Home » Life & Style » Cel mai rău an din istorie. Prin ce a trecut atunci omenirea. Evenimentele tulburătoare care au avut loc

Cel mai rău an din istorie. Prin ce a trecut atunci omenirea. Evenimentele tulburătoare care au avut loc

Voicu Costin / 02.03.2022, 20:10
Cel mai rău an din istorie. Prin ce a trecut atunci omenirea. Evenimentele tulburătoare care au avut loc

Ultimii doi ani au fost dificili pentru întreaga omenire. Milioane de oameni au murit din cauza virusului, iar războiul care tocmai a început anunță vremuri tulburi. Indiferent de condițiile de trai care s-au depreciat în ultimii ani, omenirea a trecut prin perioade dificile și în trecut. Care an a fost considerat cel mai rău din istorie?

Cine a decretat anul 536 ca fiind cel mai rău din istorie?

În 2018, savantul Michael McCormick a nominalizat anul 536 drept „cel mai rău an pentru omenire” din cauza evenimentelor meteorologice extreme cauzate probabil de o erupție vulcanică la începutul anilor 530, care a determinat scăderea temperaturilor medii în Europa și China și ducând la pierderea recoltelor și apariția foametei pentru multe țări din lume. Alți cercetători au observat evenimente adverse suplimentare pe parcursul anului, inclusiv o ceață misterioasă, posibil din cauza erupției vulcanice.

Chiar și în 1349, când Moartea Neagră a nimicit jumătate din Europa și în 1918, când gripa a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni, majoritatea tineri, nu s-au comparat, se pare, cu anul 536.

În Europa, „A fost începutul uneia dintre cele mai proaste perioade pentru omenire, dacă nu cel mai rău an din istorie”, spune McCormick, un istoric și arheolog care conduce domeniul Știința Trecutului Uman în cadrul Universității Harvard.

Evenimente petrecute în anii 530

O ceață misterioasă a cufundat Europa, Orientul Mijlociu și părți din Asia în întuneric, zi și noapte, timp de 18 luni. Temperaturile din vara lui 536 au scăzut cu 1,5°C până la 2,5°C, inițiind cel mai rece deceniu din ultimii 2300 de ani. Zăpada a căzut în acea vară în China. Culturile eșuate au dus la moartea oamenilor care au murit de foame.

Cronicile irlandeze consemnează „un eșec al pâinii în anii 536–539”. Apoi, în 541, ciuma bubonică a lovit portul roman Pelusium, din Egipt. Ceea ce a ajuns să fie numită Ciuma lui Iustinian s-a răspândit rapid, distrugând între o treime și jumătate din populația Imperiului Roman de Est și grăbindu-i prăbușirea.

La un workshoop organizat la facultatea Harvard, echipa a raportat că o erupție vulcanică cataclismică din Islanda a aruncat cenușă în emisfera nordică la începutul anului 536. Au urmat alte două erupții masive, în 540 și 547. Loviturile repetate, urmate de ciumă, au aruncat Europa în stagnare economică care a durat până în anul 640.

Anul 536 surprins de istorici

Când un vulcan erupe, aruncă sulf și alte substanțe în atmosferă, se formează un val de aerosoli care reflectă lumina soarelui înapoi în spațiu, răcind planetă. Surse istorice relatează anul 536, ca fiind cel mai rău de până atunci. Istoricul bizantin Procopius scria în acel an că „a avut loc un fenomen foarte înfricoșător”, iar senatorul roman Cassiodorus nota în 538:

Soarele pare să-și fi pierdut lumina obișnuită și are o culoare albăstruie. Ne minunăm că nu vedem umbrele trupurilor noastre la amiază și simțim că vigoarea puternică a căldurii sale a slăbit.”

Evenimentele meteorologice extreme din anii 535–536, despre care se crede că au fost cauzate de un val extins de praf din atmosferă, încep în emisfera nordică. Este posibil că acest lucru să fie cauzat de erupția unui vulcan: Ilopango în El Salvador (America Centrală), în America de Nord sau în Islanda.