Home » Utile » Cele mai simple și eficiente tactici prin care poți să înveți pentru BAC. Ghid de informații utile pentru elevi

Cele mai simple și eficiente tactici prin care poți să înveți pentru BAC. Ghid de informații utile pentru elevi

Ileana Mladinoiu / 03.04.2022, 12:16
Cele mai simple și eficiente tactici prin care poți să înveți pentru BAC. Ghid de informații utile pentru elevi

Pentru a promova examenul de bacalaureat, nimic nu înlocuiește munca personală. Să știi să-ți folosești toate posibilitățile și resursele, să  investești timp, să pui în aplicare anumite sfaturi și tehnici care îți pot crește semnificativ șansele de succes. Există tehnici și metode simple menite să-ți arate cum să înveți eficient pentru a obține rezultate bune pe parcursul anului, cum să revizuiești cunoștințele pentru BAC, pentru că „nu este suficient să memorezi o lecție”, după cum spune Helene Weber, psiholog şi specialist în ajutorul studenţilor.

Cele mai simple și eficiente tactici prin care poți să înveți pentru BAC. Ghid de informații utile pentru elevi

Nu lipsi de la școală

Într-adevăr, pe cât posibil, evită să absentezi de la şcoală. Dacă ești bolnav, cere lecțiile de la colegii tăi. Este important să nu ai niciun fel de lacune.

Fii atent în timpul orei și ia notițe

A fi atent înseamnă o mai bună înțelegere a subiectului și îţi va facilita luarea de notițe. Este esenţial să știi cum să iei notițe, deoarece vei putea să-ţi întocmeşti Mind Mapping.

Cunoaște-ți perfect programa de studii

Cunoașterea programei pentru fiecare disciplină este o etapă importantă în procesul de învăţare pentru BAC, deoarece în ziua examenelor te poți împiedica de orice materie şi în capul tău se va crea un amalgam.

Organizează-ţi și planifică-ți timpul de lucru

Pasul acesta este recomandat pentru a evita stresul în timpul oricărei recapitulări. Fă-ți un program în fiecare săptămână: câte un subiect pe jumătate de zi de, exemplu, apoi zi de zi în funcție de proximitatea datelor examenelor. Planifică dinainte ce ai de făcut, nu lăsa în ultimul moment înainte de marea cursă. Planifică-ți o zi pe săptămână pentru a-ţi limpezi mintea. Acest lucru te va ajuta să faci un pas înapoi pentru a-ţi da seama de posibilele lacune și pentru a reveni la cursurile neincluse.

Fă pauze de relaxare

Este important să-ţi „tai” ziua de recapitulare/de consolidare pentru a merge să vezi un film bun sau să-ţi vizitezi prietenii pentru a te relaxa.

Adoptă un stil de viață sănătos

Sănătatea este esențială pentru a fi în formă pe tot parcursul anului si mai ales în zilele examenelor de bacalaureat. A avea un stil de viață sănătos, a mânca sănătos, a face mișcare, a respira, a te relaxa și a dormi suficient sunt la fel de importante ca studiul.

Foloseşte-ţi profesorii, colegii, părinţii ca aliați

Îndrăznește să le ceri ajutor profesorilor tăi. Ei sunt acolo pentru a te ajuta să reușeşti și vor fi încântați că eşti interesat de munca ta. Vorbește cu colegii tăi, cere ajutorul părinților dacă simți nevoia.

Rămâi motivat și încrezător

În ziua Z vei fi cel mai bun pentru că vei avea ceea ce este necesar. Pentru a învăța, trebuie să crezi în tine și în competențele tale. Ai neapărat câteva. Pentru a te convinge de asta, trebuie să fii atent la ceea ce faci bine, mai degrabă, decât să te concentrezi pe ceea ce îți lipsește.

Utilizarea metodelor de revizuire a materiei

Alege pe cele care ţi se potrivesc pentru a-ţi optimiza memorarea, fă totul  în condiții bune de lucru, într-un mediu liniștit, într-un mediu propice unei concentrări mai bune. Seara este necesar să recitești sau să rezumi lecțiile zilei pentru a reține elementele importante și a înțelege mai bine lecția următoare.

Caietul tău este bine păstrat, bine organizat. Ai depus efortul de a recupera cursurile in caz de absență; ai fost atent în timpul lecțiilor, ai pus întrebări pentru a înțelege pe deplin și ai făcut efort să memorezi în fiecare seară.

