Home » Life & Style » 13 legume și fructe de primăvară. Ce poți să mănânci în acest sezon

13 legume și fructe de primăvară. Ce poți să mănânci în acest sezon

Ileana Mladinoiu / 30.03.2022, 12:19
13 legume și fructe de primăvară. Ce poți să mănânci în acest sezon

Primăvara este anotimpul renașterii, primul sezon cald al anului. Pe piață apar noi produse vegetale, acele fructe și legume care au hibernat iarna. Primăvara reapar fructele de pădure, nucile și nu numai. Pământul se încălzește și redevine favorabil dezvoltării legumelor colorate în verde, galben, portocaliu etc.

Legume și fructe de primăvară. Recomandări pentru acest sezon

Odată cu schimbarea anotimpului, organismul fiecăruia dintre noi trebuie pregătit. De aceea, este necesar să avem grijă de alimentația noastră. Să ne asigurăm că avem o dietă sănătoasă și echilibrată, cu accent pe fructe și legume.

Recomandat este să ne facem și detoxifierea organismului prin consumul de băuturi detoxifiante, care ajută la eliminarea deșeurilor inutile și la curățarea vasele de sânge.

Care sunt beneficiile fructelor și legumelor de sezon

Fructele și legumele de sezon au multe avantaje, spre deosebire de cele cultivate în sere și care au experimentat ore lungi de transport pentru a fi exportate. Iată câteva dintre beneficii:

Gust mai bun

Fructele și legumele sunt coapte și gata de mâncare, ceea ce garantează un gust mult mai bun. Cele exportate trebuie culese prea devreme pentru a se coace în timpul transportului, ceea ce duce la pierderea gustului.

Sunt ecologice

Fructele și legumele locale au nevoie de o cantitate mai mică de combustibil pentru transport. Astfel eliberează mai puține gaze cu efect de seră. În plus, îngrășămintele chimice și produsele fitosanitare folosite în culturile intensive sunt un dezastru ecologic. Prin urmare, consumul în sezon limitează puternic impactul asupra mediului.

Au valoare nutritivă

Fructele și legumele de sezon sunt mai bogate în antioxidanții care ne protejează organismul și previn apariția anumitor boli. Prospețimea și calitatea produselor asigură și un conținut mult mai mare de vitamine decât cele exportate. Acestea sunt culese prematur și se coc în timpul transportului. Își pierd astfel valoarea nutritivă, calitatea, fără a uita că pesticidele și îngrășămintele chimice folosite în aceste culturi intensive sunt foarte dăunătoare pentru sănătate.

Sunt mai ieftine

Fructele și legumele de sezon sunt mai ieftine, deoarece economisesc bani în timp, încurajând agricultura locală. A le mânca în sezon înseamnă a consuma tot ce este mai bun, limitând în același timp cheltuielile.

Se bucură de varietate

Consumând diferite fructe si legume lunar, nu există riscul de a intra într-o rutină și de a ne satura de produse. Fructele și legumele fiecărui anotimp conțin nutrienții și vitaminele de care avem nevoie în fiecare perioadă a anului. Așa putem să menținem o dietă echilibrată, variind în mod regulat aromele.

Ce sunt, în realitate, legumele de primăvară

Legumele verzi, cel mai des întâlnite primăvara, sunt anghinarea, sparanghelul, spanacul și fasolea verde, excelente pentru organism. Au conținut bogat în fier și alte minerale. De neglijat nu sunt nici fibrele, fiindcă facilitează digestia și favorizează tranzitul intestinal.

Din categoria legumelor de primăvară fac parte: usturoiul verde, sparanghelul, varza, ridichea, morcovul, spanacul, fasolea verde, feniculul, cresonul, rucola, salata verde, ceapa verde, cartofii, țelina, mazărea, andiva, salvia, cimbrul, napul, lintea, prazul, urzicile, loboda, leurda, ceapa eșalotă, iar puțin mai târziu, prin mai, vânăta, sfecla, castavetele etc.

Legume de primăvară
Legume de primăvară

Câteva caracteristici ale legumelor de primăvară

1.Spanacul

La fel ca broccoli, spanacul reprezintă coșmarul culinar în rândul copiilor mici, în ciuda promisiunii de a deveni „la fel de puternici ca Popeye”. Este mare păcat, pentru că lista beneficiilor nutriționale ale acestei plante este nesfârșită. Potasiu, magneziu, vitaminele K, A, B1, B2, B6, E, C, calciu, fier, proteine, zinc, fibre și așa mai departe.

