Home » Știri » Știri externe » Ce este Grupul Wagner, „armata privată a lui Putin”, și cine sunt cei care fac parte din această grupare. Obiectivele secrete

Ce este Grupul Wagner, „armata privată a lui Putin”, și cine sunt cei care fac parte din această grupare. Obiectivele secrete

Manolică Anca / 31.03.2022, 15:18
Ce este Grupul Wagner, „armata privată a lui Putin”, și cine sunt cei care fac parte din această grupare. Obiectivele secrete

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina intră în cea de-a doua lună, oficialii occidentali spun că armata rusă a apelat pentru întăriri la Grupul Wagner, o organizație militară rusă secretă cu legături cu Kremlinul și cu un istoric de operațiuni ciudate în străinătate. Iată cine se spune că face parte din această grupare și care sunt obiectivele secrete.

Ce este Grupul Wagner, „armata privată a lui Putin”

Grupul Wagner a fost descris în diverse moduri în ultima perioadă. O miliție privată, o forță de reprezentare a Ministerului rus al Apărării sau o companie militară „pseudo-privată” care permite Rusiei să exercite influență militară în străinătate, asigurând în același timp „negarea plauzibilă”, care se traduce prin faptul că înalții funcționari pot nega cunoașterea sau responsabilitatea pentru orice acțiuni ilegale.

Grupul Wagner – care nu pare să existe ca o singură entitate oficială – a ieșit la iveală după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a început să sprijine grupurile separatiste din estul Ucrainei în 2014. Operatori din grupul contractant ar fi ajutat armata rusă în Crimeea și ar fi asistat luptătorii separatiști pro-ruși.

Personalul Grupului pare să fi operat la sol în Siria în timp ce Rusia desfășura o campanie aeriană masivă pentru a-l ajuta pe președintele sirian Bashar al-Assad să supraviețuiască unui război civil în curs de desfășurare, au relatat CNN, New York Times și alte publicații importante. De asemenea, grupul ar fi ajutat guvernele din state africane precum Mozambic, Mali și Republica Centrafricană, unde, anul trecut, Națiunile Unite au acuzat mercenarii de comiterea de „grave abuzuri ale drepturilor omului”, precum tortură și execuții în masă.

Cine face parte din această grupare

Se pare că Grupul Wagner ar avea circa 6.000 de angajaţi, care desfăşoară operaţiuni în Argentina, Hong Kong şi Saint Petersburg. Unele surse credibile din Serviciile Secrete susţin că, în prezent, aceștia se află în Ucraina, cel mai probabil în Kiev, iar obiectivul lor principal este asasinarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Guvernul rus nu recunoaște Grupul Wagner, dar jurnaliștii și cercetătorii au documentat legături: Se pare că mulți dintre agenții Wagner sunt veterani ai armatei ruse, iar baza de antrenament a grupului, operațiunile pe teren și călătoriile, toate par să fie interconectate cu armata, notează Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Grupul Wagner, „armata privată a lui Putin”
Grupul Wagner, „armata privată a lui Putin”

Se crede că liderul grupului este Dmitri Utkin, un fost membru al serviciilor de informații GRU care a fost fotografiat alături de președintele Vladimir Putin la un eveniment de la Kremlin în 2016. Unele imagini cu el îi dezvăluie mai multe tatuaje cu tematică nazistă, specifice regimului german din anii ‘30. Iar războiul pornit de Vladimir Putin luptă chiar pentru a „denazifica” Ucraina.

Cine ar fi finanțatorul Grupului Wagner

Agențiile de presă și oficialii occidentali cred că finanțatorul grupului este Evgheni Prigozhin, un bogat magnat rus din domeniul cateringului și aliat al președintelui Vladimir Putin. Acesta ar fi fost în contact strâns cu Kremlinul și cu oficiali ruși din domeniul apărării în ultimii ani și este adesea legat de afaceri în zonele în care operează Wagner.

Gruparea are în componenţă mercenari sau soldaţi freelance, despre care se spune că mai ieftini de angajat decât forţele militare ale unui stat. Aceasta a fost înfiinţată din bani privaţi şi este, adesea, mai bine pusă la punct din punct de vedere al pregătirii decât cea a militarior oficiali. Guvernul rus nu primește informații în ceea ce privește pierderile de vieţi omeneşti pe care le înregistrează o asemenea grupare în anumit misiuni, ci i se transmite doar rezultatul.