Home » Când, unde, cum » Cea mai veche hartă a Lumii Noi, gravată pe globul din ou de struț al lui Leonardo da Vinci. Ce conține de fapt

Cea mai veche hartă a Lumii Noi, gravată pe globul din ou de struț al lui Leonardo da Vinci. Ce conține de fapt

Manolică Anca / 08.12.2021, 09:58
Cea mai veche hartă a Lumii Noi, gravată pe globul din ou de struț al lui Leonardo da Vinci. Ce conține de fapt

De fiecare dată când crezi că știi deja multe despre geniul lui Leonardo da Vinci, încă mai ies dovezi la iveală cu privire la numeroasele moduri în care acesta îndeplinește standardul pentru adjectivul „genial”. Pe lângă pictor, scritor, inventator al tehnologiei militare futuriste sau descoperitor al anatomiei umane complexe, Leonardo da Vinci este considerat, mai nou, a fi primul european care a descris Lumea Nouă pe un glob din ou de struț, dovedind că știa despre călătoriile lui Columb la 1504. Află mai multe despre cea mai veche hartă a Lumii Noi.

Leonardo da Vinci, primul european care a descris Lumea Nouă

Dacă prima hartă care reprezintă continentul american este cea a lui Juan de la Cosa, realizată în anul 1500, iar prima în care numele America pare să-l identifice este așa-numita Universalis Cosmographia a lui Martin Waldseemüller, din 1507, primul glob care a arătat Lumea Nouă a fost creat de nimeni altul decât Leonardo da Vinci în 1504.

Nu se știa însă că a fost opera lui Leonardo da Vinci când pe 16 iunie 2012 a fost descoperită la târgul de cartografie din Londra, organizat de Royal Geographical Society. Un dealer olandez încerca să îl vândă ca și cum ar fi un obiect din secolul al XIX-lea, iar mai târziu avea să afirme că tocmai l-a achiziționat în aceeași zi de la un alt coleg, așa că proveniența artefactului rămâne necunoscută.

Norocosul cumpărător al globului, cercetătorul Stefaan Missinne, avea să ajungă la concluzia (cum o expune în cartea sa The Da Vinci Globe) că a fost opera celebrului artist renascentist. Concluzia a tras-o bazându-se pe faptul că Leonardo ar fi făcut un desen pregătitor pentru glob în 1503, care se găsește în Codex Arundel.

Cea mai veche hartă a Lumii Noi de pe globul lui da Vinci, desfășurată
Cea mai veche hartă a Lumii Noi de pe globul lui da Vinci, desfășurată

Un alt desen, al vasului reprezentat pe harta de la sud de Oceanul Indian, este prezent într-un codice al lui Francesco di Giorgio Martini datând din 1487-90, iar proprietarul acestui cod era chiar Leonardo. Este singura carte care a supraviețuit din vasta bibliotecă a lui Da Vinci și, prin urmare, singura care conține adnotări de mâna sa.

Cea mai veche hartă a Lumii Noi, gravată pe globul din ou de struț al lui Leonardo da Vinci

Potrivit cercetătorilor, atât detaliile pictografice, cât și modul de aplicare a gravurilor (realizate de o persoană stângace) îl indică pe Leonardo ca fiind autorul acesteia. În acest sens, harta globului pământesc prezintă, potrivit lui Missinne și Geert Verhoeven, un exemplu de perspectivă inversă, o formă de anamorfoză al cărei prim exemplu cunoscut este atribuit tot lui Da Vinci.

De altfel, pe spatele paginii 331 din Codex Atlanticus, care datează din 1504, Da Vinci a scris: „el mío mappamondo che ha Giovanni Benci” – „globul meu care îl are pe Giovanni Benci”, ceea ce înseamnă că a creat un glob. Astăzi, acesta nu este doar cel mai vechi glob gravat despre care știm, ci și cel mai vechi care reprezintă America, cea mai veche hartă a Lumii Noi.

„În timp ce locuia la Florența în 1504, Leonardo avea acces nu numai la cele mai recente hărți, ci și la multe alte surse de cunoaștere, cum ar fi tehnicile de gravură și turnare. Prin gravarea acestor coji de ouă de struț foarte exotice și scumpe, el a dorit să evidențieze nașterea celui de-al patrulea continent: America.

În ciuda faptului că a fost numit după Amerigo Vespucci, numele care apare pe glob este Mundus Novus (Lumea Nouă), exact așa cum Vespucci o numise.”, sunt cuvintele lui Missinne și Verhoeven, potrivit amusingplanet.com.

Schițe din Codexul Arundel al lui da Vinci. Foto: Consiliul Bibliotecii Britanice
Schițe din Codexul Arundel al lui da Vinci. Foto: Consiliul Bibliotecii Britanice

Luân în considerare asemănările dintre cele două, se crede că Globul lui Da Vinci a servit drept model pentru crearea Globului Hunt-Lenox, considerat astfel al treilea cel mai vechi glob cunoscut și a cărui dată de fabricație este tot 1504.

Globul din ou de struț, pe care este gravată cea mai veche hartă a Lumii Noi, este realizat din două jumătăți de ou. Are are un diametru de 11,2 centimetri și 134 de grame. O contragreutate de calciu, pusă în jumătate inferioară, menține obiectul în poziție verticală.