Home » Life & Style » Timp liber » Rețetă de caltaboș ardelenesc. Dacă nu pui aceste mirodenii e ca și cum nu l-ai prepara deloc

Rețetă de caltaboș ardelenesc. Dacă nu pui aceste mirodenii e ca și cum nu l-ai prepara deloc

Violeta Badea / 05.04.2021, 14:09
Rețetă de caltaboș ardelenesc. Dacă nu pui aceste mirodenii e ca și cum nu l-ai prepara deloc

Rețetă de caltaboș ardelenesc. Dacă nu pui aceste mirodenii e ca și cum nu l-ai prepara deloc. Nu există sărbători de iarnă fără caltaboș! Acest preparat extrem de delicios se pregătește după tăierea porcului și se poate face cu și fără orez, în funcție de regiunea țării. În acest articol vă vom prezenta rețeta de caltaboș ardelenesc.

Rețetă de caltaboș ardelenesc

Caltaboșul este o rețetă autentic românească și nu are tocmai o rețetă fixă. Fiecare gospodină are libertatea de a improviza. De exemplu, unele prefără varianta cu orez, iar altele trec peste acest detaliu. În ambele cazuri, preparatul are la bază ficatul de porc, iar acesta se amestecă cu celelalte ingrediente și se bagă într-un maț artificial sau natural. Astfel, în unele locuri caltaboșul este foarte gras, în timp ce în alte cazuri acesta este făcut din carne cât mai slabă. De asemenea, găsim diferite variante de rețete de caltaboșprecum cel muntenesc, caltaboșul ardelenesc și multe altele.

În continuare vă vom prezenta o rețetă de caltaboș ardelenesc, iar pentru a-l pregăti nu aveți nevoie de cine știe ce mașinării, ci de oale sub presiune, de mașină de tocat.robot de bucătărie etc. Un alt lucru pe care mai trebuie să-l menționăm este acela că caltaboșii se afumă timp de două zile după preparare. De asemenea, se mai poate folosi și ceapă călită în untură.

Reteta de caltabos
Reteta de caltabos

Ingrediente

  • un kg de ficat de porc
  • un kg de carne de lucru: pulpă cu grăsime, fleică, spată
  • un kg jumătate de slănină cu sorici, de pe burta porcului
  • 750 de grame de slanină
  • 500 de grame de rinichi
  • 500 de grame de plămâni și splină
  • 600 de grame de picioare de porc sau rât și cap de porc
  • 150 de grame de orez crud, acesta se va fierbe în zeama de cazan – opțional
  • o linguriță rasă de sare – opțional

Ca și condimente puteți folosi:

  • 70 de grame de sare neiodată
  • 30 de grame de piper negru proaspăt măcinat
  • 10 grame de nucșoară rasă sau floare de nucșoară – maciș
  • două linguri de maghiran uscat
  • 50 de grame de usturoi pisat
  • un kilogram de ceapă călită în 200 grame de untură
  • 750 de ml de zeamă de cazan

Mod de preparare

Piesele de organe și de carne se pun separat pentru a le gestiona mai bine. Astfel, într-o oală se adaugă carnea, picioarele de porc, slanina și șoricul. Apoi, se adaugă apă, se pune capacul și se pune pe foc. În momentul în care oala sub presiune începe să scoată un sunet, se dă focul mai încet și se setează cronometrul la 60 de minute.

Între timp, rinichii se taie în două și se lasă într-un bol cu apă rece și puțin oțet circa o jumătate de oră. După ce a trecut o oră, scoatem carnea din oală și după ce s-a răcit alegem oscioarele picioarelor de porc. Zeama se degresează cu polonicul culegând stratul uleios de la suprafață. Se măsoară zeama, se adaugă tot pe atâta apă caldă și am adus zeama la fierbere.

Când apa fierbe, se adaugă plămânii și se fierb circa zece minute. Apoi, se adaugă ficatul, splina și rinichii pentru 20 de minute. După ce sunt gata, acestea se lasă pe un platou să se răcească. Nu ar trebui să adăugăm foarte mult orez. O cantitate suficientă de orez ar fi 25% din cantitatea de cărnuri folosită.

În continuare vom toca toată carnea și vom pisa usturoiul. Apoi, se adaugă condimentele, după gust. Toată compoziția se amestecă bine cu mâinile până se omogenizează. În final, vom face caltaboșii în mate subțiri de carnat sau în mațe groase. Aceștia se pot umple cu ajutorul unei linguri de lemn.

Aceștia se pun într-o tavă, dar să fie acoperiți cu zeamă de cazan și se bagă la cuptorul preîncălzit la o temperatură de 180 de grade, timp de aproximativ 40 de minute. Totul este gata. Spor la treabă și poftă bună!