Home » Life & Style » Cine a inventat celebrele cuburi pentru supă. Totul despre geniul din spatele afacerii de milioane

Cine a inventat celebrele cuburi pentru supă. Totul despre geniul din spatele afacerii de milioane

Manolică Anca / 22.03.2021, 11:19
Cine a inventat celebrele cuburi pentru supă. Totul despre geniul din spatele afacerii de milioane

În mod sigur ai auzit și ai folosit și tu, măcar o dată, cubul Maggi pentru supă. Iată cine a fost geniul care a inventat celebrele cuburi pentru supă și de unde i-a venit această idee, care avea să se transforme într-o afacere de milioane.

Cine a inventat celebrele cuburi pentru supă

Julius Michael Johannes Maggi s-a născut pe 9 octombrie 1846 în Frauenfeld, Elveția, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei italiano-elvețiene. În 1869, după decesul tatălui său, Julius preia conducerea afacerii de familie, moara de măcinat din Kempttal.

Pe măsură ce tot mai multe femei începeau munca în fabrici, acesta și-a dat seama că obiceiurile alimentare și de consum se schimbau și ele. Așadar, impulsionat de ideea creării de noi produse, Maggi a început să experimenteze tot mai multe formule alimentare. A pornit cu mai multe tipuri de făină din mazăre și fasole, urmând ca, în 1885, să lanseze primele supe instant.

Dacă începutul a fost marcat de un real succes, adevărata afirmare avea să urmeze mult mai tarziu. Acesta a continuat cercetările, și în următorul an a lansat supele „gata preparate”, cunoscute acum ca „supe instant”, acestea înlocuind în timp făina de leguminoase. În același an, a lansat și binecunoscutul condiment lichid Maggi, ca bază în prepararea supelor și a sosurilor.

Cine a inventat celebrele cuburi pentru supă
Cine a inventat celebrele cuburi pentru supă

S-a extins la nivel internațional

Încurajat de rezultatele excepționale obținute și având încredere în potențialul produselor sale, Julius Maggi a deschis între 1887 și 1889 sucursale la Berlin, Paris, Londra, Singen, Viena și Begrenz, stabilind o agenție chiar în SUA.

Strategia de extindere a contribuit decisiv la creșterea exponențială a notorietății produselor Maggi în toată lumea. Și pentru a obține un capital sporit, în 1889, Maggi a devenit societate comercială, transformandu-se în „Fabrica de produse alimentare Maggi”. Începand din anul 1898, condimentul universal lichid s-a transformat treptat, fabrica alegând forma cuburilor de diferite dimensiuni pentru comercializare.

Schimbările companiei

În anul în 1912, la vârsta de 66 de ani, Juliul Maggi se stingea din viață, lăsând în urmă o afacere foarte prosperă. La puțin timp după dispariția sa, societatea s-a transformat într-un holding numit „Allgemeine Maggi-Gesellschaft”. Una dintre cele mai importante etape din istoria companiei, cunoscută acum sub numele de „Alimentana SA”, este fuziunea cu grupul Nestlé, din anul 1947.

Afacerea a cunoscut un succes imens, ajungând să se extindă în toată lumea
Afacerea a cunoscut un succes imens, ajungând să se extindă în toată lumea

În prezent, imperiul Maggi este un brand care a reușit să intre în bucătăriile din întreaga lume. Marca comercializează peste 7.000 de tipuri de produse (sortimente și mărimi) în 98 de țări, continuând să folosească strategia în care cheia pentur a ajunge la cât mai mulți consuamtori este un preț rezonabil. Maggi continuă să fie sinonimul expresiei „produse de calitate vândute la prețuri rezonabile”, oferind un echilibru nutrițional și o diversificare alimentară.

Un alt aspect important este faptul că produsele sunt concepute pentru a se adapta fiecărui gust local. Așa se explică de ce cubul Maggi din India nu are același gust ca cel din Argentina. Pe piața românească, brandul Maggi a fost introdus prima oara în 1995, de către Nestlé România.