Home » Știri » De ce unii se gâdilă mai mult ca alții. Explicația nebănuită

De ce unii se gâdilă mai mult ca alții. Explicația nebănuită

Violeta Badea / 06.02.2021, 12:44
De ce unii se gâdilă mai mult ca alții. Explicația nebănuită

De ce unii se gâdilă mai mult ca alții. Explicația nebănuită. Te-ai întrebat vreodată de ce unele persoane se gâdilă mai usor, iar altele mai mult? Oamenii de știință vin cu o explicație incredibilă. În prezent, cu toții știm că există două moduri diferite de a te gâdila: cel uşor, plăcut şi cel puternic şi greu de tolerat. În acest articol veți afla care sunt cauzele și ce spun specialiștii.

De ce unii se gâdilă mai mult ca alții

Cauzele care produc senzația ciudată de plăcere, surpriză şi disconfort, sau ceea ce se numeşte gâdilat, au fost explicate. Şi se ştie acum şi de ce nu te poţi gâdila singur. Dacă faci parte din categoria persoanelor care se gâdilă ușor, cel mai probabil cunoști acel amestec ciudat de plăcere şi disconfort, pe care îl resimţi când cineva te atinge în anumite zone ale corpului. La început e plăcut, dar pe măsură ce se insistă se instalează neplăcerea.

Probabil ai observat că prietenii tăi nu au aceleași reacții, unele persoane nu simt nimic, poate doar disconfort. Cei care se gâdilă ușor au ceea ce se numește knismesis şi este stimulat de mişcări ușoare, cum ar fi mângâierea mâinii cu unghiile sau cu un obiect fin. Senzaţia poate fi încercată pe propria persoană, iar reacțiile vor fi aceleași ca atunci când te gâdilă cineva.

Gâdilatul intens se mai numește gargalesis şi este produs de mişcări mai intense în zone mai vulnerabile cum sunt picioarele, stomacul sau axilele. Reacţiile generate de gargalesis nu pot fi reproduse pe propria persoană, așa cum se întâmplă în primul caz. Explicația este aceea că knismesis este mai mult o experienţă senzorială, pe când gargalesis este o reacţie instinctivă la stimuli. Specialiștii cred că acest lucru ar putea avea legătură cu sistemul nostru de apărare. O atingere fină ne spune că un corp străin ne atinge. Reacţia mai intensă este ceva mai dificil de explicat.

Probabil ai observat că zonele în care te gâdili sunt cele mai sensibile. Disconfortul ar putea fi un sistem evolutiv prin care organismul ne atrage atenţia să ne protejăm. Ai observat că începi să răzi atunci când știi că cineva urmează să te gâdile? Ei bine, creierul tău deja anticipează durerea.

Specialistii explica de ce unii se gadila mai mult ca altii
Specialistii explica de ce unii se gadila mai mult ca altii

Ce spun specialiștii

Cercetările care s-au făcut în acest domeniu arată că indiferent dacă te gâdili mai ușor, mai greu sau deloc, totul este ceva normal.

 „Ca în cazul oricărei experienţe senzoriale, oamenii au niveluri diferite de sensibilitate la atingere şi gâdilat‟, a explicat Alicia Walf, expert american în ştiinţe cognitive, citat declickpentrufemei.ro.

De asemenea, și specialiștii de la Universitatea Tuebingen din Germania au analizat de ce râd oamenii atunci când sunt gâdilați. Aceștia au arătat că râsul generat de gâdilat este procesat în mod diferit de creier decât cel dintr-un alt context. Prin urmare, acest râs arată supunere, nu plăcere. În momentul în care suntem gâdilaţi, hipotalamusul, acea parte a creierului responsabilă de instinctele de bază, se activează. Gâdilarea stimulează totodată şi fibrele nervoase care produc durerea.