Este aproape imposibil să nu fi avut, măcar odată, pe parcursul vieții tale, un coșmar. Deși visele urâte, înspăimântătoare sunt întâlnite mai des în rândul copiilor, acestea pot apărea la orice vârstă. Iar atunci când sunt frecvente și ne afectează calitatea somnului, cât și viața socială, vorbim și despre o problemă psihologică. Dar hai să aflăm de ce avem, mai exact, coșmaruri.
Coșmarurile sunt acele vise care apar în timpul somnului și care provoacă stări negative, precum anxietate și frică. Potrivit unui studiu, între 5% și 8% dintre adulţi se confruntă cu coşmaruri, iar în cazul copiilor sub 12 ani procentul este mai și mai ridicat: între 20% şi 39%. Însă, în majoritatea cazurilor nu reprezintă o problemă serioasă, îndeosebi dacă pe parcursul zilei ne-am confruntat cu o problemă stresantă, am avut contact cu relatarea unor povești înspăimântătoare ori am vizionat un film horror. Lucrurile se complică atunci când coșmarurile ne împiedică să dormim și să ne odihnim cum ar trebui.
Coșmarurile apar de cele mai multe ori în timpul somnului REM (mișcarea rapidă a ochilor). Și pentru că aceste perioade devin mai lungi pe durata nopții, este posibil ca visele urâte să apară cel mai adesea în primele ore ale dimineții. Dar iată, mai exact, de ce avem coșmaruri.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Stresul, anexietatea sau depresia
De cele mai multe ori, sunt compleișiti de stres fără ca măcar să ne dăm seama. Iar faptul că acesta se reflectă și în visele noastre este oarecum firesc, într-o oarecare măsură, fiind o modalitate pentru organismul nostru de a face față tensiunii acumulate. Chiar și traumele trăite în copilărie pot duce la coșmaruri recurente în viața adultă. De asemenea, anxietatea și depresia sunt factori importanți care pot declanșa coșmarurile, ba chiar la atacuri de panică.
Sindromul de stres post-traumatic
Coșmarurile pot apărea de multe ori după un accident sau în urma unui alt eveniment traumatizant, precum pierderea unei ființe iubite. Acest sindrom se caracterizează prin faptul că o persoană rememorează, în mod repetat, anumite părți (flashback-uri) din evenimentele traumatizante prin care a trecut, care se pot deveni sursa coșmarurilor.
Migrenele
Coșmarurile mai pot apărea și ca urmare a migrenelor cu aură, durere de cap pulsatilă, de intensitate moderată sau severă, resimțită intr-o parte a capului, însoțită de flash-uri luminoase. Aceste coșmaruri implică adesea teamă și anxietate.
Afecțiunile medicale preexistente
Abuzul de substanțe
Coșmarurile pot fi cauza unei stări de sevraj pe care o experimentează o persoană care încearcă să renunțe la dependența de anumite substanțe, droguri sau alcool. În aceste situații, coșmarurile pot fi mai intense la începutul sevrajului, însă dispar, de obicei, după câteva săptămâni.
Vizionarea unor filme de groază
Dacă citim o carte cu detalii îfricăsîtoare sau vizionăm un film de groază, mai ales înainte de culcare, existp posibilitatea de apariție a coșmarurilor. Este recomandat ca, atunci când ne trezim brusc dintr-un coşmar, să nu adormim imediat la loc, ci să încercăm să ne relaxăm puțin