Home » Life & Style » Câinii suferă din cauza frigului? Între mit și realitate. Cum îngrijim patrupedul în sezonul rece

Câinii suferă din cauza frigului? Între mit și realitate. Cum îngrijim patrupedul în sezonul rece

Manolică Anca / 07.12.2021, 16:34
Câinii suferă din cauza frigului? Între mit și realitate. Cum îngrijim patrupedul în sezonul rece

Odată cu scăderea temperaturilor în termometre, ne întrebăm dacă nu cumva câinelui nostru îi este frig și ar trebui să îl îmbrăcăm atunci când în scoatem la plimbare. Ori este suficientă „haina” sa standard, blana? Află în rândurile de mai jos dacă suferă sau nu câinii din cauza frigului și cum ar trebui să ai grijă de el în sezonul rece.

Suferă câinii suferă din cauza frigului?

Iarna aduce cu ea temperaturi scăzute, deci automat trebuie să ne îmbrăcăm mai gros. Dar este valabil acest lucru și în cazul patrupedelor noastre de companie? Suferă câinii din cauza frigului? Ar trebui să îi îmbrăcăm atunci când îi scoatem la plimbare? Sau blana pe care o au le ține de cald? Vom răspune la toate aceste întrebări în rândurile de mai jos.

În primul rând, este important să de știut că patrupezii au un strat de grăsime pe piele care le servește drept protector termic, la fel ca și blana, pe care o pierd, în general, de două ori pe an primăvara și toamna. În acest fel, ei își pregătesc corpul pentru creșterile sau scăderile de temperatură.

Suferă câinii suferă din cauza frigului?
Suferă câinii suferă din cauza frigului?

Răcesc sau nu câinii?

Sunt mulți care susțin că blănoșii sunt imuni la temperaturile scăzute. Se pare că ei se obișnuiesc cu temperatura camerei și le este imposibil să facă diferența între frig și căldură. Însă nimeni nu ar putea spune cu exactitate acest lucru. Și nimeni nu poate simți mai bine decât fiecare blănos pe propria sa piele.

Potrivit experților, câinii simt sau nu frigul în funcție de rasă. De exemplu, rasele Saint Bernard, Husky sau Ciobănescul de Pirinei au o blană foarte densă, așa că le este destul de greu să simtă senzația de frig. De asemenea, am menționat deja faptul că aceștia au un strat de grăsime care îi ajută să se protejeze de frig.

De aceea, nu este de mirare de ce așa-numitele rase nordice, precum câinele de Groenlanda, husky siberian, malamutul de Alaska sau câinele eschimos pot petrece atâtea ore sub zăpadă, făcând expediții lungi cu sania fără să simtă frigul.

Câinii nordici nu simt frigul
Câinii nordici nu simt frigul

Cum îți protejezi câinele de frig

Bine, dar poate ți s-a întâmplat ai senzația că animăluțul tău este înghețat de frig. Se poate, în cazul în care are părul foarte scurt. De obicei, câinii care au părul mai scurt sunt mai predispuși la frig și tolerează mai greu frigul. Este cazul buldogilor argentinieni, dobermanilor, ogarilor, chihuahua, beagle sau basset hounds. Dacă îți vezi câinele tremurând, că suferă de somnolență, are pielea uscată, este rigid sau respiră lent, înseamnă că îi este frig.

Acum că este clar că prietenului tău blănos îi este frig, hai să vedem ce măsuri trebuie să iei:

  • Doarme în același pat pe care îl folosește vara? – cumpără-i un pătuț mai gros, mai călduros sau pune-i o pătură specială peste cea pe care o are deja.
  • Pune-i patul lângă calorifer.
  • Asigurăte că temperatura din locuință este confortabilă pentru câine, chiar și atunci când ești plecat.
  • Un câine răcit nu ar trebui să doarmă afară.
  • La fel cum hrana noastră este mai bogată în calorii iarna, pentru a ne proteja de frig, în cazul în care câinelui tău îi este frig, dă-i mâncare cu mai multe calorii.
  • În cazul în care câinele tău tolerează hainele, îi poți pune un pulover atunci când ieșiți la plimbare.
  • Nu-i tunde „haina” iarna, pentru că este protectorul său termic! Dacă totuși îl tunzi, fă-o în așa fel încât să nu îi afecteze sănătatea.

Cu toate aceste sfaturi, prietenul tău blănos sigur va fi protejat împotriva frigului.