Home » Când, unde, cum » Nașterea Maicii Domnului. De ce este bine să împarți struguri și prune în această zi

Nașterea Maicii Domnului. De ce este bine să împarți struguri și prune în această zi

Manolică Anca / 08.09.2021, 08:54
Nașterea Maicii Domnului. De ce este bine să împarți struguri și prune în această zi

Nașterea Maicii Domnului. Cultul Ortodox acordă un grad înalt de cinstire Maicii Domnului, fapt care reiese și din numărul mare de sărbători închinate prăznuirii ei. În timp ce toți sfinții sunt pomeniți, de regulă, o singură dată în an, și anume în ziua adormirii lor, Sfânta Fecioară Maria este celebrată în cursul anului bisericesc de mai multe ori, în mod special. Iată ce trebuie să faci în ziua de Sfânta Maria Mică.

Nașterea Maicii Domnului, zi deosebit de importantă pentru creștini

Biserica Ortodoxă îi acordă o importanță deosebită Maicii Domnului, celebrând-o prin praznice care cinstesc nu numai trecerea ei la cele veșnice (Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare – 15 august), ci și nașterea sa (Sfânta Maria Mică – 8 septembrie) și unele minuni săvârşite prin puterea ei, după plecarea din această viață.

În calendarul ortodox, ambele sărbători ale închinate Maicii Domnului sunt trecute cu cruce roșie, fapt care subliniază importanța lor. O dată este celebrată pe data de 15 august, atunci când, conform tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a fost înălţată la Cer de Fiul său, Iisus Hristos, și o dată pe 8 septembrie, atunci când biserica celebrează Nașterea Maicii Domnului. De asemenea, acecasta este prima sărbătoare importantă din noul an bisericesc care a început la data de 1 septembrie 2021.

De ce se împart struguri și prune în această zi

Nașterea Maicii Domnului este celebrată în fiecare an pe data de 8 septembrie, cifră care simbolizează veșnicia și viața fără de sfârșit. Cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Maria Mică, de această sărbătoare se leagă mai multe tradiții și superstiții.

Nașterea Maicii Domnului
Nașterea Maicii Domnului

Dat fiind faptul că este o zi de sărbătoare, credincioșii obișnuiesc să cinstească memoria celor trecuți în neființă, împărțind diferite alimente celor sărmani. Există o tradiție potrivit căreia, pe 8 septembrie, este foarte bine să se împartă struguri, dar și prune. Astfel, morții se vor putea bucura de roadele toamnei și îi vor veghea pe cei rămași care sunt în viață.

Ce se mai face de Nașterea Maicii Domnului

Tradițiile și superstițiile legate de această sărbătoare s-au transmis din generație în generație și continuă să se păstreze cu sfințenie. Așadar, se spune că în fiecare casă ar trebui să se aprindă câte o candelă pentru alungarea tuturor spiritelor rele, dar și în semn de mulțumire Fecioarei Maria.

Femeile care nu pot rămâne însărcinate ar trebui să înalțe rugăciuni Fecioarei Maria, pentru că se spune că Ea este protectoarea tuturor mamelor. Are puterea de a dezlega pântecele, dar și de a le proteja pe cele care sunt deja însărcinate de boli, pentru a putea aduce pe lume prunci sănătoși.

Ce nu se face pe 8 septembrie

Conform tradiției, există și un unele lucruri care nu ar trebui făcute de Nașterea Maicii Domnului. Fiind o cruce marcată în calendar cu cruce roșie, în această zi nu se muncesc ogoarele, gospodinele nu spală, nu calcă și nu fac alte treburi prin gospodărie. Se crede că cei care muncesc în această zi vor avea parte doar de ghinion, recoltele nu vor da roade, iar animalele se vor îmbolnăvi.

De asemenea, de Sfânta Maria Mică nu ar trebui aprins focul în casă, acesta fiind un alt lucru care poate atrage energii negative. Totodată, în această zi, fetele tinere nu trebuie să își taie părul și să îl arunce, pentru că vor rămâne nemăritate, nu trebuie să se scalde în ape curgătoare și nici nu e bine să meargă înapoi, deoarece pot atrage tristețe.