Recitește și rezumă lecțiile, evaluările, sintezele, pentru a învăța și a reține elementele cheie;

Răspunde din nou la întrebările care au fost puse în clasă: dacă ai stăpânit bine subiectul, ar trebui să poți analiza corect un document pe care l-ai studiat deja.

Revizuirea colectivă a materiei

Dacă nu poți lucra singur sau dacă vrei pur și simplu să mai schimbi atmosfera, revizuirea colectivă poate fi o metodă bună de a învăța mai bine și mai repede.

Cele mai simple și eficiente tactici prin care poți să înveți pentru BAC
Cele mai simple și eficiente tactici prin care poți să înveți pentru BAC

Când și unde să revizuiești materia pentru BAC

Probabil că profesorii ți-au spus deja că nu ar trebui să o faci în ultimul moment și că este indicat să-ți recitești lecțiile în fiecare zi. Revizuirea îți antrenează adesea creierul să-și amintească lucruri și îți lucrează memoria. Pe termen lung, vei păstra mult mai multe informații.

Alegerea locului ideal pentru revizuire nu este ceva ușor. În primul rând, trebuie să fie un loc în care să te simți bine. De asemenea, trebuie ca acel loc să-ți ofere toate lucrurile de care ai nevoie (lecții, echipament, lichide etc). Studiul acasă este bun dacă știi să te ferești de toate posibilele distrageri (TV, telefon, jocuri etc.). Pentru că acasă găsești mereu ceva de făcut.

Și la liceu este bine, fără a fi distras de lumea exterioară. De exemplu, te poți duce într-o sală de studiu sau în bibliotecă. Dacă ascultarea muzicii poate ajuta să te izolezi de zgomotul exterior, nu ezita să o faci posibilă. Cuvântul de ordine pentru revizuirea eficientă: rămâi concentrat!

Structurarea informațiilor

Gândește-te la importanța informațiilor din lecțiile tale și  acordă prioritate acestora. Înainte de a începe să intri în detalii, trebuie să înveți elementele de bază. Care este cadrul principal al lecției (planul, ideile de bază). Odată memorat, poți completa cu informații detaliate. Dacă lecțiile sunt bine structurate, nu va fi dificil să-ți organizezi informațiile din capul tău.

Regândește lecțiile în felul tău

A pune întrebări este o modalitate excelentă pentru creier de a reține informații. Într-adevăr, vorbind despre un subiect cu propriile cuvinte pentru a-l explica, creierul este capabil să asimileze acest subiect mult mai ușor decât prin simpla citire a lecțiilor.

Pentru a  le regândi în felul tău, cel mai folosit mod este să faci foi de recenzie. Nu parafraza sau copia părți întregi din lecții. Cele mai eficiente sunt cele scrise cu propriile tale cuvinte. Cele care îți permit să vezi dacă ai înțeles bine lecția. O fișă bună de recenzie  nu include toate informațiile detaliate. Este un rezumat ce include definiții, cuvinte cheie și propoziții scurte. O fișă de recenzie este esența unei lecții.

Ilustrarea lecțiilor

Există mai multe moduri de a-ți ilustra notițele pentru a reține mai bine informațiile. Începe prin  a face diagrame  în locul anumitor definiții pentru a vedea dacă le-ai înțeles pe deplin, mai ales dacă provin dintr-o carte și pur și simplu au fost copiate fără explicații speciale ale profesorului. Există și tehnica grafică și vizuală (cu diagrame, culori, pictograme etc.) pe care o poți adopta direct în clasă sau în timpul recapitulării pe foile tale.

Pentru a ilustra o lecție, gândește-te la Mind Mapping, o tehnică foarte interesantă care îți permite să-ți organizați ideile într-o manieră arborescentă. Această tehnică necesită selectarea informațiilor importante și rezumarea cursului cu cuvinte cheie, întrebări și pictograme. În mijlocul  hărții mentale, va exista așadar ideea principală (subiectul cursului tău) cu, din jur împrejur, ramuri din diferite niveluri. Acest lucru îți va permite să structurezi informațiile, să ilustrezi lecțiile și să le regândești în felul tău.

Toate informațiile privind desfășurarea Examenului Național de Bacaluareat 2022 pot fi găsite pe site-ul edupedu.ro. Acolo este și ghidul util elevilor care au susținut deja simulările ale căror rezultate vor fi afișate pe 14 aprilie.

Ileana Mlădinoiu