Home » Când, unde, cum » Triunghiul Bermudelor sau Triunghiul Diavolului. Unde se află, cum funcționează și ce fenomene ieșite din comun s-au petrecut aici

Triunghiul Bermudelor sau Triunghiul Diavolului. Unde se află, cum funcționează și ce fenomene ieșite din comun s-au petrecut aici

Manolică Anca / 22.11.2021, 10:17
Triunghiul Bermudelor sau Triunghiul Diavolului. Unde se află, cum funcționează și ce fenomene ieșite din comun s-au petrecut aici

Triunghiul Bermudelor cunoscut și sub numele de Triunghiul Diavolului a fost subiectul multor cărți și filme din istorie. Grație acestora, misterele din Triunghiul Bermudelor au devenit cunoscute în toată lumea. Dar cât adevăr este în aceste ipoteze. Hai să aflăm argumentele care susțin că această zonă este una malefică.

Unde este Triunghiul Bermudelor

După cum îi spune și numele, Triunghiul Bermudelor este o zonă triunghiulară din Oceanul Atlantic care u este recunoscută în mod oficial. Aceasta uneşte, de regulă, Miami (SUA), Insulele Bermude (Marea Britanie) şi Puerto Rico. Am spus de regulă, deoarece autorii care au scris pe larg despre acest subiect au delimitat zona în funcție de interes și preferințe.

Această zomă a devenit faimoasă odată cu formarea unei legende ce spune că aici au avut loc disparții misterioase ale unor nave şi aeronave. Aceste dispariţii au alimentat imaginaţia acestor autori și au fost subiectelte multor filme de la Hollywood.

Triunghiul Bermudelor
Triunghiul Bermudelor

Cazuri faimoase de dispariţii misterioase

  • USS Cyclops

Acesta este, probabil, cel mai faimos caz de dispariţie a unei nave în Triunghiul Bermudelor. În anul 1918, nava USS Cyclops călătorea de la Bahia, Salvador la Baltimore, Maryland, și, cel mai probabil s-a scufundat, din cauze necunoscute. Nu mai există date despre navă din momentul în care a plecat din Barbados, unde făcuse o oprire neprevăzută pentru aprovizionare.

Nava USS Cyclops
Nava USS Cyclops

Niciodată nu au fost găsite rămăşiţele navei (dar acesta nu este un caz singular între navele scufundate în prima jumătate a secolului al XX-lea), iar toți cei 306 membri ai echipajului şi pasagerii de la bord s-au înecat. La fel de important de subliniat este că nu se știe cu exactitate locul de eşuare a navei, în interiorul sau în afara Triunghiului Bermudelor.

  • SS Marine Sulphur Queen

În anul 1963, o navă de mare tonaj care transporta sulf a dispărut în apropierea coastelor Floridei. Echipajul format din 33 de marinari a fost declarat dispărut și rămșițele navei nu au fost găsite niciodată. În schimb, s-au găsit diverse materiale de pe navă, plutind pe ocean.

Nava SS Marine Sulphur Queen
Nava SS Marine Sulphur Queen

Ceea ce se cunoaşte despre această navă şi, de regulă, nu prea s-a menționat în articolele „senzaţionaliste” despre zona cu pricina, este faptul că era foarte veche, ruginită şi abia ce trecuse printr-un proces de modificare a structurii. Fusese transformată din tanc petrolier în navă transportator de sulf, lucru care determinase ca centrul de greutate al navei să urce, riscul de a se răsturna al navei fiind mai crescut acum.

  • Zborul 19

În ziua de 5 decembrie 1945, cinci bombardiere Avenger ale Forţelor Navale americane decolau de pe un aerodrom militar din Florida pentru a realiza o misiune obişnuită de antrenament. În afară de comandantul escadronului, locotenentul Charles Taylor, restul de piloţi erau studenţi.

În urma unui exercițiu tactic, aeronavele şi-au urmat traiectoria specificată în planul de zbor al misiunii, care mai prevedeau și un mic ocol înainte de revenirea la sol. După numai o oră și jumătate de la decolare, Taylor a anunțat oamenii de la sol că busora nu îi mai funcționează.

