Home » Sănătate » 5 băuturi care scad tensiunea și 5 care o cresc

5 băuturi care scad tensiunea și 5 care o cresc

Ileana Mladinoiu / 05.12.2020, 08:21
5 băuturi care scad tensiunea și 5 care o cresc

Tensiunea arterială reflectă presiunea sângelui de pe pereții arterelor și nu poate fi stabilă. Este mai mică în timpul odihnei și crește în timpul unor emoții sau activității fizice. Studiile științifice au arătat că media de la 12 la 18 măsurători, efectuate prin auto-măsurare, nu trebuie să depășească 135/85 milimetri de mercur (mmHg).

Cum se manifestă tensiunea

Uneori, și fără niciun motiv, tensiunea crește mai brusc, însoțită de bufeuri sau de o ușoară durere de cap. Aceste „creșteri de tensiune” sunt mai frecvente la vârstnici.

Creșterea presiunii sistolice și diastolice peste valorile normale poate avea cauze precise, boli de rinichi, endocrine, cardiovasculare etc. Există și o așa-numită hipertensiune esențială în care nu găsim o cauză anume, dar în antecedentele părinților există.

Boala se manifestă cu dureri de cap, vâjâituri în urechi, tulburări de vedere, iar cu timpul deteriorează funcția organelor vitale (rinichiul, creierul, miocardul).

Dacă situația continuă, riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă crește.

Cum facem ca tensiunea prea mare să scadă? Apelăm la tratamente naturiste, în cazul de față la băuturi care ajută mult la scăderea tensiunii.

5 băuturi care scad tensiunea

1.Alcoolatura

Un ghid terapeutic naturist semnat de către doctorii Maria și Pavel Chirilă vă propune usturoiul care se poate utiliza ca alcoolatură.

De fapt, cei doi specialiști vorbesc despre suc de usturoi amestecat cu o cantitate egală de alcool de 40 grade. Se consumă câte 1 linguriță de două ori pe zi, timp de 10 zile pe lună.

2.Lichiorul de gutui

Bogate în potasiu, gutuile pot fi consumate crude, gătite sau sub forma de băuturi, cum ar fi lichiorul de casă. Se prepară din gutui bine coapte, alcool de 22-30 de grade, scorțișoară, zahăr, proprțiile stabilindu-se în funcție de cantitatea de suc pe care îl lasă gutuile.

Lichiorul de gutui
Lichiorul de gutui

Se rad gutuile într-un castron, se acoperă castronul cu o cârpă și se lasă la rece 3 zile, după care se trec gutuile printr-o sită acoperită cu tifon, presând ușor, ca să se obțină sucul. Sucul obținut se amestecă cu aceeași cantitate de alcool. Se toarnă într-un borcan și se pun câte 300 g zahăr și câteva bucățele de scorțișoară la 1 litru de lichid. Se acoperă borcanul și se lasă la macerat 2-3 săptămâni. Apoi se trage lichidul în sticle, care se astupă cu dopuri.

3.Sucul de sfeclă roșie pentru începători

Rețeta este recomandată persoanelor care nu au băut niciodată suc de sfeclă roșie, pentru că cele 3 ingrediente merg foarte bine împreună. Prin urmare, se va obține un suc suficient de dulce pentru a acoperi gustul sfeclei, dar și foarte revigorant și energizant datorită ghimbirului.

Veți avea nevoie de 1 sfeclă roșie, 2 mere, 1 bucată de ghimbir pe care, după ce le veți tăia în bucăți mici, le veți da prin storcătorul de fructe și legume.

4.Laptele de soia

Pentru preparare vă trebuie 150 g de soia galbenă crudă, 1 l de apă, 1 vârf de cuțit de sare. Cu o zi înainte, puneți boabele de soia într-un castron mare peste care turnați apă de aproximativ 3 ori volumul lor. Se lasă la macerat peste noapte sau aproximativ 8 ore. Soia va câștiga în volum și va lua o formă ovală. Scurgeți boabele de soia. Dați-le prin blender cu aproximativ 200 ml de apă din acel 1litru necesar, până obțineți o pastă.

