Home » Când, unde, cum » Cine a fost John Dee, „tatăl lui James Bond”. A inventat indicativul 007 al celebrului spion

Cine a fost John Dee, „tatăl lui James Bond”. A inventat indicativul 007 al celebrului spion

Manolică Anca / 17.11.2021, 10:15
Cine a fost John Dee, „tatăl lui James Bond”. A inventat indicativul 007 al celebrului spion

În timp ce compatrioții săi precum piratul-politician Francis Drake sau dramaturgul William Shakespeare au un loc aparte în istoria Marii Britanii, John Dee, om de știință, astrolog și o figură cheie la curtea Elisabetei I, cel care a inspirat crearea agentului 007, nu se bucură de o astfel de recunoaștere. Nici piatră la mormânt nu mai are. Iată cine a fost, mai exact, John Dee.

John Dee, astrolog și confident al reginei Elisabeta I

John Dee a fost descris ca un om iluzoriu care primea mereu la stele pentru a se orienta, se ocupa de alchimie și comunica cu îngerii. O altă părere îl descrie ca fiind unul dintre cei mai străluciți oameni ai Renașterii, a cărui contribuție a fost dată în spate de secole de calomnii. A fost un erudit, pasionat și implicat în cele mai avansate științe ale vremii sale, care se împleteau pe atunci cu magia și ocultismul.

S-a născut pe 13 iulie 1527 la Londra, tatăl său fiind un curtezan de rang inferior. Văzându-l foarte dornic de cunoaștere, acesta și-a trimis fiul la studii la Cambridge la vârsta de 15 ani. Dormea câte patru ore pe noapte pentru a avea timp să studieze greacă, latină, matematică, geometrie, drept, medicină, astronomie, navigație, scriptură și criptografie – arta de a scrie coduri.

A redactat peste 80 de lucrări academice și a participat la reformarea calendarului, a făcut descrieri geografice ale teritoriilor nou explorate și a descris comete. Aflându-se la Universitatea din Louvain, în Olanda, a studiat ocultismul. Acest lucru era ceva neobișnuit pentru intelectualii vremii, ei văzând știința și magia ca modalități de căutare de a-L înțelege pe Dumnezeu.

O furtună deasupra Spaniei

În vremea în care Elisabeta I a urcat la tronul englez în 1558, l-a consultat în od regulat pe Dee în probleme medicale, juridice și de altă natură. El a fost cel care a ales și data încoronării ei. S-a spus că a aruncat o vrajă asupra Armatei spaniole în 1588 și valuri uriașe s-au năpustit asupra navelor lor. Însă, o explicație mai plauzibilă este că, fiind cunoscător de meteorologie, a putut anticipa acea furtună.

John Dee
John Dee

Pe măsură ce navele spaniole tot avansau spre Anglia, acesta a sugerat să aștepte, convins fiind că flota spaniolă avea să fie grav afectată de furtuni. Așa a și fost, pentru că majoritatea navelor spaniole au fost pierdute sau avariate, iar când furtunile s-au potolit, navele englezești au scăpat de restul. Acesta avea să fie cel mai bun moment al lui John Dee.

007 – „doar pentru ochii reginei”

Regina știa că John Dee avea puterea de a face mai mult pentru ea și pentru națiune. Având nevoie de un spion care să adune cât mai multe informații despre dușmanii ei, a considerat că Dee, om loial și umblat prin lume, era cel mai potrivit pentru această misiune.

Folosindu-se de faptul că era consilier științific și astrologic, a adus cea mai mare biblioteca din Anglia în casa sa din Mortlake (ajunsese să aibă aproximativ 2.670 de manuscrise, față de 451 câte erau la Cambridge sau 379 la Oxford). A creat astfel o rețea de oameni de știință, intelectuali și curteni din întreaga Europă, de care probabil s-a folosit pentru a culege informații.

Acesta își semna scrisorile către Elisabeta I cu „007”, cele două 0 simbolizând ochii reginei („doar pentru ochii ei”), iar șapte fiind cifra norocoasă a alchimistului. John Dee a avut un rol esențial în ceea ce a avea să devină mai încolo serviciul de informații britanic, atât în versiunea reală, cât și în cea fictivă. Și să nu uităm că, secole mai târziu, semnătura sa a fost adoptată de creatorul lui James Bond, Ian Fleming.

John Dee face un experiment în fața Reginei Elisabeta I
John Dee face un experiment în fața Reginei Elisabeta I

Nici piatră la mormânt nu mai are

În anii 1580, John Dee a plecat în Polonia, lăsându-și casa și biblioteca în grija cumnatului său. În acest timp casa a fost jefuită, iar manuscrisele sale au fost furate sau arse. La puțin timp de la întoarcerea sa în țară, a fost făcut responsabil de ciuma care se abătuse asupra poporulu. Boala avea să îi răpună soția și patru dintre cei opt copii ai săi.

În anul 1603, când Regina Elisabeta I a murit, John Dee a devenit prea mic pentru toți cei care s-au revoltat împotriva lui. Inclusiv în fața succesorului reginei, Iacob I al Angliei și al VI-lea al Scoției, căruia îi plăcea să supravegheze personal torturarea femeilor acuzate de vrăjitorie.

Ultimele zile din viață le-a petrecut sigur și în sărăcie, vânzându-și cărțile și realizând hărți astrologice. A decedat la vârsta de 82 de ani, fiind înmormântat în Mortlake. Nici piatră la momânt nu mai are, astfel că nu există niciun monument care să marcheze viața acestui om desăvârșit.