Home » Când, unde, cum » Ce taine ascund mormintele şi monumentele Cimitirului Bellu din Capitală. Povestea „Doamnei cu ochi de smarald”

Ce taine ascund mormintele şi monumentele Cimitirului Bellu din Capitală. Povestea „Doamnei cu ochi de smarald”

Manolică Anca / 14.02.2022, 12:33
Ce taine ascund mormintele şi monumentele Cimitirului Bellu din Capitală. Povestea „Doamnei cu ochi de smarald”

Cimitirul Bellu, cunoscut și sub numele de Cimitirul Șerban Vodă, este cu siguranță cel mai important cimitir din București. Dar și cel mai mare, găzduind 20% din monumentele istorice ale Bucureștiului. Este impresionant, fascinant și intrigant. Află ce taine ascund mormintele şi monumentele Cimitirului Bellu din Capitală.

Tainele pe care le ascund mormintele şi monumentele Cimitirului Bellu din Capitală

Cimitirul Bellu este astăzi unul dintre cele mai cunoscute edificii de acest gen din Capitală, care se întinde pe 220.000 de metri pătrați. Este locul de odihnă al celor mai mari oameni de știință, artiști, scriitori, politicieni români și impresionează prin poveștile creionate în jurul unor statui care înfrumuseţează cimitirul.

Pe lângă faptul că se mândrește cu personalități istorice pentru pasionații de istorie, acest muzeu în aer liber este, de asemenea, o adevărată comoară arhitecturală. Capele rafinate și monumente unice sunt ascunse într-un labirint dens de alei, dar, odată găsite, vor dezvălui câteva capodopere neogotice, Art Deco sau neo-românești uimitoare.

Pe Aleea Artiştilor, cea mai cunoscută arteră a cimitirului, îşi dorm somnul de veci unii dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai României: I. L. Caragiale, George Bacovia, Nichita Stănescu, Marin Preda, Ion Barbu, Toma Caragiu, Tudor Muşatescu, Hortensia Papadat-Bengescu, George Pruteanu.

Povestea statuii „Doamna cu ochi de smarald”

Mormintele şi monumentele Cimitirului Bellu ascund o mulțime de povești interesante. Una dintre ele este a frumoasei statui cu ochi de smarald realizată de Rafaelo Romanelli Aceasta o reprezintă pe Katalina Boschott, o femeie învăluită în mister. Este reprodusă în cele mai mici detalii, de la cutele rochiei până la sprâncenele arcuite.

Statuia „Doamna cu ochi de smarald”
Statuia „Doamna cu ochi de smarald”

Potrivit legendei, „Doamna cu ochi de smarald” a fost o guvernantă din înalta societate belgiană, care a fost îndrăgostită de medicul român Andrei Popovici. Aceasta i-a cucerit rapid inima doctorului, îngrijindu-se frumos de copiii acestuia. În 1906, când cei doi au mers împreună la Băile Herculane, femeia s-a îmbolnăvit de peritonită. A fost dusă la spitalul din localitate şi se pară că nepriceperea unui doctor a dus la decesul acesteia pe masa de operaţie. Iubitul îndurerat a îngropat-o la Cimitirul Bellu din Capitală.

„Cet animal de médecin m’a tuée! Herkulesbad-Mehadia 11-12 Août 1906”. (Acel nenorocit de doctor m-a ucis!), stă scris pe mormântul acesteia.

O poveste de dragoste „ucigătoare”

O altă statuie a talentatului Romanelli se află la mormântul soţilor Poroineanu. În ciuda faptului că s-au iubit atât de mult, povestea lor este una tragică: au descoperit că erau fraţi, lucru ca i-a determinat să se sinucidă.

Statuia soţilor Poroineanu
Statuia soţilor Poroineanu

La finele secolului XIX, Constantin Poroineanu, fiul unui moşier oltean, a mers la studii la Paris. După o aventură amoroasă în orașul iubirii, a avut o fiică, dar nu a recunoscut-o pentru că bătrânul Poroineanu îl amenințase cu dezmoștenirea.

După ani buni, acesta a devenit un moşier foarte bogat, iar unul dintre fiii săi a plecat la studii, tot la Paris. El s-a îndrăgostit nebuneşte de o fată, cu care s-a căsătorit în secret. Reîntors în țară pentru a i-o prezenta tatălui, acesta a rămas uluit. Realizase că soţia fiului său nu era nimeni alta decât fiica lui, rodul pasiunii trăite la Paris în tinereţe. La scurt timp, tinerii au avut un sfâșit tragic, punându-și capăt zilelor. Au fost urmați repede de tatăl lor.