Home » Când, unde, cum » Cum arată safirul de 310 kilograme. Această piatră prețioasă este unică în lume. FOTO

Cum arată safirul de 310 kilograme. Această piatră prețioasă este unică în lume. FOTO

Manolică Anca / 14.01.2022, 16:17

Bijuterie unică pe planetă, safirul albastru natural de 310 kilograme a fost descoperit într-o mină de pietre prețioase din Sri Lanka. Ce ar putea fi cea mai mare piesă descoperită până în prezent are o valoare estimată la peste 100 de milioane de dolari. Câte inele de logodnă se estimează că s-ar putea crea dacă acest safir ar fi spart în bucăți mici.

Safirul de 310 kilograme, descoperit într-o mină din Ratnapura

Autorităţile din Sri Lanka au expus zilele trecute o nestemată uriaşă, considerată a fi o bijuterie unică pe planetă. Sfirul natural albastru are 100 de centimetri lungime, 72 de centimetri lățime, 50 de centimetri lungime și cântărește 310 kilograme. A fost găsit într-o mină din Ratnapura, orașul pietrelor prețioase, situat în provincia Sabaragamuwa, Sri Lanka.

Mineralul, în forma sa brută de corindon, a fost scos la iveală în septembrie 2021 dintr-o mină din regiunea Ratnapura. În prezent, este expus în casa unuia dintre proprietarii minei din Horana, situată la sud de capitala Sri Lanka, Colombo. Înainte ca mineralul să fie arătat publicului, călugării budiști au ținut o binecuvântare ceremonială. Safirul de 310 kilograme, botezat „Regina Asiei”, are o valoare estimată la peste 88 de milioane de euro.

Safirul de 310 kilograme / Sursă foto: Dinuka Liyanawatte/Reuters
Safirul de 310 kilograme / Sursă foto: Dinuka Liyanawatte/Reuters

O piatră foarte rară

Ceea ce este probabil cea mai mare și mai spectaculoasă piatră prețioasă găsită vreodată în Sri Lanka a fost păstrată într-o singură bucată, pentru a-i fi admirate dimensiunile colosale. Potrivit unui certificat emis de Institutul Gemologic din Ratnapura (GIR), testele efectuate pe cinci mostre din întreaga rocă au arătat că piatra prețioasă este corindon natural, care în gemologie există în două varietăți, fie rubin, fie safir (deși poate fi și alb, verde sau gri).

„Nu am mai văzut niciodată un exemplar atât de mare. Acesta s-a format probabil în urmă cu aproximativ 400 de milioane de ani”, a declarat într-un interviu pentru BBC, Dr. Gamini Zoysa, parte din consiliul consultativ al Institutului Asiatic de Servicii Gemologice.

În timp ce dimensiunea mineralului ar putea aduce o valoare mare a caratelor, nu există nicio garanție că toate piesele pot produce safire de înaltă calitate atunci când sunt șlefuite. Potrivit lui Thilak Weerasinghe, președintele Autorității Naționale pentru Pietre Prețioase și Bijuterii din Sri Lanka, descoperirea safirului este „probabil cea mai mare din lume” și se așteaptă să atragă multă atenție din partea muzeelor, a colecționarilor privați și a bijutierilor.

Safirul de 310 kilograme este o piatră foarte rară
Safirul de 310 kilograme este o piatră foarte rară

Ratnapura, „capitala pietrelor preţioase” din Asia de Sud

Regiunea Ratnapura din sud-vestul Sri Lankăi este cunoscută pentru minerit de pietre prețioase de zeci de ani. Orașul este considerat capitala pietrelor prețioase a țării, deoarece este un exportator major de safire și alte pietre prețioase.

În anul 2020, în plină pandemie, Sri Lanka a înregistrat câştiguri de aproximativ o jumătate de miliard de dolari din exportul de safire, diamante şi alte nestemate, potrivit rapoartelor reprezentanţilor industriei locale de pietre preţioase.

Potrivit Revistei Forbes, dacă acest safir mare ar fi spart în multe bucăți mici, „Regina Asiei” ar putea completa aproximativ 1.549.016 inele de logodnă de un carat.