Se toarnă preparatul rezultat într-o cratiță mare cu restul de 800 ml de apă. Puneți la foc mic timp de 30 de minute pentru prima fierbere. Acest pas este important, deoarece boabele de soia crude sunt toxice pentru oameni. După cele 30 de minute, lăsați să se răcească.

Laptele de soia
Laptele de soia

Turnați preparatul într-un alt recipient în timp ce îl filtrați pentru a colecta pulpa și a obține o băutură similară cu laptele. Pentru a filtra, puteți folosi o pânză de brânză, o cârpă foarte fină sau un filtru de cafea. Adăugați un vârf de sare în lapte, amestecați și puneți-l deoparte într-o sticlă. Consumați-l în termen de 2 până la 3 zile.

5.Smoothie din fructul pasiunii și curcuma

Fructul pasiunii (maracuja) și curcuma sunt renumite pentru acțiunea lor asupra tensiunii arteriale. În plus, curcuma va avea și o acțiune preventivă (diabet și colesterol). La aceste două ingrediente se vor adauga legume, de pildă castraveți și morcovi, precum și lapte de migdale (opțional).

Pentru 500 ml de suc, se folosesc 1 castravete, 2 morcovi (sau 1 banană), 1 rizom de curcuma proaspată, 100 ml piure de fructul pasiunii. Completați cu apă rece sau lapte vegetal (cum ar fi laptele de migdale ). Cu storcătorul obțineți sucul de morcovi, castraveți și curcuma. Se amestecă cu piureul de maracuja (fructul pasiunii), adăugând apoi apă sau lapte vegetal.

5 băuturi care cresc tensiunea

Cafeaua neagră
Cafeaua neagră

1.Băutura din stafide

Stafidele sunt considerate un remediu excelent în tratarea hipotensiunii, ajutând la menținerea tensiunii arteriale în limite normale prin susținerea funcției glandei suprarenale. Lăsați la înmuiat peste noapte în jur de 30-40 de stafide într-o cană cu apă și mâncați-le dimineața, pe stomacul gol. Urmați acest ritual pentru o lună pentru a vedea rezultate semnificativ schimbate.

Pentru băutură din stafide, se spală stafidele, se scurg și se taie mărunt. Se toarnă peste ele 500 ml apă și se pun pe foc. Când încep să fiarbă se ia oala de pe foc, se lasă să se răcească și se stoarce sucul din stafide, care se amestecă cu apa în care au fiert. Se adaugă zeama de lămâie (sursa bundegatit.ro).

2.Lapte cu pastă din migdale

Înmuiați 4-5 migdale în apă peste noapte, decojiți-le și transformați-le apoi într-o pastă fină. Adăugați această pastă într-un pahar cu lapte fiert și serviți preparatul în fiecare dimineață vreme de câteva săptămâni pentru a vedea rezultatele.

3.Sucul de lămâie

Sucul de lămâie este foarte bun în tratarea hipotensiunii cauzate de deshidratare. Antioxidanții prezenți reglează circulația sanguină și mențin presiunea.

Dacă vă simțiți obosit sau epuizat din cauza hipotensiunii, beți un pahar de zeamă de lămâie cu puțin zahăr și puțină sare.

Sucul de lămâie
Sucul de lămâie

4.Ceaiul din lemn dulce

Lemnul dulce face parte dintre remediile naturiste recomandate pentru hipotensiunea arterială cauzată mai ales de stres. Se consuma sub formă de infuzie. Puneți într-o cană apă rece și 3-4 lingurițe de plantă lăsată la macerat de seara până a doua zi.

Extractul se pune deoparte, iar planta rămasă se oparește cu o cană de apă clocotită. Se lasă la răcit, după care infuzia se filtrează. La final se combină cele două extracte (sursa topremediinaturiste.ro).

5.Băuturile pe bază de cofeină

Arhicunoscute sunt cola, ciocolata caldă, cafeaua neagră, numai că acestea folosesc doar temporar pentru cei cu tensiune prea mică.