenie Boca. Această zonă îndeamnă la meditație și credință.

În zona Sâmbăta de Sus se regăsește și Palatul Brâncovenesc, locul de refugiu al Brancovenilor. La momentul în care se contruia, domeniul cuprindea Poiana Mărului și moșia Sâmbăta de Jos. Sâmbăta de Jos, alături de Stațiunea Climaterica Sâmbăta reprezintă locul ideal pentru cei iubesc să petreacă timpul liber în natura și liniște.

Mănăstirea Brâncoveanu
Mănăstirea Brâncoveanu

Alte curiozități despre limba română

Pe lângă acest nume de localitate extrem de lung, în limba română mai găsim și alte construcții care definesc curiozităţi ale vocabularului naţional.

  • Cel mai lung cuvânt românesc, format doar din două vocale este „uiuiu”. Acesta reprezintă o interjecţie care semnifică un „chiot de bucurie la dansurile populare”;
  • În limba română există cuvinte din şapte litere, formate dintr-o singură silabă, ca de exemplu „trunchi” sau „ştreang”.
  • Totodată, limba română conține şi un cuvânt care înglobează toate cele opt vocale dacă este articuluat hotărât la forma de plural. Acesta este „autoînsămânţările”;
  • Cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală este „abracadabranta” (14 litere) şi semnifică ceva cu totul nebişnuit, ciudat, bizar;
  • Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, în corpul acestuia existând doar consoane este „înspre”
    „C” este litera care se regăsește la începutul celor mai multe cuvinte românești. Dictionar explicativ al limbii romane cuprinde 19.750 definitii ale cuvintelor ce încep cu litera „C”;
  • Cel mai lung cuvânt, în care fiecare literă se repetă fix de două ori, este „angionefrografie” (16 litere). Acesta este un termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal, realizată cu ajutorul unei substanţe de contrast.
    „Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.
  • Cea mai mare diferenţă de litere între forma de singular și cea de plural aparține substantivul „om” – „oameni” (4 litere)
    Cel mai lung cuvânt, format din 11 litere, care conţine doar consoane nazale (m şi n) este „amenomanie”. Acesta înseamnă delir cu dispoziţie veselă.
  • Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt este Constantineşti (14 litere), iar localitatea cu cea mai scurtă denumire este Ip (2 litere), o comună din judeţul Sălaj.