Home » Știri » 7 cele mai cunoscute mituri despre frumusețe, demontate. Smulgerea părului cărunt face să crească și mai multe fire albe?

7 cele mai cunoscute mituri despre frumusețe, demontate. Smulgerea părului cărunt face să crească și mai multe fire albe?

Toader Mihai / 12.01.2022, 11:40
7 cele mai cunoscute mituri despre frumusețe, demontate. Smulgerea părului cărunt face să crească și mai multe fire albe?

Este ușor să crezi unele „sfaturi” sau „trucuri” de frumusețe comune atunci când auzi pe toată lumea, de la mama ta, la prieteni și chiar oameni din jur, crezând cu tărie în ele. Multe dintre aceste așa-zise sfaturi provin din credințe nefondate și sfârșesc prin a face mai mult rău decât bine. Este timpul să demontăm câteva dintre cele mai cunoscute mituri despre frumusețe.

Mituri despre frumusețe care le auzi peste tot

Există unele „reguli” de frumusețe pe care le-am crezut întotdeauna adevărate, dar multe dintre ele sunt de fapt niște mituri urbane. Noi separăm realitatea de ficțiune pentru a-ți face viața mai ușoară! Vezi în rândurile de mai jos 10 mituri despre frumusețe pe care specialiștii în domeniu le demontează.

1. Epilarea picioarelor face ca părul să crească mai gros și mai închis la culoare

Anabel Kingsley, tricolog de meserie spune că părul nostru nu este precum un gazon care atunci când este tăiat este, de fat, și stimulat să crească. „Dacă vă tundeți scurt, vă radeți pe cap, pe picioare sau oriunde altundeva, părul nu va crește înapoi mai gros.”, potrivit The Guardian.

Lungimea butucănoasă și vârfurile de păr pătrățoase sunt cele care oferă iluzia unei grosimi mai mari la regenerare. Acesta este și motivul pentru care pare (în mod fals) mai dens și mai gros. Însă, epilarea picioarelor cu ceară (firele de păr sunt smulse din rădăcină, perturbând uneori producția de păr) poate, în unele cazuri, să determine ca firele de păr să crească din nou mai rar.

2. Mituri despre frumusețe. Smulgerea părului cărunt face să crească și mai multe fire albe

De multe ori, oamenilor li se spune că dacă își smulg firele de păr albe le vor crește și mai multe. Deloc adevărat, pentru că smulgerea repetată a firelor de păr poate duce la deteriorarea foliculului, deci la zone în care părul să nu mai crească.

Specialistul este de părere că acest mit a fost perpetuat din cauza faptului că descoperirea unui fir de păr grizonat duce de obicei la o căutare mai atentă a altora.

3. Pielea mai închisă la culoare nu are nevoie de protecție solară

Aceasta a devenit deja o problemă extrem de serioasă, cu motive de îngrijorare. Cu toate că este adevărat că ratele de melanom și alte tipuri de cancer de piele sunt mai scăzute în rândul populației de culoare și asiatice, cele care apar tind să fie diagnosticate deja prea târziu, ceea ce scade rata de supraviețuire.

„Deoarece negrii și persoanele cu tenul mai închis la culoare sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer de piele indus de soare, piața de îngrijire solară nu se implică în acest grup demografic. Pielea de culoare ar trebui să fie inclusă, cu explicația că, da, melanina (mai prezentă în pielea mai închisă la culoare) oferă protecție, dar nu înseamnă că ar trebui să te complaci și să renunți complet la protecția solară.”, explică Dija Ayodele, expertă în îngrijirea pielii.

Așadar, toată lumea, indiferent de culoarea pielii, ar trebui să folosească cremă cu protecție solară ridicată.

4. Mituri despre frumusețe. Parabenii sunt periculoși

Experții în frumusețe se declară enervați de credința, popularizată pe scară largă de mișcarea „frumusețe curată”, care spune că acești conservanți comuni sunt un pericol pentru sănătate. Sam Farmer, om de știință în domeniul cosmeticelor spune că: „Parabenii sunt ingerați de majoritatea oamenilor în fiecare zi în fructe și legume. Ei sunt siguri, se găsesc în natură, sunt prietenoși cu pielea și sunt un conservant fantastic. Să spui că toți parabenii sunt răi este ca și cum ai spune că toate ciupercile sunt rele”.

Din contră, ar putea fi mai rău dacă nu ar exista. Au fost cazuri în SUA, unde au fost raportate produse cosmetice în care a apărut mucegaiul din cauza înlocuirii parabenilor.

Smulgerea părului cărunt nu face să crească și mai multe fire albe
Smulgerea părului cărunt nu face să crească și mai multe fire albe

5. Spălatul des pe păr îi face acestuia rău

Nu și acel lucru îl susțin mulți specialiști. Fiecare păr este diferit și are nevoie de o îngrijire potrivită. „Îngrijirea părului ține de tipul tău de păr”, spune stilistul de celebrități și de modă Neil Moodie.

„Părul drept și fin trebuie spălat mai des, deoarece sebumul natural de la nivelul scalpului coboară mai ușor în josul firului de păr, dându-i părului un aspect și o senzație mai plat și mai gras. Părul mai gros, mai ondulat, mai creț, încolăcit sau ondulat poate fi lăsat mai mult timp, permițând uleiului mai mult timp să coboare până la vârfuri și să oprească uscarea acestora.”, completează acesta.

6. Genele false și extensiile deteriorează genele naturale

Specialiștii în domeniu se confruntă constant cu acest convingeri și spune că vina este a practicienilor care nu își fac munca cum trebuie. „Sunt mereu atentă la lungimea și grosimea genelor aplicate, pentru a mă asigura că nu sunt prea grele/lungi și că sunt izolate corespunzător, pentru a permite genelor naturale să continue să crească sănătos, fără nicio iritație.” spune Teresa Smith, fondatoarea salonului I Love Lash.

Însă, indiferent dacă avem sau nu extensii, este extrem de important să începem de acasă cu îngrijirea lor. Astfel, rimelul trebuie obligatoriu șters în fiecare zi, dar prin mișcări delicate, nu prin frecarea cu un șervețel demachiant. „Adesea văd cum sănătatea genelor naturale ale clientelor se îmbunătățește cu extensiile, deoarece acestea încurajează purtătoarele să fie mai blânde.”, mai spune specialista.

7. Mituri despre frumusețe. Femeile însărcinate nu pot fi folosite ingrediente active de îngrijire a pielii

Informațiile despre îngrijirea pielii în timpul sarcinii, mai cele cu ingrediente active, cum ar fi vitamina C, B și ingredientul niacinamida (care se găsește în carne, carne de pasăre, pește, nuci și legume), sunt printre cele mai des întâlnite sau și confuze în mediul online.

Medicul și esteticianul Ahmed El Muntasar spune că se pot folosi produse active în timpul sarcinii, dar există anumite excepții: „În cazul retinolului și al acidului salicilic, există un risc teoretic de a dezvolta probleme în timpul sarcinii în jurul hemoragiilor și al dezvoltării placentei și a fătului. Aceste produse nu au fost testate în timpul sarcinii, pentru că nu este posibil, dar în studiile de laborator și în teorie riscul există, așa că greșim prin precauție”.