Home » Life & Style » Construcția unei răsadnițe pas cu pas. La ce trebuie să fiți atenți

Construcția unei răsadnițe pas cu pas. La ce trebuie să fiți atenți

Ileana Mladinoiu / 18.01.2021, 10:22
Construcția unei răsadnițe pas cu pas. La ce trebuie să fiți atenți

Răsadurile de legume ori de flori sunt practice și rentabile din punct de vedere economic, dar nu și construirea lor, pentru că trebuie să țineți cont de anumite tehnici, simple la prima vedere.

Tipuri de răsadnițe

Răsadnița din lemn, din cărămidă, dale prefabricate, baloți de paie. Aveți opțiunea să procedați ca bunicii noștri care, pe vremuri, le făceau din rame de scândură pe care așezau un pat gros de gunoi de grajd acoperite cu folie, când era cald, ori cu pături de lână în nopțile cu temperaturi scăzute. Așa ați realizat răsadnița din lemn mobilă.

Dacă doriți o răsadniță semiîngropată, semimobilă, o puteți construi deasupra unui șanț cu o adâncime de 40- 50 cm cu un cadru/toc din lemn, cărămidă, dale pregabricate ori baloți de paie. Aceste răsadnițe se acoperă cu folie de polietilenă, în loc de sticlă, cu grosimea de 0,15- 0, 25 cm.

Construirea răsadniței într-un șant săpat în pământ, la o adâncime ce poate fi de la 40 la 80 cm, permite utilizarea unei cantități mai mici de biocombustibil (aproximativ 20%) și o mai bună reținere a căldurii.

Cum construiesti o rasadniță simplă. Pași de urmat

O răsadniță simplă se face din scânduri pe care le veți pune pe un pat gros de gunoi de grajd și pe care le veți acoperi cu folie.
-se curăță și se nivelează terenul pe care l-ați ales
-se așază un strat de frunze sau de paie de aproximativ 6-8 cm
-se așterne un strat de bălegar, preîncălzit
-se întinde bălegar proaspăt până la 15- 20 cm, se calcă bine cu picioarele, pentru a se îndesa, ca să nu rămână goluri prin unele locuri.
-se fixează tocul de jur împrejur, după care se mai adaugă un strat de bălegar, procedând la fel, până ce veți obține patul la grosimea necesară.
-acoperiți patul obținut pentru a se încălzi
-după încălzire, puneți un strat de 10- 15 cm de pământ și mai lăsați 3- 4 zile.

 

Răsadnițe. Tot ce trebuie să știi
Răsadnițe

Foarte important este ca deasupra patului de pământ să puneți pământ foarte fin, cernut, cu o grosime de 2- 3 cm, cât și nivelarea acestuia.
Mai rețineți că înainte de semănatul legumelor/florilor, va trebui să distrugeți prin greblare sau smulgere eventualele buruieni apărute (sursa agrointel.ro).

Construcția unei răsadnițe reci

Lunile februarie și martie sunt momentul potrivit pentru a începe însămânțarea, care va trebui să fie pusă la punct atunci când înghețurile nu mai sunt de temut, adică în mai. Dar, deoarece temperaturile sunt încă foarte scăzute, aceste însămânțări se fac într-o seră, tunel sau cadru rece. Dacă nu aveți această instalație în grădina dvs., nu este neapărat necesar să o cumpărați, putând trece la construcția unui cadru rece.

Cadrul rece nu este încălzit (de aici și denumirea sa) și face posibilă însămânțarea timpurie (ridichi, salate, mușcate, sporul casei etc.), pentru a proteja plantele tinere înainte de plantare (roșii, varză, dovlecei, pepeni, vinete, etc.) sau pentru a prelungi recolta anumitor plante aromatice, cum ar fi rucola.

Totuși, cadrul acesta ar trebui să fie așezat pe un perete cald adăpostit de vânt, iar în perioadele de îngheț puternic, se recomandă protejarea lui cu o pătură veche, cutii de carton, un covor vechi sau resturi de covor. Când soarele este puternic, puteți să-l deschideți larg. Nu uitați udatul care trebuie să fie moderat, totuși.

Cadrul rece joacă același rol ca un tunel, dar acesta din urmă fiind realizat din folie de plastic este mult mai puțin ecologic. De asemenea, este mai puțin protector împotriva ploilor abundente, a păsărilor și a altor dăunători.

Cum se face un cadru rece

Vă sunt disponibile soluții diferite în funcție de materialele dorite, dar și de mărime. Dacă ați recuperat ferestre vechi încă cu geamurile lor neîntrerupte sau un hublou cupolat, puteți construi un cadru de lemn de dimensiunile ferestrelor, ușor înclinat, astfel încât capacul să fie puțin înclinat, ca apa de ploaie să se scurgă.

Veți putea folosi lemnul recuperat pe paleți și, cu câteva cleme la cele patru colțuri, lada dvs. va fi realizată.

Balamalele atașate la capacul ferestrei vor permite deschiderea și închiderea ușoară a geamului. Păstrați mânerul ferestrei pentru a permite ridicarea capacului.

O altă metodă de construcție este reutilizarea cărămizilor roșii care vor fi folosite pentru a face rama de dimensiunea dorită, doar prin stivuirea lor. Fie aveți o folie de policarbonat recuperată, fie o cumpărați de la un magazin de bricolaj și va servi ca metodă ușoară de acoperire.

Așezați cărămizi și la colțuri, pentru a preveni incovenientele provocate de vânt. Avantajul acestui model constă în faptul că este complet detașabil.

Pământul de răsadnițe va trebui strâns vara, după terminarea sezonului, ca să obțineți un material nutritiv valoros. Îl dezinfectați și-l veți așeza în platformă timp de 6 luni pentru aerisire și pentru a-l amesteca cu îngrășăminte minerale sub formă de soluție.