Home » Când, unde, cum » Savantul care a calculat că în Sistemul Solar trăiesc 22 de miliarde de extratereștri. Cum a ajuns la acest număr

Savantul care a calculat că în Sistemul Solar trăiesc 22 de miliarde de extratereștri. Cum a ajuns la acest număr

Manolică Anca / 01.12.2021, 13:44
Savantul care a calculat că în Sistemul Solar trăiesc 22 de miliarde de extratereștri. Cum a ajuns la acest număr

În anul 1837, savantul scoțian Thomas Dick a avut o idee grandioasă: să construiască „un triunghi imens sau o elipsă lungă de mai mulți kilometri în Siberia sau în orice alt loc”, pe care cele 22 de miliarde de extratereștri sigur ar putea-o vedea. Cum a realizat el aceste calcule.

Cum a calculat că în Sistemul Solar trăiesc 22 de miliarde de extratereștri

Savantul a calculat că, deoarece în sistemul nostru solar trăiesc 22 de milioane de extratereștri, din care 4,3 miliarde pe Lună, cu toate că nu au tehnologia telescoapelor pentru a spiona structura, sigur au ochi suficienți de puternici pentru a o vedea fără ajutor.

„În toate epocile lumii au fost concepute și puse în aplicare planuri mult mai prostești și mai pretențioase decât cele pe care le propun eu”, a motivat Thomas Dick.

Totuși, de unde această ideee și de unde aceste calcule? La acea vreme, în Anglia, trăiau în medie, 280 de persoane pe km pătrat. Și pentru că se gâdea că fiecare suprafață din univers are viață, densitatea populației extraterestre ar fi trebuit să fie aceeași.

Practic, dacă știai cât de mare era suprafața unei comete, a unui asteroid, chiar și inelele lui Saturn, puteai ghici câte ființe locuiesc pe ele. Astfelm Jupiter ar fi cel mai populat obiect din Sistemul Solar, numărând șapte miliarde de ființe. Vesta, al doilea asteroid ca mărime, ar fi cel mai puțin populat, având numai 64 de milioane de ființe.

Cu toate că era un om foarte riguros, Thomas Dick era și foarte religios, fiind unul dintre ultimii „teologi naturali”, căutând semne ale influenței lui Dumnezeu asupra naturii, fără practici supernaturale. Practic, pentru el nu avea sens ca Dumnezeu să fi creat cosmosul și să îl lase neocupat. Trebuie să existe creaturi care să se bucure de frumusețile lăsate de El.

Thomas Dick, savantul care a calculat că în Sistemul Solar trăiesc 22 de miliarde de extratereștri
Thomas Dick, savantul care a calculat că în Sistemul Solar trăiesc 22 de miliarde de extratereștri

Thomas Dick ne asigură că celelalte lumi sunt organizate la fel ca Pământul

Cu toate că am tinde să credem să traiul în alte lumi este dificil, savantul spune că acestea au munți, văi, toate formele de relief. Luna, îndeosebi, are „o imensă varietate de ridicături și despresiuni”.

Totodată, deși nu putem observa în mod direct aceste caracteristici pe Saturn, Jupiter sau Uranus (fiind foarte departe), atunci când sunt atinse de lumină, ele dezvăluie „ petele și diferențele de umbră și culoare care se distind uneori pe discurile sale”, evidențiind suprafețele inegale de dedesubt. Astăzi știm cu toții că acestea sunt, de fapt, giganți gazoși.

Cu toate acestea, există problema gravitației strivitoare a unei planete ca Saturn, deși Dick spune că „densitatea lui Jupiter este puțin mai mare decât a apei, iar cea a lui Saturn aproximativ egală cu densitatea plutei”. Așadar, acestea a concluzionat că Jupiter ar avea o gravitație de două ori mai mare decât cea a Terrei.

Nu a fost singurul care avea astfel de teorii

Deși ni s-ar părea ciudat, savantul scoțian era foarte riguros în privința teoriilor sale. Pregătise calcule și principii, cu ajutorul cărora a formulat o idee greșită, dar formulată cumva logic.

Și se pare că nu a fost primul om de știință care a susținut că există viață și pe alte planete. Celebrul astronon, William Herschel, susținea că și pe Soare există viață. Potrivit lui, strălucirea orbitoare a gigantului este pur și simplu o atmosferă luminoasă care ascunde o suprafață stâncoasă plină de viață.

Dick s-a stins din viață în 1857, cărțile sale despre ființele din Sitemul nostru solar ieșind de sub tipar.