Home » Life & Style » Riflaje din lemne. Ce înseamnă un riflaj, noul trend în amenajarea locuinței, și în ce mod poate fi utilizat în casă

Riflaje din lemne. Ce înseamnă un riflaj, noul trend în amenajarea locuinței, și în ce mod poate fi utilizat în casă

Manolică Anca / 30.03.2022, 15:08

Intenționezi să îți renovezi locuința și vrei să te pui la curent cu tendințele în materie de design interior pe care le aduce anul 2022? Ei bine, în articolul de mai jos vom vorbi pe larg despre cel mai nou trend în amenajarea spațiului interior, folosind riflaje din lemne. Iată în ce spații din casă și în ce moduri pot fi acestea utilizate!

Ce înseamnă un riflaj și cum poate fi utilizat în amenajarea locuinței

Cu siguranță, mulți dintre noi ne amintim de vremurile în care erau la modă lambriurile din lemn. Multe locuințe aveau pereții din hol placați pe jumătate din înălțimea lor cu lambriu, trend care astăzi este mai degrabă asociat cu interioarele rustice.

Cu toate acestea, utilizarea lemnului în amenajările interioare nu a dispărut de tot, ci a prins alte nuanțe, conform vremurilor moderne în care trăim. Vorbim aici despre riflajele din lemn masiv care sunt la tot mai mare căutare. Ele sunt o variantă mai elegantă a lambriurilor, fiind utilizate pentru a pune în evidență anumite zone dintr-o locuință sau dintr-un spatiu public sau comercial. Mai mult, sunt ușor de instalat și pot fi integrate în orice amenajare modernă.

Model de riflaje din lemne
Model de riflaje din lemne

Unde se pot folosi riflajele din lemn

Pornind de la ideea că riflajele din lemn aduc un mare plus decorativ în cadrul unei amenajări, ele se pot amplasa pentru accentuarea următoarelor zone din casă:

  • Bucătărie – se poate accentua cu stinghii din lemn peretele din dreptul locului de luat masa. Ele pot fi dispuse atât pe orizontală, cât și pe verticală, caz în care se poate lua în considerare prelungirea decorului și pe tavan, pentru un efect de continuitate.
  • Living – se poate decora peretele din spatele canapelei, cât și cel din spatele televizorului. De asemenea, în cazul unui living open space, un decor din riflaj poate fi utilizat și pentru delimitarea celor două zone de interes. Tot în calitate de paravan despărțitor, riflajul poate vepara vizual o zonă de dormit amenajată în livingul unui apartament de mici dimensiuni sau a unei garsoniere.
  • Holul de la intrare – acesta va reprezenta centrul focal al spațiului și poate fi creat în așa fel încât să integreze un cuier sau doar să scoață în evidenta o piesă de mobilier deosebită: o consolă, o comodă sau o măsuță.
  • Dormitor – de regulă, acestea se folosesc pentru decorarea și accentuarea peretelui de la căpătăiul patului, însă adesea ele sunt folosite și în zonele destinate îngrijirii personale, unde este așezată măsuța de toaletă, sau în zonele destinate spațiului de lucru.
  • Baie – riflajele folosite în baie trebuie atent tratate înainte cu soluții speciale care le oferă rezistența la umiditate.

Cum le alegi, în funcție de spațiu

Noțiunea de riflaj reprezintă un ansamblu de șipci din lemn așezate paralel, pe verticală sau orizontală. Ele se folosesc în designul interior în primul rând în scop decorativ, evidențiind o anumită zonă din locuință, dar și în calitate de element despărțitor între două spații.

Model de riflaje din lemne
Model de riflaje din lemne

De exemplu, atunci când planul este de a separa vizual două zone din cadrul unui spațiu deschis, riflajul poate fi o alegere bună, stabilind într-un mod frumos și plăcut hotarul dintre cele două arii fară să să se ia toată lumina din încăpere. Acestea pot fi verticale sau orizontale, în funcție de viziunea designerului sau de preferințele proprietarilor. De subliniat este că un riflaj vertical înalță vizual încăperea, iar unul orizontal o vă face să pară mai lată.

„Riflajele sunt, practic, ansambluri de șipci din diverse materiale, aranjate paralel. Sunt soluții de amenajare foarte versatile, atât din punct de vedere al scopului în care sunt utilizate, cât și din punct de vedere al modului sau poziției de montaj. Astfel, ele sunt foarte practice pentru că delimitează două spații pe care nu le doriți separate de un perete convențional

De asemenea, riflajele aduc și un plus de imagine oricărui decor – nu degeaba sunt foarte în vogă în ultimii ani – creând o senzație de confort, de simț estetic, de interes pentru designul de interior.

Apoi, din punct de vedere montaj și amplasare, aceste plăci din șipci pot fi dispuse vertical sau orizontal, după cum cere tabloul de ansamblu al încăperii, și pot fi montate pe pereți, direct pe sol sau chiar pe tavan.”, a spus Ioana Găvan, specialist MAM Bricolaj, în exclusivitate pentru stiridinlume.ro.

Datorită popularității pe care au cunoscut-o în ultimii ani riflajele din lemne, multe firme specializate în prelucrarea lemnului au început să producă astfel de panouri decorative care pot fi achiziționate gata de a fi montate pe perete.