Home » Când, unde, cum » Satul din România unde localnicii ajung doar cu scara. Cum trăiesc oamenii aici. Imagini uimitoare

Satul din România unde localnicii ajung doar cu scara. Cum trăiesc oamenii aici. Imagini uimitoare

Violeta Badea / 27.05.2021, 13:04

Satul din România unde localnicii ajung doar cu scara. Deși pare greu de crezut, există un sat în țara noastră unde localnicii ajung doar cu scara. Aceasta este formată din numeroase trepte de lemn prinse în stânca Munților Cernei. Cum se numește acest colț uitat de lume veți afla din materialul următor.

Satul din România unde localnicii ajung doar cu scara

Unul dintre cele mai izolate cătune din România se află în Munții Cernei din judeţul Caraş-Severin și se numește Ineleţ. În acest loc accesul se face pe scări din lemn, cu o lungime totală de aproximativ o sută de metri, iar asta nu e tot. După ce au fost urcate scările, localnicii sunt nevoiță să parcurgă pe jos o cărare prin pădure, iar până la Ineleţ oamenii fac aproximativ două ore. Drumul acesta este vechi de zeci de ani, de altfel locul a rămas la același nivel.

În Ineleț nu există curent electric, iar oamenii își luminează casele cu ajutorul lămpilor cu gaz. De asemenea, localnicii încă poartă opinci și își fac provizii de la un magazin aflat la circa două ore distanță. În acest cătun învață doar patru copiiși fiecare are calculatorul lui la școală. În Ineleţ există o singură învățătoare care stă de luni până vineri în satul izolat din Munții Cernei.

De asemenea, localnicii au și o biserică, dar stă închisă pentru că preotul vine doar la sărbătorile mari. La rândul lui, poștașul urcă o dată pe lună, iar medicii nu au ajuns aici niciodată. Oamenii bolnavi sunt nevoiți să coboare muntele și să îndrepte către cel mai apropiat medic.

Inelet
Inelet

Cum trăiesc oamenii aici. Imagini uimitoare

Localnicii din Ineleț sunt extrem de credincioși, iar dovada sunt indicatoarele montate pe stânci cu conținut religios. „Dumnezeu să-ți ușureze drumul, călătorule cu suflet bun, să-ți aline supărarea și să-ți aducă numai fericire! Și tu ești fiul lui Dumnezeu, el este cu tine în fiecare clipă!”, este mesajul inscripționat pe unul dintre indicatoarele din sat.

Biserica din sat a fost construită în anul 1973, chiar de săteni. Din păcate, preotul ajunge destul de rar aici, în special vine la sărbătorile mari. În sat există în jur de o sută de sate construite la distanță una de cealaltăși nu există niciun magazin. În sat locuiesc în jur de 24 persoane, care în total formează circa șase familii. Probabilvă întrebați cum își duc existența? Ei bine, o bună parte dintre aceştia se ocupă cu crescutul animalelor şi agricultura. Dintre cele 24 de persoane, patru sunt copii, care învaţă la şcoala din sat.

„Încercăm să îi aprovizionăm toamna. Diferiţi comercianți vin aici cu microbuzele. Oamenii vin îşi cumpără alimentele, le urcă cu caii – numai aşa se poate urca – şi se aprovizionează până la primăvară”, a declarat Nicolae Novăcescu, primarul comunei Cornereva, din care face parte satul Ineleţ, citat de digi24.ro.

La Ineleț mai există și o altă cale de acces în afară de scara de lemn despre care am vorbit mai sus. Oamenii ar putea alege varianta de a merge prin pădure, dar traseul este mai lung cu patru ore și jumătate.