Home » Cum să faci orice » Rețetă de saramură de crap. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă de saramură de crap. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Manolică Anca / 12.09.2021, 14:03
Rețetă de saramură de crap. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Populară în multe zone din țară, saramura de pește este un preparat ușor de gătit, savuros și foarte sănătos. Mai jos îți spunem pas cu pas cum să faci cea mai bună rețetă de saramură de crap, dar și cum să servești saramura! Iată tot ce trebuie să știi.

Saramura de pește, un deliciu culinar

Rețetele de saramură de pește pot să difere de la o regiune la alta, însă ideea de bază a acestui preparat este combinarea gustului de pește proaspăt cu legume și ierburi aromatice. Ingredientele, dar și tipul de preparare termică pot diferi și ele, în funcție de preferințe, la fel și modalitățile de consum.

Însă, secretul celei mai bune saramuri de pește este folosirea unui pește cât mai proaspăt, indiferent de specie. Cele mai comune specii de pește care se folosesc sunt: crapul, carasul, somnul și linul, în general pești de apă dulce.

Rețetă de saramură de crap

Pe lângă pește, ingredientul principal în saramură, mai ai nevoie de câteva legume proaspete, după preferințe. Iată lista întreagă de ingrediente și cum se prepară pas cu pas.

Ingrediente:

  • un crap mare (cam de 2,5 – 3 kg) sau alt pește, după preferințele fiecăruia
  • cca. 50 de ml de ulei de floarea soarelui
  • 4 ardei kapia roșii
  • 4 ardei iuți
  • 500 de grame de roșii bine coapte
  • o căpățână de usturoi
  • o legătură de cimbru proaspăt
  • o legătură de pătrunjel proaspăt
  • o frunză de dafin
  • sare și piper negru boabe
  • 1-2 linguri de oțet

Mod de preparare:

Indiferent de peștele folosit, acesta trebuie bine curățat de solzi, bine clătit cu apă rece și tamponat cu șervetele absorbante de bucătărie. După ce se curăță bine, se taie medalioane, se presară sare peste, după care se lasă deoparte circa 10-15 minute.

Crapul se taie în medalioane
Crapul se taie în medalioane

În acest timp, se încinge bine de tot grătarul, pentru ca peștele să nu se prindă de el și să fie dificil de întors. După ce s-a încins bine, se unge peștele cu ulei și pe pune la fript pe grătar. De jur împrejur se pun și roșiile, ardeii kapia și ardeii iuți. Roșiile se lasă până prind urmele caracteristice de grătar și pielița a plesnit, după care se pun într-un bol cu capac.

Ardeii iuți și kapia se coc și ei până se înmoaie, după care se pus peste roșii. Peștele se întoarce pe partea cealaltă cam după 10-12 minute. Pielea crocantă se desprinde de grătar în momentul în care este destul de friptă. Peștele este gata cam în circa 16-18 minute, altfel se va usca. Se pune într-un castron mare sau într-o tavă și se acoperă cu un capac.

Cum faci saramură de crap pas cu pas

Mai apoi, se curăță roșiile de pieliță și se zdrobesc cu o furculiță, având grijă să nu se risipească zeama care curge din ele. Usturoiul se curăță, se zdrobește și se păstrează deoparte. Ardeii iuți și ardeii kapia se decojesc și ei, se curăță de semințe, după care se toacă bucăți.

Între timp, se pune pe foc o oală cu apă, aproximativ 650-750 ml, cât să acopere bine peștele ulterior în tavă, și se adaugă boabele de piper, dafinul și cimbrul. După ce dă în clocot, se adaugă roșiile zdrobite, cu tot cu sucul lor, ardeii copți și tocați. Se lasă să dea într-un clocot scurt, după care se sărează zeama după gust. Apoi, se oprește focul, se adaugă usturoiul zdrobit și oțetul.

Rețetă de saramură de crap
Rețetă de saramură de crap

Zeama cu toate legumele se pune fierbinte deasupra peștelui fript, se acoperă bine cu un capac, după care se lasă să se infuzeze aromele circa 15-20 de minute. În acest timp, poți face și o mămăliguță bună, pentru ca servirea să fie ca la carte. Nu uita ca, înainte de a savura preparatul, să presari niște pătrunjel verde tocat peste.

Spor în bucătărie și poftă bună!