Home » Tehnologie & Știinta » Primul satelit artificial al Pământului. Când a fost lansat și ce rol a avut evenimentul asupra omenirii

Primul satelit artificial al Pământului. Când a fost lansat și ce rol a avut evenimentul asupra omenirii

Manolică Anca / 04.10.2021, 17:44
Primul satelit artificial al Pământului. Când a fost lansat și ce rol a avut evenimentul asupra omenirii

Primul satelit artificial al Pământului, Sputnik 1, a fost un deschizător de drumuri spre noi explorări interesante. În deceniile care au precedat unicul eveniment, umanitatea a reușit să pășească pe Lună și să depășească granițele Sistemului Solar cu sonde spațiale. Aceste explorări ne-au îmbunătățit imens cunoștințele, iar astăzi ne bucurăm deja de noi descoperiri pe Marte. Dar hai să aflăm mai multe detalii despre acest prim satelit artificial.

Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului

La jumătatea anilor ’50, Statele Unite ale Americii anunţau că inteționează să lanseze primul satelit al Pământului, pentru a comemora Anul Geofizic Internaţional din 1957. Uniunea Sovietică, realizând că tot atunci se împlineau și 40 de ani de la Revoluția Bolșevică, a decis să profite de această ocazie și să o transforme într-o propagandă sovietică.

Începând din 1956, oamenii de știință sovietici au lucrat la proiectarea unui satelit mare, cu o masă de aproximativ 1.400 de kilograme. Numit „Object-D”, satelitul ar fi devenit primul din lume care ar fi ajuns în spațiu, și care ar fi luat măsurători ale atmosferei superioare și ale spațiului. Însă, cum dezvoltarea acestuia Object-D a durat mai mult decât s-ar fi așteptat, ei au decis să lanseze Sputnik 1, pentru ca nu care cumva să fie întrecuți de americani.

4 octombrie 1957, zi istorică pentru Uniunea Sovietică

Așadar, pe 4 octombrie 1957, Uniunea Sovietică scria istorie, reușit să lanseze o sferă metalică de 58 cm cu patru antene radio cunoscută sub numele de Sputnik 1, acesta devenind primul satelit artificial al Pământului care ajungea pe orbită. Denumirea oficială a lui Sputnik 1 a fost PS-1 sau Satelitul Elementar 1.

Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului
Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului

Chiar dacă satelitul nu transmitea decât o serie de sunete, succesul lui Sputnik 1 a fost cauza unei mari îngrijorări pentru administrația americană. Mai ales că această lansare își avea începuturile în cursa înarmărilor din timpul Războiului Rece, deci nu era foarte clar dacă Uniunea Sovietică avea și alte intenții. Satelistul a condus la nște investiții masive ale SUA Pentru explorarea spațiului, în ceea ce avea să devină Cursa Spațială.

Primul satelit artificial al Pământului a marcat începutul Erei Spațiale

Odată cu lansarea acestui prim satelit, Uniunea Sovietică a fost cea care a „inaugurat” Era Spațială. Primul satelit artificial al Pământului a fost lansat la ora 10:29, ora Moscovei, de la baza de lansare Tyuratam din Kazahstan. Satelitul avea diametru de doar 55,88 de centimetri și cântărea 83,46 de kilograme.

Călătorind cu o viteză de 28.968 de kilometri pe oră, acesta înconjura Pământul o dată la fiecare oră și 36 de minute. El era vizibil cu binoclul înainte de răsărit sau după apus, transmițând semnalele radio pe Pământ îndeajuns de puternic încât să poată fi preluate și de către operatorii radio amatori.

Cum cei din SUA dispuneau de echipamente performante, ei au ascultat plini de uimire semnalele transmise de către satelitul sovietic atunci când acesta trecea pe deasupra Americii. În ianuarie 1958, așa cum era de așteptat, orbita lui Sputnik 1 s-a deteriorat și acesta a ars în atmosferă. Oficial, Sputnik a fost lansat pentru a corespunde cu Anul Internațional Geofizic, o perioadă solară pe care Consiliul Internațional al Uniunii Științifice o vedea a fi perfectă pentru a fi studiat Pământul și sistemul solar.

Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului
Sputnik 1, primul satelit artificial al Pământului

Sputnik a fost mult mai mare decât primul satelit american

Sputnik 1 a fost de circa 10 ori mai mare decât primul satelit american care era planificat să se lanseze abia în anul următor. Guvernul SUA, armata și comunitatea științifică americană au fost cumva luate prin surprindere de realizările tehnologice sovietice, iar eforturile de a-i prinde din urmă pe sovietici au marcat începutul „Cursei Spațiale”.

Primul satelit artificial al Pământului a demonstrat că sovieticii erau capabili să lanseze sateliți pe orbită și că ar putea fabrica rachete puternice, capabile să transporte un focos nucleare. Americanii s-au grăbit să dezvolte noi rachete balistice intercontinentale și, în mai puțin de un an, se crea NASA.