Home » Știri » Viața în Elveția: salarii, nivel de trai, chirii, prețuri, taxe și impozite

Viața în Elveția: salarii, nivel de trai, chirii, prețuri, taxe și impozite

Ileana Mladinoiu / 04.06.2021, 21:30
Viața în Elveția: salarii, nivel de trai, chirii, prețuri, taxe și impozite

Condițiile de viață în Elveția sunt excelente. Țara este sigură, cu o rată scăzută a criminalității. Multe companii internaționale sunt active în țară, oferindu-li-se un climat propice, iar angajații și rezidenții sunt veniți din întreaga lume.

Viața în Elveția. Tot ce trebuie să știi

Datorită poziției sale în inima Europei, Elveția se află la mai puțin de două ore cu avionul de marile orașe europene, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ pentru amatorii de călătorii.

Peisajele elvețiene, formate din lacuri și munți, merită o atenție deosebită.

Elveția rămâne un loc foarte atractiv de trăit și de muncit, odată ce v-ați obișnuit cu prețurile sale, care sunt puțin diferite de restul Europei. Orașele elvețiene sunt cu siguranță printre cele mai scumpe orașe din lume.

De asemenea, stau în fruntea clasamentului celor mai viabile orașe.

Viața în Elveția
Viața în Elveția

Salariile din Elveția

Se poate spune că salariile sunt mai mari decât în alte părți ale Europei, dar, pe de altă parte, viața de zi cu zi este scumpă, în special chiriile. Pentru a obține cazare, există structuri care vă pot ajuta contra cost, cum e cazul cu Swisscaution sau Assurcaution.

Dacă nu, va trebui să deschideți împreună cu proprietarul un „cont de garanție de închiriere” (se plătește suma echivalentă cu una, două sau trei luni de chirie). Proprietarul va putea trage din acest cont datoria în caz de neplată.

Banii nu sunt singurul motiv pentru care expatriații se stabilesc în Elveția. Două treimi dintre ei cred că Elveția le oferă posibilitatea de a se dezvolta pe plan profesional.

Țara este a șasea în clasament, în spatele Statelor Unite, Chinei, Singapore, Marea Britanie și Hong Kong. În 2019, salariul mediu a fost de 6.502 CHF. Cu toate acestea, domeniul de activitate, dimensiunea companiei sau chiar regiunea joacă un rol important în stabilirea salariului. Este necesar să vă informați bine dinainte, astfel încât așteptările dvs. să nu fie nici prea optimiste, nici prea pesimiste.

În Elveția, nu există salariu minim legal la nivel de țară. Numai cantonele Jura și Neuchâtel au un salariu minim pe oră, care se ridică la aproximativ 20 CHF pe oră. Apoi, multe companii au salarii minime fixate în contractele lor colective de muncă.

Concret, salariul mediu lunar al unui manager de cont de afaceri din cantonul Geneva este de aproximativ 4.500 CHF pe lună. Sub 3.500 CHF pe lună, acesta este un venit destul de mic. În cantonul Valais, salariul mediu pentru același loc de muncă este de aproximativ 3.700 CHF pe lună, iar venitul considerat scăzut este de aproximativ 3.000 CHF.

Pentru un specialist în vânzări, salariul mediu lunar este de aproximativ 3.800 CHF în cantonul Jura și de 4.600 CHF în cantonul Geneva. În ambele cantoane, un salariu mai mic de 3.100 CHF este considerat venit scăzut dacă exercitați această profesie.

7.000 de franci elvețieni pe lună are un manager de calitate, 6.500 un jurnalist, 4.000 un librar. Pentru oricine nu locuiește în Elveția, salariile pot părea uriașe. Este adevărat, însă trebuie să luați în considerare și costurile mult mai mari ale vieții.

Rețineți, cu riscul de a repeta, că regiunea, sectorul și compania în care veți lucra joacă un rol decisiv în stabilirea nivelului salariului dumneavoastră.

Impozitele în Elveția

Elveția a revizuit ordonanța privind deducerile, în materie de impozite federale directe, a cheltuielilor profesionale ale angajaților care dețin o funcție managerială și ale specialiștilor care exercită o activitate temporară în această țară.

Specialiștii trebuie acum să fie detașați de un angajator străin pentru a fi recunoscuți ca „expatriați” în sensul ordonanței.

În viitor, costurile de cazare pentru expatriați sunt deductibile numai dacă păstrează o cazare permanentă în străinătate pentru uz personal. În plus, cheltuielile de mutare pot fi deduse numai dacă sunt direct legate de mutare.

Și taxele de școlarizare ale copiilor minori ai unei limbi străine într-o școală privată de limbi străine sunt deductibile, numai dacă școlile publice nu oferă educație în această limbă. Cu toate acestea, costurile meselor, transportului și îngrijirii copiilor înainte și după lecții nu sunt deductibile.

Dacă lucrați și/sau locuiți în Elveția, veți fi supuși impozitului la fel ca cetățenii elvețieni. Încă o dată, există diferențe între cantoane și în funcție de situația dvs.

Sunt două tipuri principale de impozite: așa-numitele impozite „directe”, care sunt impozite pe venit și avere și așa-numitele impozite „indirecte”, care sunt impozite pe deținere și cheltuieli (impozite pe câini, vehicule, divertisment etc.) .). La acestea se adaugă impozitul reținut la sursă, care se deduce din salariile lucrătorilor transfrontalieri sau ale străinilor cu permis de ședere limitat.

Nivelul de trai/taxe

Cine a fost în Elveția a observat că, dacă se află într-un restaurant, într-un magazin, într-o agenție imobiliară sau la ghișeul de transport public, prețurile sunt foarte mari și comparabile cu cele din marile capitale europene, precum Londra sau Copenhaga.

Același lucru este valabil și pentru alte taxe invizibile pentru turiști sau vizitatori temporari. Spre deosebire de alte țări, primele de asigurări de sănătate sunt plătibile de contribuabil și variază între 300 și 600 de franci pe lună. De asemenea, va depinde de dvs. să faceți pașii pentru a vă înregistra la casele de asigurări de sănătate.

Luați în considerare și chiriile elvețiene. Ca regulă generală, chiria lunară nu trebuie să depășească o treime din salariul dvs. lunar brut. Deși se situează între 1.500 și 2.500 de franci francezi pentru un apartament cu 2 camere în Geneva sau Lausanne, cazarea este mai accesibilă în orașe mai mici, cum ar fi Fribourg, Neuchâtel sau Sion.

Cheltuielile pentru alimente variază de la o persoană la alta, dar se ridică la aproximativ 500 CHF pe lună pentru o familie. La aceasta se adaugă costurile de agrement, transport, telecomunicații etc.

Aceste cheltuieli lunare par deseori exorbitante și vă puteți întreba dacă merită cu adevărat să lucrați în Elveția. Din fericire, salariile elvețiene sunt, în general, proporționale cu aceste cheltuieli și vă permit să trăiți cu demnitate.

Concluzionând, va trebui să fiți bine informați înainte de a începe “aventura” de a munci în Elveția.