Home » Life & Style » Cum recunoști o mască bună și o mască fake. 7 detalii care fac diferența

Cum recunoști o mască bună și o mască fake. 7 detalii care fac diferența

Manolică Anca / 30.11.2020, 16:06
Cum recunoști o mască bună și o mască fake. 7 detalii care fac diferența

Imediat după instalarea pandemiei, măștile de protecție au devenit o adevărată afacere pentru unii comercianți. Deși acum le găsești la tot pasul, este foarte important să știm cum să le alegem. Nu toate măștile de pe piață s-au dovedit a fi conforme, gradul de protejare împotriva Covid-19 fiind extrem de scăzut în cazul unora. Iată cum recunoști o mască bună și una fake. De ce detalii trebuie să ții cont.

Cum recunoști o mască bună. Detaliile de care să ții cont

Unui consumator îi este destul de greu să facă diferența între tipurile de măști existente în comerț, iar acest lucru ar trebui să intre mai mult în responsabilitatea agenților economici care le vând. Într-o singură lună de controale, ANPC a oprit de la vânzare, temporar sau definitiv, peste 30 de milioane de măști.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a explicat, pentru Europa Liberă, cum recunoști o mască bună. Iată elementele care ar trebui să fie prezente pe etichetele măștilor și verificate în momentul achiziționării:

  1. Numele sau numele comercial și adresa producătorului. Pentru dispozitivele importate în UE, pentru a fi distribuite în UE, eticheta conține, în afară de acesta, numele și adresa reprezentantului autorizat, în cazul în care producătorul nu are sediul pe teritoriul Uniunii Europene
  2. Detalii strict necesare pentru a identifica produsul. Denumirea corectă este: mască facială de uz medical, mască chirurgicală sau derivate din acestea. În niciun caz nu ar trebuie să se numească mască de protecție.
  3. Numărul lotului, precedat de cuvântul „lot”
  4. O indicație precizând că produsul este de unică folosință
  5. Marcajul CE cu menționarea MDD 93/42/ECC sau HG 54/2009, respectiv MDR 2017/745 (una dintre aceste reglementări)
  6. Instrucțiuni de utilizare. Dacă nu sunt scrise pe cutie, trebuie să se regăsească în interiorul acesteia
  7. Gradul de eficiență a filtrării bacteriene (minimum 95%)

Bujor Eugen Almășan, președintele ANMDMR, a precizat că, dacă toate aceste cerințe sunt îndeplinite, „este puțin probabil ca produsul să fie neconform”.

Măștile conforme trebuie să aibă anumite detalii specifice înscrise pe etichetă
Măștile conforme trebuie să aibă anumite detalii specifice înscrise pe etichetă

Cum testezi dacă masca e bună sau falsă

Dacă nu ești sigur de conformitatea unei măști, iată cum poți să recunoști o mască bună. Din cele trei straturi, stratul de mijloc – alb și opac – al măștii este „filtrul”. Pentru a testa proprietățile sale de electret, adică de material care își păstrează polarizarea electrică după ce a fost supus unui câmp electric puternic, apropie-l de particule de praf sau de bucăți de hârtie foarte mici. Dacă electricitatea statică le atrage, masca este de bună calitate.

De asemenea, stratul de mijloc al măștii trebuie să fie realizat dintr-un material plastic, precum polietilena sau polipropilena, în timp ce pentru o mască contrafăcută se folosesc adesea materiale mai ieftine amestecate cu hârtie. Astfel, încearcă să arzi stratul de mijloc cu flacăra de la o brichetă. Dacă arde cu flacără, atunci masca este FALSĂ! Dacă se topește și se curbează, masca este de bună calitate, adică din polipropilenă. În niciun caz acest strat nu trebuie să ardă mai mult de 5 secunde după îndepărtarea flăcării. Mai mult, falsurile pot produce și scântei.

Un alt mod mod prin care recunoști că o mască este bună este acela de a vedea dacă nu permite trecerea aerului expirat. Pune masca pe gură și nas, apoi aprinde o brichetă pe care să o ții la aproximativ 10-15 cm de mască. Încearcă să sufli spre flacără, prin mască. Dacă flacăra se mișcă, atunci masca este neconformă. Măștile cu strat de propilenă nu permit trecerea aerului expirat.

De asemenea, producătorii români de măști pot fi verificați online, dacă s-au înscris în baza națională de date. Pentru a putea fi introduși aici, Agenția verifică respectarea cerințelor și a faptului că au fost făcute toate testele necesare demonstrării că produsele fabricate sunt conforme.