Home » Sănătate » Răceală și Covid-19 la copii. Ce spune specialistul despre diferența dintre cele două

Răceală și Covid-19 la copii. Ce spune specialistul despre diferența dintre cele două

Manolică Anca / 11.11.2020, 11:31
Răceală și Covid-19 la copii. Ce spune specialistul despre diferența dintre cele două

Deși copiii nu fac forme grave de Covid-19, unele studii au arătat că pot fi la fel de contagioși ca un adult și, în unele cazuri, pot avea și simptome la fel de puternice. Iată care este diferența dintre răceală și Covid-19 la copii și ce este important să știe părinții.

Răceală și Covid-19 la copii

Medicul Pediatru Evelina Morarul, șeful de secție la Spitalul pentru Copii Sfânta Maria din Iași, a vorbit, pentru Libertatea, despre cum au fost obligați să învețe din mers care sunt simptomele cele mai frecvente în cazul copiilor infectați cu Covid-19 și cum pot părinții să îi protejeze de acest virus.

„Au fost materiale care au spus că un copil, mai ales cel de vârstă mică, este puțin contagios. S-a spus că sub 2 ani riscul este mic. După aceea au mai apărut dovezi care au arătat că copilul este la fel de contagios ca adultul, în formă simptomatică și asimptomatică. Și cu asimptomaticii s-a spus la început că sunt un mare risc, apoi au venit speranțe din unele studii care spuneau că sunt un risc mai mic. De fapt, acum ideea demonstrată și confirmată este că riscul de infecție de la asimptomatici este mare. Evident, lipsesc în cazul lor acele relații directe, tuse, strănut, cântat, strigat, care măresc fenomenul de aerosolizare – așa se cheamă – și care este purtător de fragmente virale sau virusuri.”,  a adăugat medicul pediatru.

În cazul infecției cu Covid-19, febra reapare
În cazul infecției cu Covid-19, febra reapare

În ultima perioadă, dilema multora a fost dacă sunt răciți sau s-au îmbolnăvit de coronavirus. Medicul atrage atenția și spune că, în contextul actualei pandemii, prima suspiciune trebuie să fie posibila infectare cu Covid-19, atunci când apar simptome respiratorii.

Și, cu siguranță, important este să ne gândim la contextul epidemiologic din familie sau colectivitatea în care s-a stat. Mai apoi, sunt o serie de simptome care, deși sunt comune unor infecții respiratorii, prezintă anumite particularități pentru infecția cu noul noronavirus. Chiar dacă copilul are forme puțin simptomatice, într-un procent mare din cazuri, simptomele comune de infecții respiratorii, precum febra, secrețiile nazale sau tusea, au anumite caracteristici:

  • La Covid-19, febra este înaltă, depășind, de obicei, 38,5-39 de grade, este recidivantă, revenind după administrarea antitermicului;
  • Vine însoțită de dureri musculare puternice musculare, dureri oculare și o stare de astenie, de oboseală, o oboseală discordantă cu intensitatea simptomelor;
  • Tusea este seacă, secrețiile nazale nu sunt abundente, uneori poate fi o rinoree (curgeri masive din nas), dar în general va exista o uscăciune a mucoaselor însoțită de o durere, o iritare permanentă.
  • Dacă în cazul gripei pacientul este molipsitor, contagios, cu 24-48 de ore înainte de declanșarea simptomelor tipice, în SARS-CoV-2 contagiozitatea e mai mare cu câteva zile bune înainte. Chiar poate rămâne puțin simptomatic, după aceea, și este contagios fără să știe.

Ca particularități ale infecției cu SARS-CoV-2 la copii ar putea fi considerate durerile abdominale și tulburările de tranzit intenstinal, diaree, tendință la constipații și vărsături.

„Și în formele severe se discută deja despre două lucruri foarte importante. Există o pneumonie ca din senin și care asociată infecției SARS-CoV-2 are o evoluție deosebită la copil și apoi sindromul de inflamație multisistemică. Acest sindrom cu insuficiență multiorganică are caracteristici care țin de perturbări vasculare la foarte multe niveluri, de la cel cardiac, cerebral la abdominal, pulmonar. Și el se asociază cu două lucruri de reper: cu o suferință cardiacă foarte mare și cu insuficiență cardiacă, respiratorie și cu dureri abdominale.”, a completat medicul.

Protejează-ți copiii pe cât de mult posibil
Protejează-ți copiii pe cât de mult posibil

Trebuie să protejăm copiii

Întrebată și despre subiectul școlilor, Evelina Morarul a spus că acestea pot fi privite din două puncte de vedere. Judecând social, copiii ar trebui să meargă la școală, dar din punct de vedere medical, aceastra spune că „riscul pentru orice copil, chiar pentru o formă care nu este foarte gravă, nu este de dorit”.

Și copiii suferă de boli cronice și unele probleme grave de sănătate. Deficitele imune, transplantul de organe, bolile autoimune sunt cazuri în care o infecție cu Covid-19 ar putea avea efecte grave asupra organismului copilului.

Principala recomandare a tuturor este să ne protejăm cât de mult se poate, iar în cazul în care apar unele simptome, primul lucru care trebuie făcut este izolarea în casă și adresarea către organele medicale specializate.