Home » Life & Style » Lacul care te transformă în statuie de piatră. Ce s-a descoperit aici și cum e posibil așa ceva

Lacul care te transformă în statuie de piatră. Ce s-a descoperit aici și cum e posibil așa ceva

Ileana Mladinoiu / 23.03.2021, 13:43
Lacul care te transformă în statuie de piatră. Ce s-a descoperit aici și cum e posibil așa ceva

Lacul Natron din nordul Tanzaniei este unul dintre cele mai liniștite lacuri din Africa. Atât de liniștit încât pare aproape mort. Numele i se trage de la natron, o substanță cristalină, ce este de fapt un amestec de sodium cristalizat și bicarbonat de sodiu. Condițiile de viață nu sunt prielnice viețuitoarelor, deoarece temperatura apei poate ajunge la 60 de grade C, iar alcalinitatea între Ph9 și Ph 10,5, un Ph apropiat de cel al amoniacului. Dacă luăm în calcul că apa pură are Ph7 la o temperatură de 25 grade orice animal care se scufundă în lac moare și este calcifiat.

Cine este omul care a descoperit corpurile pietrificate ale animalelor

În 2011, fotograful Nick Brandt a vizitat lacul în momentul în care se afla la un nivel foarte scăzut. Mare i-a fost surpriza când a descoperit corpurile împietrite ale multor animale. A mai constatat că doar câteva alge, o singură specie de pește și o colonie de flamingo pitici sunt singurele specii ce îndrăznesc să suporte apele lacului Natron.

Alte viețuitoare care ar avea ideea proastă de a se aventura în sau lângă apele lacului vor ajunge inevitabil să fie calcificate. Explorând malurile Natronului, fotograful Nick Brandt a trebuit să facă față realității de acolo. Așadar, există un lac în Africa care transformă animalele în statui de piatră și pe care le-a imortalizat așa cum le-a găsit.

“Am luat aceste creaturi așa cum le-am găsit pe țărm, apoi le-am așezat în poziții de viață, readucându-le la viață, într-un fel. Fiecare detaliu a fost păstrat, de la vârful limbii liliacului până la firele mici de păr de pe față. Nici măcar nu puteam îndoi o aripă sau întoarce un cap, cadavrele erau dure ca o piatră ”, conform informațiilor adunate în propria carte “Across the Ravaged Land.”

“Când am reușit să recuperez întregul corp al unui vultur, a fost uluitor”, a mai precizat fotograful.

Văzând pozele fotografului talentat, unii oameni au ajuns să creadă că animalele ar putea fi pietrificate pe loc atunci când s-ar fi aventurat în jurul acestui lac neobișnuit, ceea ce, evident, nu reprezintă realitatea.

Imagine realizată de Nick Brandt de la lacul Natron. Lacul care transformă orice vietate în statuie
Imagine realizată de Nick Brandt de la lacul Natron. Lacul care transformă orice vietate în statuie

Care este realitatea ecosistemului lacului Natron

Lacurile sărate din lume sunt rare. Cele mai cunoscute sunt Marea Moartă, Marele Lac Sărat din America sau Marea Caspică. Prin urmare, chiar și cel mai mic contact cu apa poate fi periculos, fie pentru oameni, fie pentru animale.

Apa este atât de caustică încât provoacă dureri incredibile la cea mai mică tăiere. În plus, nimeni nu merge niciodată să înoate acolo, asta ar fi o nebunie, mărturisește fotograful, pentru LiveScience.

Cu toate acestea, multe specii traversează teritoriul în cauză pe propriul risc. În mod regulat, o mulțime de păsări și lilieci zboară deasupra și, din nefericire, se prăbușesc în lac. Nick Brandt crede că apele dense și chimice ale lacului acționează ca o oglindă, dând păsărilor impresia că încă zboară pe cer.

Odată ce animalele au căzut în lac, elementele chimice acționează și transformă corpurile, pietrificându-le complet. Totuși, “nimeni nu știe exact cum mor”, afirmă fotograful în cartea sa „Across The Ravaged Land”, publicată inițial în septembrie 2013. Când vine sezonul uscat, apa se retrage și lasă în urmă carcasele uscate, înghețate, dar foarte interesante.

Contactul cu apa este periculos atât pentru animale, cât și pentru oameni. Pielea animalelor care nu sunt adaptate acestui mediu ar putea de fapt să ardă la primul contact.

De reținut și faptul că întinderea apei a constituit locul de filmare pentru “The Crimson Wings: Mystery of the Flamingos” de Disneynature, ce se vrea a fi un documentar de natură britanico-americană, axat pe marea adunare de flamingo roz care vin să se reproducă pe malurile izolate ale lacului Natron din nordul Tanzaniei.