Home » Life & Style » Nelu Ploieșteanu, viața și cariera. A murit la 70 de ani. Care a fost ultima mare dorință a artistului

Nelu Ploieșteanu, viața și cariera. A murit la 70 de ani. Care a fost ultima mare dorință a artistului

Violeta Badea / 02.04.2021, 11:48
Nelu Ploieșteanu, viața și cariera. A murit la 70 de ani. Care a fost ultima mare dorință a artistului

Nelu Ploieșteanu, viața și cariera. A murit la 70 de ani. Care a fost ultima mare dorință a artistului. Doliu uriaș în lumea muzicii lăutărești. Îndrăgitul cântăreț, Nelu Ploieșteanu, a pierdut lupta cu moartea azi-noapte, la vârsta de 70 de ani. Acesta era infectat cu Covid și se afla la terapie intensivă, de la jumătatea lunii martie. Iată cum a arătat viața și cariera lui Nelu Ploieșteanu și prin ce mare durere a trecut.

Nelu Ploieșteanu, viața și cariera

Nelu Ploiesteanu a murit la 70 de ani
Nelu Ploiesteanu a murit la 70 de ani

Regretatul Nelu Ploieșteanu a fost un cunoscut interpret de muzică lăutărească din țara noastră. Acesta s-a născut pe data de 16 decembrie 1950 în Ciorani, județul Prahova. A fost un copil simplu, muncitor și i-a plăcut să cânte încă de mic. Îi bucura cu vocea sa pe locuitorii din sat, iar mai târziu a învățat să cânte la pian și la acordeon.

După ce a terminat armata la Brașov și Timișoara, Nelu Ploieșteanu avea să-și părăsească satul natal și să se mute în București la o rudă. Ambițiosului tânăr i s-a ivit o oportunitatea de a cânta la acordeon la Teatrul de revistă Ion Vasilescu, unde l-a avut ca dirijor pe Ion Albeșteanu.

Nelu Ploieșteanu a iubit scena, dar cel mai bine se simțea atunci când își făcea meseria în restaurante și îi avea pe oameni aproape. A cântat la renumitele localuri: Caraiman, Bulevard, Doina, Crama Domnească sau Caru’ cu Bere. În 1979, lăutarul pleacă pentru prima dată într-un turneu din afara țării cu Ansamblul Mugurelul. Acesta avea să fie doar începutul experiențelor din străinătate, deoarece au urmat multe turnee prin Italia, Spania și Germania.

Între 1990 și 1998, Nelu Ploieșteanu i-a încântat pe clienții restaurantului „Șarpele Roșu”, apoi a urmat restaurantul „Perla” unde a cântat până de curând. Cele mai importante colaborări le-a avut cu actorii Gheorghe Dinică şi Ştefan Iordache. În ultima parte a vieții sale, Nelu Ploieșteanu plecase din Capitală. Trăia la Slănic Prahova, dar nu singur, ci împreună cu soția sa.

A murit la 70 de ani

Nelu Ploiesteanu pe scena
Nelu Ploiesteanu pe scena

Nelu Ploieșteanu a lăsat în urmă multă suferință în lumea muzicii lăutărești, mai ales că vestea a venit la doar o săptămână după ce o altă mare cântăreață a murit tot după o luptă cu virusul nemilos. Mara Bănică a fost cea care a făcut anunțul trist.

”Speram să nu primesc niciodată vestea asta… Drum bun, nea Nelu! Să te ierte bunul Dumnezeu și să-ți odihnească sufletul în Rai!”, a scris Mara Bănică pe o rețea de socializare.

Artistul, în vârstă de 70 de ani, se afla internat la Spitalul Floreasca din Capitală de pe 13 martie, după ce fusese infectat cu noul coronavirus. Medicii au fost tot timpul rezervați cu privire la șansele de supraviețuire, deoarece artistul suferea de mai multe boli, care duseseră la o saturație de oxigen de 50%.  Un motiv a fost și pneumonia care i-a dat mari bătăi de cap artistului. Cei din familia lăutarului au ținut zilnic legătura cu medicii, au făcut tot ce le-a stat în putință, dar organismul său nu a putut să ducă la bun sfârșit bătălia.

„Nu există cuvinte care să vorbească despre durerea noastră. Nu putem decât să ne rugăm acum pentru Nelu şi să sperăm că poate încă lupta, deşi am înţeles că plămânii lui sunt foarte afectaţi. În meseria asta a noastră, cu nopţi nedormite, nenumărate, cu sute de pachete de ţigări consumate, uneori chiar nemâncaţi, se adună multe necazuri.”, spunea acum o săptămână vărul cântărețului, citat de impact.ro.

Care a fost ultima mare dorință a artistului

Ultima dorinta a lui Nelu Ploiesteanu
Ultima dorinta a lui Nelu Ploiesteanu

Viața lui Nelu Ploieșteanu, dincolo de strălucirea de pe scenă, nu a fost deloc ușoară. Cea mai mare dramă a vieții sale a fost în anul 2018, atunci când singurul său fiu, Mihăiță s-a stins din viață la doar 32 de ani. Băiatul suferea de tetrapareză spastică și encefalopatie, iar timp de 10 ani a stat la pat.

Ulterior, fratele și soacra acestuia au trecut în neființă. Primul avea mari probleme cum băutura, iar soacra lui a murit la vârsta de 88 de ani. De altfel, Nelu Ploieșteanu nu stătea bine nici la capitolul financiar. Ca orice simplu pensionar, lăutarul avea o situație financiară instabilă. După 55 de ani de muncă, Nelu Ploieșteanu primea doar 800 de lei de la statul român. Tocmai de aceea, lăutarul era nevoit să cânte seară de seară la un local din Slănic Prahova.

Ajuns pe patul de spital, grav bolnav și intubat, artistul s-a stins cu un mare regret în suflet, deoarece nu a mai ajuns să aprindă o lumânare la mormântul fiului său, Mihăiță.