Toate aceste minerale și vitamine au proprietăți excelente pentru organism. Sărac în calorii și ușor de gătit, spanacul este aliatul unei diete echilibrate. Așa că nu ezitați să încorporați câteva frunze, proaspete sau fierte, în salatele, supele și pastele preferate.

2.Sparanghelul

Se spune adesea că nu este necesar să curățați sparanghelul verde, deși nu toți bucătarii sunt de acord. Totuși, daca este fiert imediat după cules, nu este necesar să-l curățați de coajă, nici pe cele alb, nici pe cel verde/violet. După cules, tulpinile se deshidratează rapid și devin fibroase, pierzându-și aroma delicată.

Totuși, dacă trebuie să le decojiți, faceți-o la 2 sau 4 centimetri de vârf cu ajutorul unui decojitor și tăiați baza dacă este uscată sau tare ca lemnul. Sparanghelul este o legumă bogată în nutrienți, sursă foarte bună de fibre, folat, vitaminele A, C, E si K.

3.Loboda

Considerată una dintre verdețurile de primăvară care deschid sezonul alimentației mai ușoare, naturale, nutritive și mai benefice pentru sănătatea organismului, cât pentru menținerea siluetei, loboda este bogată în vitamine și minerale, printre care se numără vitamina C, K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc și seleniu. Loboda esre și o sursă importantă de proteine și fibre.

4.Leurda

Este indicată în diverse salate, grație conținutului ridicat de potasiu, calciu, magneziu, fier.

5.Urzicile

În Europa, urzicile se consumă în ciorbe sau salate. Alături de păpădie și de alte verdețuri de primăvară, lăstarii tineri de urzică făceau parte din „curele de primăvară” care erau cândva foarte populare.

6.Rubarba

Minerale, calciu, potasiu, fier și fosfor, iată ce ne oferă rubarba. De asemenea, plantei i se acordă puteri antioxidante, deoarece conține vitaminele C, K, E, B1, B2, B3, B5, B6 și B9 și fibre.

7.Ridichea

Sursă de vitamine C și B9, ridichea este prin excelență leguma de primăvară. De asemenea, este bogată în oligoelemente, minerale (calciu, potasiu, magneziu, seleniu, fosfor, fier, zinc și cupru) și fibre.

8.Fasolea verde

Plină de fibre, minerale (fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru, mangan), vitaminele C, B1, B2 și B3, fasolea este un excelent antioxidant. Se pretează la multe rețete.
Feniculul vine din spate, iar morcovii, ceapa verde, cartofii, ciupercile, cresonul, varza, conopida, usturoiul, prazul și napii, despre care am pomenit la început, sunt primăvara tot mai prezente pe tarabe.

Fructe de primăvară. Ce poți să mănânci în acest sezon

1.Merele și perele

Mărul este un fruct încărcat cu pectină. Această moleculă are acțiune asupra nivelului de colesterol și zahăr din sânge. Rolul său este de a capta grăsimile și zaharurile din intestin pentru a le elimina mai ușor. Pectina este o fibră solubilă și, prin urmare, este un bun reglator al tranzitului intestinal. Sunt bogate în vitamina A, antioxidanți care protejează celulele organismului și întregul sistem imunitar contra infecțiilor și a diverselor boli. Ajută la menținerea unui aspect sănătos al pielii și elimină toxinele din organism.

2.Căpșunile

Sărace în calorii și bogate în apă, căpșunile sunt un fruct care potolește setea mai ales pe vreme caldă. Sunt sursă de antioxidanți, fibre, mangan și vitamine (C și B9). Căpșunile pot fi savurate în salate, precum și în smoothie-uri și deserturi.

3.Cireșele de mai

Nu sunt nici ele uitate, ci din contră sunt foarte indicate datorită conținutului bogat de vitamina A. De asemenea, antioxidanți din cireșe protejează la fel ca merele și perele corpul de maladii și infecții nedorite.

4.Coacăzele și zmeura

Apar la mijlocul primăverii. Fructele roșii au o cantitate bună de zaharuri naturale. Aceste zaharuri oferă energie organismului.

5.Nucile

Sunt, de asemenea, abundente primăvara. Printre acestea se numără nuca, alunele, migdalele, nucile caju, nucile de macadamia și fisticul.

Nucile furnizează organismului acizi grași esențiali, precum și vitamina E antioxidantă. Acești nutrienți întăresc apărarea imunitară și sunt benefice pentru piele. Într-adevăr, oferă mai multă suplețe pielii și o fac mai puțin fragilă.