Home » Politică » Viața și cariera lui Nicolas Sarkozy. De ce fostul președinte al Franței a fost condamnat la închisoare

Viața și cariera lui Nicolas Sarkozy. De ce fostul președinte al Franței a fost condamnat la închisoare

Manolică Anca / 30.09.2021, 14:42
Viața și cariera lui Nicolas Sarkozy. De ce fostul președinte al Franței a fost condamnat la închisoare

Nicolas Sarkozy este cunoscut de toată lumea ca fostul președinte al Franței și un om de stat și politician proeminent. Acum, la mai bine de nouă ani de la încheierea mandatului la președinția țării, el a fost condamnat la închisoare sub acuzația de finanțare ilegală a campaniei electorale din 2012. Ce pedeapsa au propus procurorii.

Viața timpurie a lui Nicolas Sarkozy

Nicolas Paul Stephane Sarkozy de Nagy-Bocsa, pe numele său întreg, s-a născut pe 28 ianuarie 1955, din părinți imigranți greci și maghiari. Tatăl său, Pal Istvan Erno Sarkozy de Nagy-Bocsa, a părăsit familia când Nicolas era doar un copil.

Bunicul patern al lui Nicolas i-a influențat personalitatea și a modelat mare parte din ceea ce a fost și este astăzi acesta. Absența tatălui său și sentimentul de a fi inferior în fața unor colegi de clasă mai bogați, i-au provocat multe resentimente în timpul copilăriei.

A urmat o școală catolică privată, Cours Saint-Louis de Monceau, În 1973, obținând bacalaureatul, s-a înscris la Universitatea Paris X Nanterre. A absolvit și un master și mai târziu a primit o diplomă DEA, specializată în drept privat și de afaceri. În timpul universității s-a implicat în politică, fiind un puternic susținător al organizației studențești de dreapta și participând activ activ la activitățile organizației.

Viața amoroasă a fostului președinte al Franței

Nicolas Sarkozy a ajuns pentru prima dată în fața altarului pe 23 septembrie 1982, când a legat nodul cu Marie Dominique Culioli. Cuplul a avut și doi copii, Pierre și Jean, dar în anul 1996 s-a pronunțat sentința de divorț.

În același an, s-a căsătorit cu Cecilia Ciganer-Albeniz cu care are un fiu, pe Loius. La un moment dat, atât Cecilia, cât și el, au avut parte de relații extraconjugale, ceea ce a dus la divorț în 2007. Un an mai târziu, în 2008, s-a căsătorit pentru cu Carla Bruni, o cântăreață de origine italiană. Cei doi sunt împreună și în prezent, având o fiică ce a venit pe lume în 2011, Giulia.

Nicolas Sarkoz și Carla Bruni

Cariera în politică a lui Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy este președintele Franței din 2007 până în 2012. Înainte de acest mandat, el a ocupat diverse alte  funcții politice, începând prin a fi consilier al orașului Neuilly-sur Seine. Ulterior a fost numit primar, funcție pe care a ocupat-o timp de aproximativ 20 de ani. A avansat mai repede pe scara politică decât contemporanii săi, datorită carismei sale și inovației politice.

În timpul domniei lui Jacques Chirac a devenit ministru de Interne și Finanțe și a devenit în scurt timp liderul Uniunii pentru o mișcare populară (UMP). La alegerile prezidențiale din anul 2007, el a fost concurentul preferat și a câștigat împotriva liderului socialist Segelone Royal. Odată cu venirea lui la putere, a introdus numeroase schimbări, inclusiv reconstruirea legăturilor cu Statele Unite.

Un alt aspect important, spre deosebire de predecesorii săi, el a fost primul care a s-a implicat activ în problemele interne și a pus capăt tradiției de Ziua Bastiliei, pornită de Napoleon în 1802. De-a lungul timpului, el a primit numeroase onoruri, inclusiv cele mai importante onoruri franceze, precum: Marea Cruce a Legiunii de Onoare și Marea Cruce a Ordinului Național de Merit.

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței
Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței

De ce a fost condamnat la închisoare Sarkozy

În urma campaniei electorale din 2012, fostului președinte francez Nicolas Sarkozyi-a fost descis un proces pentru cheltuieli excesive. El a fost acuzat că a cheltuit aproximativ 22,5 milioane de euro, aproximativ de două ori suma legală maximă, pentru campania sa de realegere din acel an, când a pierdut în fața candidatului socialist, Francois Hollande.

Judecătorii l-au acuzat, de asemenea, că a ignorat două informări care au venit de la contabilii săi în care era avertizat despre problema banilor. Procurorii susțin că Sarkozy este „singura persoană responsabilă pentru finanțarea campaniei sale” și că a depășit limita organizând mai multe mitinguri de dimensiuni foarte mari.

La începutul lui 2021, Sarkozy a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru corupție și trafic de influență. Acum, procurorii au propus o pedeapsă de 1 an de închisoare, dintre care 6 luni cu suspendare. El neagă toate acuzațiile și, mai mult, nici nu s-a aflat în instanță în momentul în care judecătorii au citit sentința.

Potrivit CNN, judecătorul ar fi spus Sarkozy nu ar trebui să execute pedeapsa în închisoare, ci ar putea să stea acasă, purtând o brățară specială. El va rămâne în libertate până la apel.