Echipajul celor cinci bombardiere Avenger
Echipajul celor cinci bombardiere Avenger

Deși a primit indicații de la sol cu privire la traiectul pe care să îl urmeze (indicaţii date în baza precizărilor oferite de Taylor cu privire la locul probabil în care se afla escadronul), comandantul escadronului de bombardiere se pare că nu ştia cu precizie unde se află, și a ales în mod greşit ruta către acasă, rătăcind deasupra oceanului până în momentul în care a rămas fără combustibil. S-a prăbușit în apă alături de celelalte avioane care îl însoțeau.

Resturile celor 5 aeronave nu au fost niciodată găsite. Au apărut numeroase speculaţii, însă neconforme cu ce a rezultat din audierea înregistrărilor zborului 19, privind cele spuse de către Taylor cu privire la presupuse anomalii magnetice care ar fi stricat busola. Aceste speculații au fost imediat subiect de alimentare a teoriei conform căreia în zona Triunghiului Bermudelor sunt manifestări ciudate ale câmpului magnetic al Pământului.

Cauzele disparițiilor misterioase din Triunghiul Bermudelor

De-a lungul timpului au apărut numeroase teorii cu privire la motivul dispariţiilor din Triunghiul Bermudelor. Printre cele mai cunoscute sunt:

  • anomalii de manifestare ale câmpului magnetic al Pământului, care duce la dereglarea sau chiar defectarea aparaturii de bord a navelor şi aeronavelor care traversează această zonă;
  • indivizi diabolici care folosesc tehnologie super-avansată, precum dispozitive anti-gravitaţionale;
  • Triunghiul Bermudelor este, de fapt, o poartă de acces către alte dimensiuni, iar atunci când aceasta este activă, tot ce se regăsește în zona de acţiune disparte pentru totdeauna în misterioasele „alte dimensiuni”;
  • pungi de metan în solul de sub ocean care, din când în când, eliberează largi cantităţi de gaz. Ajunse la suprafaţă, acestea coduc la scufundarea navelor. Acest lucru ar putea avea un sâmbure de adevăr, pentru, în principiu, aceste gaze eliberate din adâncuri pot fi periculoase, însă nu s-au consemnat în zona Triunghiului Bermudelor în istoria cunoscută a acestei regiuni;
  • un cristal care provine din misterioasa Atlantida, cu puteri supranaturale, care îşi încearcă din când în când puterile pe aceste nave călătoare prin apele din această zonă.

Explicații plauzibile

Potrivit Scientia, explicațiile „pământene” ale acestor dispariții au avut cel mai adesea legătură cu erori umane, defecţiuni tehnice ori vreme proastă. De asemenea, ar mai putea fi adăugată și pirateria. Și „valurile ucigașe” ar putea fi menționate, acele valuri de dimensiuni mari care pot apărea în zona Triunghiul Bermudelor

Aceste valuri ucigaşe apar în zone cu ape extrem de adânci, se nasc brusc şi au dimensiuni neobişnuite pentru starea meteo în care se manifestă. Acestea sunt periculoase şi pentru vasele de mari dimensiuni, precum transoceanicele. Oamenii de știință spun că apariţia acestor valuri este cauzată de convergenţa mai multor factori, precum vânturi puternice şi curenţi rapizi.

De asemenea, trebuie luat în calcul că Triunghiul Bermudelor este o regiune cu un trafic naval şi aerian foarte dens. Așadar, crește și probabilitatea de a exista un număr mai mare de accidente decât în alte zone. Însă procentele nu sunt deloc îngrijorătoare. Nici rapoartele Pazei de coastă din Florida nu arată că zona ar fi caracterizată de accidente numeroase, care să ridice semne de întrebare cu privire la cauzele acestora.

Așadar, cel mai probabil, Triunghiului Bermudelor este un alt mister artificial creat de fanteziști.