Home » Life & Style » Ignat 2021. 14 tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu e bine să faci pe 20 decembrie

Ignat 2021. 14 tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu e bine să faci pe 20 decembrie

Manolică Anca / 20.12.2021, 11:21
Ignat 2021. 14 tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Ce nu e bine să faci pe 20 decembrie

Pe 20 decembrie 2021, în ziua de Sfântul Ignat, tradiția populară spune că trebuie tăiat porcul pe care îl vom mânca de Crăciun. Desigur, la oraș nu se mai respectă prea mult această tradiție, însă la sate, multe obiceiuri de zeci de ani s-au transmis din generație în generație și sunt respectate cu sfințenie în această zi. Iată care sunt cele mai importante.

Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor pentru Ignat 2021

Tăierea porcului, căci asta este de fapt Ignatul, în tradiția populară, este un întreg ritual. În zonele rurale, oamenii au grijă să nu se abată de la acest obicei străvechi și încearcă să facă totul așa cum este rânduiala pentru a le merge bine tot anul viitor.

Astfel, aceasta este singura treabă care trebuie făcută în ziua de Ignat. Este interzis măturatul, spălatul sau cusutul în această zi. Potrivit obiceiurilor, sacrificarea porcului nu se poate începe înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Se spune că numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele rele.

Ignatul cade întotdeauna în postul Crăciunului, dar uneori obiceiurile şi tradiţiile, precum cele de Ignat 2021, sunt atât de puternic înrădăcinate, încât ele nu sunt oprite nici de regulile foarte stricte impuse de Biserică.

Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor pentru Ignat 2021 
Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor pentru Ignat 2021

Lucruri pe care trebuie să le faci de Ignat

Dacă se urmează cu sfințenie obiceiurile și tradițiile de Ignat 2021 se spune că cei care iau parte la tăiatul porcului vor avea un an plin de noroc. Iată câteva dintre ele:

  1. Porcul se taie dimineața și, în multe zone, acesta se stropește cu apă sfințită și se pune cu capul spre Răsărit.
  2. Înainte de a fi sacrificat, se face o cruce pe frunte și una pe spate, timp în care se rostește: „În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!”
  3. Cele mai „căutate” bucăți din sunt capul și picioarele, care se folosesc la prepararea piftiei. Demult, despre acest preparat se spunea că asigură sporul și sănătatea, atât a oamenilor, cât și a animalelor din gospodărie.
  4. După ce este pârlit și curățat, copiii se urcă pe porc pentru a fi voioşi tot anul.
  5. Pe vremuri, copiii se băteau pe bășica porcului, din care încropeau o minge.
  6. În unele zone, copiii sunt însemnaţi pe frunte cu sângele porcului, în semnul crucii, cu scopul de a fi feriţi de boli în următorul an.
  7. Dacă porcul nu este tăiat în gospodărie, când este adus acasă, acesta trebuie să fie cu căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc.
  8. În această zi nu se lucrează, este permisă doar pregătirea cărnii.
  9. Dacă vezi sânge în ziua de Ignat 2021 se spune că vei fi ferit de boli.
  10. Dacă porcul sacrificat este negru, trebuie pus un lighean cu mei dedesubt, în care să se adune sângele. Dupa ce meiul se usucă, se macină și se afumă cu el copiii pentru a scăpa de guturai.
  11. În unele zone se spune că fierea și sângele porcilor negri tăiați de Ignat vindecă boli.
  12. Se spune că splina porcului prevestește cum va fi iarna. Dacă este groasă, de la un capăt la altul, toată iarna va fi grea. Dacă este groasă numai în anumite părți, iarna va fi doar la început sau la sfârșit mai grea. Dacă este mai umflată la mijloc, iarna va fi mai grea la mijloc.
  13. La tăierea porcului nu trebuie să ia parte oameni miloși, pentru că bucatele nu vor mai fi bune.
  14. La final se face Pomana Porcului. Într-un ceaun mare, de tuci, se prăjeşte pune carne la prăjit din porcul proaspăt sacrificat: muşchi, ficat, slănină, coastă. Li se servește tuturor celor care au ajutat în această zi.

Tot de Ignat 2021 se prăznuiește și Sfântul Ignație Teoforul, episcop de Antiohia, unul dintre marii martiri creștini. Acesta ar fi fost pruncul luat în brațe de Iisus Hristos și cel care a fost dat ca exemplu de smerenie ucenicilor.