Vești bune pentru persoanele care realizează activități casnice. Deputatul PNL, Raluca Turcan, a transmis marți, 29 martie 2022, că Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament, astfel că, cei în cauză, vor putea primi tichete valorice și, de asemenea, vor primi asigurare în sistemul de pensii și de sănătate. Iată ce presupune, mai exact, această lege a activităților casnice.
Deputatul PNL, Raluca Turcan, a făcut un anunț extrem de important pentru mulți români, Aceasta a transmis că Legea activităţilor casnice a fost votată de Parlament, fiind „un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”.
Aceasta a subliniat că noul proiect de lege vizează două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru. Vorbim aici despre posibilitatea de a putea fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activități casnice, dar și de posibilitatea de a fi asigurate în sistemul de pensii și de sănătate.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Așadar, cei care practică activități necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale pot deveni, după implementarea legii, asigurați. Aceștia nu vor mai avea nevoie de contracte de muncă și nu vor fi puși pe drumuri. Pentru a dobândi acest statut de asigurat și vechimea în muncă, ei trebuie să aibă o medie de 85 de tichete pe lună.
Raluca Turcan a mai ținut să precizeze că „s-a speculat că îi pune pe oameni să plătească în plus contribuţii şi impozitul” şi a explicat că prestatorul nu plăteşte nimic din banii pe care îi câştigă. Ba mai mult, contribuţiile sunt plătite în plus de către beneficiarul de activităţi şi sunt operaţionalizate de către Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă.
„Dacă astăzi cineva primeşte 1500 de lei la negru, prin aceste tichete beneficiarul plăteşte 200 de lei în plus, dar avantajul este că cel care prestează munca este asigurat şi are contribuţie la pensie”, a mai spus deputatul PNL, Raluca Turcan.
Practic, prin acest mecanism facil de a angaja sunt vizate următoarele efecte pozitive:
Legea a trecut cu 257 de voturi pentru, 13 împotrivă și 25 de abțineri.
Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete primit de prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. Totodată, de aceste tichete de activități casnice pot beneficia și angajații, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.
Tichetele sunt eliberate pe suport de hârtie sau electronic de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM). Se asemenea, va fi implementată și o platformă, sub formă de aplicație pe telefon, de unde cei care beneficiază de ele să le poată cumpăra. Prestatorii le vor putea preschimba în bani fie pe aceeași platformă, fie prin intermediul poștașului, fie prin agențiile pentru ocupare a forței de muncă.
Un alt aspect important de menționat este faptul că beneficiarul casnic poate achiziționa tichete ori de câte ori este necesar, însă există obligația ca acestea să fie valorificate în termen de 12 luni de la data achiziționării. Cei care folosesc într-un an calendaristic cel puțin 600 astfel de tichete pot beneficia gratuit de încă 75 în anul următor, la cerere. Acest lucru se poate face prin intermediul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă, din bugetul asigurărilor pentru șomaj și în limita fondurilor alocate.
Pe lista prestatorilor casnici pot fi incluși și șomerii indemnizați şi neindemnizaţi şi beneficiarii unui venit minim garantat, fără să le fie afectat dreptul stabilit la indemnizație de șomaj sau la venitul minim garantat. De asemenea, ei vor continua să beneficieze de serviciile şi măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de ANOFM.