Home » Cum să faci orice » Cum poți să păstrezi strugurii peste iarnă în stare proaspătă. Metoda care nu dă greș

Cum poți să păstrezi strugurii peste iarnă în stare proaspătă. Metoda care nu dă greș

Manolică Anca / 24.10.2021, 16:43
Cum poți să păstrezi strugurii peste iarnă în stare proaspătă. Metoda care nu dă greș

Adori strugurii și te gândești cum poți să îi păstrezi peste iarnă în stare proaspătă? Ei bine, în rândurile următoare vei afla metoda prin care poți să faci asta, în așa fel încât să poți savura aroma strugurilor pe toată durata sezonului rece. Iată ce soiuri sunt bune și cum trebuie să procedezi.

Cum poți să păstrezi strugurii peste iarnă

Dacă și ție îți plac la nebuie strugurii și vrei să te bucuri de gustul lor și după ce aceștia nu se mai găsesc în piețe, ei bine, noi îți vom explica cum poți să faci asta. Cele mai bune metode pentru a putea consuma strugurii și în sezonul rece.

Desigur, nu toate soiurile se păstrează la fel de bine. Prin urmare, specialiștii recomandă să îi alegi pe cei cu coacere târzie sau foarte târzie, îndeosebi cei cu boabe mari și pielița groasă. Așadar, alege soiurile cu miez consistent și strat de pruină gros și dens.

Ce soiuri de struguri se păstrează mai mult timp

Dacă nu cunoști prea bine soiurile și nu știi care sunt strugurii buni de păstrat peste iarnă, ei bine, recomadările specialiștilor sunt: Muscat de Hamburg, Chasselas rose, Chasselas dore, Coarnă albă, Coarnă neagră, Afuz Ali, Ohanez, Regina Nera sau Crâmpoșie.

De asemenea, trebuie să ții cont și de spațiul în care depozitezi acești struguri. Cel mai bine este să îi ții în beciuri, magazii sau în încăperile cu temperaturi mai reduse. Dintre toate, beciurile sunt cele mai indicate, deoarece aici temperatura și nivelul de umiditate sunt constante. Atenție mare la dezvoltarea mucegaiurilor! Pentru asta, specialiștii recomandă prevenirea prin afumare cu dioxid de sulf și o aerisire corectă a spațiului.

În cazul în care încăperea în care alegi să ții strugurii dispune de fereste, recomandat este ca acestea să fie lăsate deschise peste noapte și ținute închise mai ales în zilele însorite. Dacă vrei să ridici nivelul de umiditate, pulverizează apă pe jos sau umectează podeaua.

Cum poți să păstrezi strugurii peste iarnă în stare proaspătă
Cum poți să păstrezi strugurii peste iarnă în stare proaspătă

Cum depozitezi strugurii peste iarnă

Indiferent de spațiul în care alegi să ții strugurii, este important să știi că păstrarea lor se face în lădițe. Îndicat ar fi să îi așezi pe un singur rand, fară să se suprapună. De asemenea, cea mai bună păstrare se face dacă pe fundul lăzii pui două foi de hârtie perforată și câte 10 grame de metabiosulfit de potasiu.

Strugurii mai pot fi păstrați și în pungi de plastic a câte 1-3 kg, iar pentru a evita ca aceștia să mucegăiască este recomandat să pui metabiosulfit de potasiu într-un colt al pungii. Dacă ți se pare mai bună această metodă, află că strugurii poți fi păstrați și la temperaturi mai înalte.

După cum am subliniat mai sus, prevenirea mucegaiului se face prin afumarea spațiilor cu pucioasă, așa că trebuie să te ocupi și de acest lucru dacă inteționezi să păstrezi struguri peste iarnă. Găsești în comerț fitile de sulf care sunt foarte ușor de utilizat,,  însă trebuie să eviți folosirea unei sârme de cupru. Afumarea se face de 2-3 pe săptămână în primele 3 săptămâni, după care este suficient numai o dată la șapte zile. Înainte de a afuma este indicat să aerisești încăperile.