Home » Când, unde, cum » Ce efecte ar putea avea încălzirea apelor Atlanticului. Studiul îngrijorător al oamenilor de știință

Ce efecte ar putea avea încălzirea apelor Atlanticului. Studiul îngrijorător al oamenilor de știință

Manolică Anca / 02.11.2021, 15:42
Ce efecte ar putea avea încălzirea apelor Atlanticului. Studiul îngrijorător al oamenilor de știință

Încălzirea apelor Atlanticului produce efecte dintre cele mai îngrijorătoare. Crește umiditatea în Europa, curenții scad în intensitate, alizeele în zona ecuatorială a Oceanului Pacific se intentifică, iar la acestea se adaugă faptul că populația viețuitoarelor din adâncuri scade tot mai dramatic. Află ce se arată într-un studiu recent despre balena dreaptă.

Încălzirea apelor Atlanticului, o amenințare pentru balenele drepte

Balena dreaptă (nordică – Eubalaena glacialis) este o specie care a intrat pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. IUCN a mutat statutul balenei pe această listă de la „pe cale de dispariție” la „pe cale de dispariție critică”, ultima oprire înainte ca specia să fie considerată dispărută în sălbăticie.

Populația de balene drepte din Atlanticul de Nord se luptă încă să se refacă după mai mult de trei secole de vânătoare, acum adăugându-se și încălzirea apelor Atlanticului. O lucrare publicată în revista Oceanography arată că perspectivele nu sunt prea măgulitoare.

Populația de balene drepte a scăzut cu aproximativ 26%

Potrivit acestui studiu, încălzirea oceanelor a alungat viețuitoarele din Atlanticul de Nord, care până acum a fost habitatul lor tradițional și protejat. În consecință, balenele sunt acum mai expuse la tot felul de pericole, cum ar fi prinderea în plasele de pescuit sau ciocnirea cu o barcă. Dacă nu se va face ceva în acest sens, autorii prevăd că populația de balene drepte va scădea și probabil va dispărea în următoarele decenii.

Încălzirea apelor Atlanticului, o amenințare pentru balenele drepte
Încălzirea apelor Atlanticului, o amenințare pentru balenele drepte

Din 2010, rata fătărilor a scăzut, iar populația de balene drepte a scăzut cu aproximativ 26%. La începutul deceniului, populația de balene drepte din Atlanticul de Nord depășea 500. Acum, se estimează că mai există aproximativ 350 de balene în tot Atlanticul de Nord. Odată cu trecerea speciei pe Lista Roșie, oamenii de știință și conservatorii speră la o accelerare a protecției acestor giganți pe cale critică de dispariție.

Încălzirea Golfului Maine

Potrivit autorilor lucrării, creșterea temperaturilor a schimbat tiparele de circulație oceanică în Atlanticul de Nord, inclusiv curenții care curg adânc în Golful Maine. Încălzirea în această zonă a redus abundența copepodelor, micile crustacee care reprezintă hrana balenelor drepte.

Acest lucru a redus și capacitatea de fătare și a forțat balenele să își abandoneze locurile de hrănire de la mijlocul verii din Golful Maine pentru a se îndrepta spre nord, spre apele mai reci din Golful St. Lawrence. Aici, din păcate, nu există măsuri de protecție împotriva echipamentelor de pescuit sau a ciocnirii cu ambarcațiuni.

Acest lucru a dus la un Eveniment de Mortalitate Neobișnuit declarat de NOAA în 2017, când au fost confirmate 17 decese ale unor balene drepte, în principal în Golful St. Lawrence. În anul 2019, alte zece balene au fost găsite moarte, în timp ce pentru 2020 și 2021, au fost declarate alte patru pierderi.

„Balenele drepte continuă să moară în fiecare an. Politicile de protecție trebuie să fie consolidate imediat înainte ca această specie să dispară pentru totdeauna.”, spune autorul principal Erin Meyer-Gutbrod, profesor asistent la Universitatea din Carolina de Sud.

Oamenii de știință din oceane speră că vor fi aplicate noi măsuri privind uneltele de pescuit fără frânghie, aplicarea unei limite de viteză pentru bărci și acordarea de resurse financiare pentru monitorizarea și prezicerea evoluției ecosistemului.