Home » Life & Style » „Ştiu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj”. Cui îi aparțin celebrele vorbe

„Ştiu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj”. Cui îi aparțin celebrele vorbe

Manolică Anca / 02.12.2021, 15:36
„Ştiu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj”. Cui îi aparțin celebrele vorbe

„Ştiu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj” – este una dintre cele mai cunoscute vorbe care îi sunt atribuite marelui Ion Creangă. Prin operele sale, marele povestitor a lăsat posterităţii o vastă colecţie de înţelepciune populară. Iată alte citate celebre din operele sale.

Ion Creangă, un scriitor, povestitor, dascăl de excepție

Ion Ştefănescu, cum apărea de fapt Creangă în acte, s-a născut la 1 martie 1837 (asta fiind cea mai plauzibilă ipoteză) la Humulești, în judeţul Neamţ, într-o familie modestă cu opt copii. A plecat prea devreme din această lume, în ultima zi a anului 1889, după un şir de zilele negre pentru literatura română. În același an muriseră și Mihai Eminescu şi Veronica Micle.

A fost un scriitor modern, „destul de aproape a-l înţelege, destul de departe a-l judeca”, după cum spunea George Călinescu. Deși unii ar spune că a fost un țăran, din operele sale descoperim că a fost un ilustru mânuitor de idei, exprimate într-o limbă „fără nicio pată”.

Un povestitor fără egal, un dascăl cu chemare şi un prieten de nădejde, Ion Creangă a populat universul literaturii cu cele mai deosebite personaje. A fost și este unul dintre cei mai apreciați scriitori români din toate timpurile. Lucrara lui căpătâi este opera autobiografică „Amintiri din copilărie”.

„Bogăţia de vocabular a lui Creangă, agonisită cu inteligenţă, a înapoiat-o limbii noastre cea română. Pentru toţi, cei de ieri şi de azi, precum şi pentru cei de mâine, literaţi şi lexicografi, Ion Creangă e un tezaur de limbă.”, spunea George Călinescu despre marele scriitor.

Ion Creangă
Ion Creangă

„Ştiu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj”, vorbe celebre folosite până în zilele noastre

Ion Creangă este considerat unul dintre clasicii literaturii române, operele sale fiind un punct de referință în înțelepciunea populară. Iată mai jos câteva citate celebre din opera lui, pe care le auzim și astăzi că sunt folosite în anumite contexte.

  1. „Lumea asta e pe dos, toate merg cu capu-n jos; puţini suie, mulţi coboară, unul macină la moară” („Povestea lui Harap-Alb”,1877)
  2. „Dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi, după cum socoţi tu, n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele.”(„Amintiri din copilărie”,1879)
  3. „Prostia din născare, leac în lume nu mai are; ea este o uricioasă boală, ce nu se vindecă în şcoale, ba nici în spitale” („Păcală”,1880)
  4. „N-ar fi rău să fie bine-n ţara asta” (anecdotă)
  5. „Românului i-e greu până se apucă de treabă, că de lăsat îndată se lasă.” (scrisori)
  6. „Ştiu că sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj”
  7. „Ia mai daţi-vă şi pe jos, căci calul nu-i ca dobitocul, să poată vorbi…(„Moş Nichifor coţcariul”, 1880)
  8. „Dar şi sărac aşa ca în anul acesta, ca în anul trecut şi ca de când sunt niciodată n-am fost! („Amintiri din copilărie”, 1879)
  9. „Din cărţi culegi multă înţelepciune, şi, la dreptul vorbind, nu eşti numai aşa, o vacă de muls pentru fiecare!”(„Amintiri din copilărie”, 1879)
  10. „Dacă Dumnezeu nu ne-ar fi găurit pielea în dreptul ochilor, nu ne-am putea vedea greşelile unii altora” („Întîmpinare la critica domnului Nădejde”, 1881)