Home » Cum să faci orice » Ce fel de mere trebuie să pui în plăcinta de mere ca să iasă exact ca pe vremea bunicii

Ce fel de mere trebuie să pui în plăcinta de mere ca să iasă exact ca pe vremea bunicii

Ileana Mladinoiu / 19.11.2021, 15:16
Ce fel de mere trebuie să pui în plăcinta de mere ca să iasă exact ca pe vremea bunicii

Într-adevăr, fructele nu reprezintă elementul de bază în alimentația noastră, dar fără ele, fără aroma lor minunată și excepționala lor valoare nutritivă masa ne-ar fi săracă. Din păcate, producția de fructe este legată de anotimp și, cu mici excepții, perioada de consum a fiecărui fruct este scurtă. Singura soluție pentru a ne bucura în continuare de ele este conservarea.

Rețetele pe bază de fructe sunt numeroase și variate

Se pot aduna din toate regiunile țării, cu precădere pe cele folosite de bunicile noastre.

Merele pot fi păstrate în stare naturală în lădițe căptușite cu hârtie de ambalaj, în rânduri regulate. Peste fiecare rând se pune hârtie și un strat de talaș de 3-5 cm.

Dar nu conservarea lor este tema articolului, ci soiurile de mere utilizate în prepararea plăcintei ca pe vremuri. Sigur vă amintiți că atunci când mergeați la bunici gustul acestui desert era fără egal.

Ce fel de mere trebuie să pui în plăcinta de mere ca să iasă exact ca pe vremea bunicii

Există atâtea soiuri de mere, încât aveți șansa să vă pierdeți în alegerea lor, atunci când v-ați propus să gătiți o plăcintă cu care să vă lăudați că aduce mult cu cea gustată la bunica.

Totuși, din moment ce merele din soiul Golden Deliccious (care să nu fie prea coapte), rămân ferme și după gătit, ne vom opri la ele. Considerate ideale, grație  texturii fine, cojii verzi-gălbui, pulpei crocante și dulci, merele dintr-un astfel de soi vor face ca plăcinta dvs. să arate excelent la scoaterea ei din cuptor.

Ingrediente pentru plăcinta cu mere:

  • 500 g de făină;
  • 200 g de untură;
  • 2 ouă;
  • 1 linguriță de otet;
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie;
  • ¼ linguriță de sare;
  • 2 pachete de zahăr vanilat;

Pentru umplutură:

  • 2 kg de mere;
  • 30 g de pesmet;
  • 200 g de zahar;
  • 1 linguriță de scorțisoară
Ce fel de mere trebuie să pui în plăcinta de mere
Ce fel de mere trebuie să pui în plăcinta de mere

Mod de preparare

160 de g de făină se amestecă cu untura. Din restul de făină, ou, oțet, sare și coajă de lămâie se face un aluat care se frământă bine pe planșetă. Se întinde o foaie subțire ca de tăiței, care se unge cu untura amestecată cu făina.

Se rulează ca o clătită, apoi se taie în două bucăți din care se întind două foi. Fiecare foaie se pliază în trei, apoi se întinde de mărimea tăvii în care se face plăcinta.

Se dă la cuptor la foc potrivit să se coacă pe jumătate, apoi se pune umplutura. Se acoperă cu a doua foaie și se presară cu zahăr vanilat.

Prepararea umpluturii

Se curăță merele de coajă sau nu. Însă, merele se rad numai în momentul când se pune plăcinta la copt. Se presară peste foaia de plăcintă coaptă întâi pesmetul, apoi merele rase, în strat gros, se stropesc cu rom, se presară zahăr și scorțișoară.

Rețetă plăcintă cu mere, lapte și smântână

Ca ingrediente, veți folosi ¾ kg de mere, ½ kg de făină, 125 g de unt topit, 4 linguri de zahăr, 4 ouă, ¼ l de lapte, 30-35 g de drojdie, scorțișoară, 1 ceașcă de smântână.

Preparare

Puneți făina într-un vas, la mijloc untul topit, 2 linguri de zahăr, 2 ouă, laptele cald, puțină sare și drojdia înmuiată în lapte. Se frământă aluatul până face bășici și se lasă să crească puțin.

Se întinde o foaie de mărimea unei tăvi, se unge cu unt și se acoperă cu felii de mere tăiate subțiri, care în prealabil au fost înăbușite pe foc cu puțin unt, scorțișoară și două linguri de zahăr.

Se lasă la cald să crească, apoi se coace. Cine dorește poate turna o ceașcă de smântână amestecată cu două ouă și zahăr înainte de a se da la cuptor.

Și merele din soiul Domnesc, cât cele Ionatan sau de Voinești sunt recomandate pentru delicioasa plăcintă cu mere.

Ileana Mlădinoiu