Ați constatat că unele diete recomandă evitarea pastelor. Cei care vor îndepărta acest produs din alimentația lor se vor trezi la un moment dat cu diverse carențe de elemente nutritive necesare bunei funcționări a organismului. Pastele sunt o sursă bună de carbohidrați importanți pentru furnizarea de energie corpului dumneavoastră, deci nu reprezintă un pericol pentru sănătate.
Pastele au un indice glicemic scăzut. Drept urmare, energia pe care o furnizează este asimilată încet de corp, ceea ce ajută la prevenirea poftelor și a foamei.
Pastele din făină integrală sunt o sursă bogată de vitamina B și fier. În plus, oferă cantități mai mari de seleniu, un nutrient cu proprietăți antioxidante. Pastele de grâu integral conțin și un nivel mai mare de acid alfa-linolenic, un compus care se transformă în organism în acizi grași omega-3.
Pastele făinoase din cereale integrale sunt preparate din grâu, orez brun sau hrișcă, deși nu într-un procent de 100 %, pentru că unele sunt fabricate dintr-un amestec de făină din cereale integrale, leguminoase măcinate și in.
Potrivit Ministerului Agriculturii din SUA, o porție de spaghete tradiționale oferă 221 calorii, 8,1 g de proteine, 1,3 g de grăsimi și 43,2 g de carbohidrați, din care 2,5 g sunt fibre. În schimb, o porție de spaghete din grâu integral conține 174 de calorii, 7,5 g de proteine, mai puțin de 1 g de grăsimi și 37,2 g de carbohidrați, dintre care 6,3 g sunt fibre (o cantitate echivalentă cu 25% de fibre).
Quinoa este una dintre puținele plante bogate în proteine care conține toți aminoacizii esențiali pentru organism. În majoritatea cazurilor, numai produsele de origine animală asigură o astfel de aprovizionare completă de aminoacizi. Dar mica sămânță din regiunea andină a Americii de Sud are avantajul de a fi un aliment mult mai ușor de digerat și cu un conținut mai scăzut în grăsimi decât majoritatea produselor de origine animală.
Prin urmare, este “o sursă alternativă excelentă de proteine și nu doar pentru vegetarieni. Mai mult, conține o serie întreagă de minerale și vitamine din gama B care permit organismului să asimileze mai bine proteinele, garantând în același timp alte efecte benefice ”, explică Susanna Bingemer, specialist în alimentație echilibrată și autorul cărții “Superfoods”.
Bogată în magneziu (204 mg/100 g), această sămânță mică relaxează mușchii, ajută la reglarea tensiunii arteriale, scade nivelul de stres și conduce spre un somn de calitate. Quinoa mai conține triptofan, un aminoacid esențial somnului odihnitor, îmbunătățind starea de spirit prin stimularea producției de serotonină, neurotransmițătorul cunoscut în mod obișnuit ca hormonul plăcerii sau al bunei dispoziții.
Quinoa sau talpa gâștei este recunoscută ca un adevărat aliat al digestiei. Conținutul său de fibre (7 g/100 g) saturează și stimulează ușor tranzitul. În cele din urmă, absența glutenului în semințe face posibil ca persoanele alergice și cu intoleranță la gluten să își modifice aportul de proteine și fibre, fără a-și risca sănătatea intestinală.
Indiferent dacă sunt galbene, roșii sau negre, boabele de quinoa trebuie întotdeauna clătite bine, deoarece au un înveliș amar de saponină. Această substanță produce spumă la contactul cu apa, dar nu este toxică.
Boabele se gătesc ca orezul: 20 de minute în apă sau abur. Folosiți 80 g/persoană pentru pentru prepararea lor cu carne sau pește. Gustul aduce cu cel între alun și porumb în funcție de soi. Quinoa are textura moale, excepțând chinoa neagră, care este mai fermă.
Din quinoa se poate prepara și un desert, pentru a înlocui budinca de orez.