Home » Life & Style » Cea mai bună ciorbă de praz – ce ingrediente nu trebuie să lipsească

Cea mai bună ciorbă de praz – ce ingrediente nu trebuie să lipsească

Ileana Mladinoiu / 09.02.2021, 20:31
Cea mai bună ciorbă de praz – ce ingrediente nu trebuie să lipsească

Ciorbele și supele se prepară relativ ușor, dar ingredientele din care se compun trebuie să fie asociate după toate regulile artei, în anumite proporții și în anumite momente ale procesului de prelucrare. Tinerele gospodine vor putea folosi diverse rețete de ciorbe de pe internet, iar cele experimentate nu se poate să nu descopere că ciorba de praz se poate prepara și altfel de cum știau ele.

Rețetă ciorbă de praz

Ca să includeți ciorba de mai jos în categoria favoritelor culinare, va trebui să folosiți prazul sau ceapa oltenească, cu aromă și gust deosebit, fără a renunța la alte legume al căror gust nu va fi anihilat de praz. Este un avantaj!

Prazul rămâne cunoscut, devenind chiar celebru, și prin promovarea acestei legume de către marele actor Amza Pellea, cel care a jucat, printre altele, în filmul “Nea Mărin Miliardar” (unde îl vedem cu servieta în care se află brânză și praz), de care oltenii sunt întotdeauna mândri.

Cea mai bună ciorbă de praz. Ingrediente și mod de preparare
Ciorbă de praz

Ingrediente pentru ciorba de praz

Ce ingrediente nu trebuie să lipsească:

-500 g praz verde și cât mai aromat
-2 morcovi
-1 păstârnac
-1 rădăcină pătrunjel
-1 țelină mică
-1 ceapă
-2-3 oase
-2 linguri de orez clasic
-2-3 linguri smântână
-leuștean și pătrunjel verde
-2-3 roșii
-60-70 g ulei
-1 l și jumătate de apă
-1/2 l borș, eventual zeamă de lămâie sau zeamă de varză
sare

Cea mai bună ciorbă de praz, mod de preparare

Pregătirea poate dura 15 minute, iar fierberea aproximativ 25 de minute.

Se spală oasele și se pun cu apă la fiert. Se spumează de câte ori este necesar. Zarzavatul se curăță bine, se spală, se pune în oala cu oase, acoperită cu un capac, și se lasă să fiarbă împreună cu aceasta la un foc potrivit.

Când zarzavatul este bine fiert, se strecoară supa și se așază din nou la foc. Se curăță prazul, partea albă, se taie în bucățele cam de 2 cm (rondele) și se înăbușă într-un vas cu grăsime, pentru a se căli, după care se pune la fiert în supa strecurată.

După câteva clocote se adaugă borșul fiert separat (se dă în clocot cu 2 linguri de apă) și strecurat, orezul ales, spălat și înmuiat în apă rece. De asemenea, se pun roșiile curățate de pielițe și sâmburi și tăiate felii. Sunt gospodine care folosesc pastă de tomate (o lingură).

Când orezul este fiert, se adaugă leușteanul tocat mărunt, se potrivește de sare și se trage oala de pe foc.

Se drege cu smântână și se servește la masă caldă ori rece cu crutoane prăjite în grăsime.

Sfaturi prețioase

Iată câteva sfaturi prețioase de la practicinbucatarie.ro! Când alegeți firele de praz trebuie să fiți atenți să fie ferme și fine, fără pete, cu frunzele proaspete. Selectați prazul care are un diametru de 2-3 cm și care nu este ofilit.

Înainte de a pune prazul în frigider tăiați orice frunză mai veștedă. Nu îl spălați și nu îl tăiați în regiunea albă a legumei. Prazul răspândește un miros care poate fi absorbit de celelalte alimente.

Este recomandabil să-l păstrați într-o pungă, ușor strânsă în jurul lui, care reține mirosul și umezeala, astfel se păstrează foarte bine pentru următoare ciorbă.